Terveys ja hyvinvointi
Onko kävely oikeaa liikuntaa? Joidenkin mielestä ei – Kasvattaako käveleminen kuntoa vai ei? Apu-klinikan Pippa Laukka vastaa
11.8.2022
 |
Apu

Kysymys:

Toisten mielestä kävely on kelpo liikuntaa, mutta toisten mielestä sitä ei voi kutsua liikunnaksi. Miten on? Kuinka lujaa pitää kävellä, että sitä voi sanoa kuntoiluksi? Mitä hyötyä kävelemisestä on terveydelle?

Vastaus:

Lajina kävely on äärimmäisen helppoa, sitä voi harrastaa lähes missä vain ja melkein minkälaisilla varusteilla hyvänsä. Kävely on edullista ja hyvää liikuntaa, josta on mahdollista tehdä kuntoa kohottavaa ja tehokasta treeniä ilman, että tarvitsee rynniä henki hieverissä.

Kävely on tehokasta arki- ja hyötyliikuntaa. Vaikka kävely usein mielletään kevyeksi liikunnaksi, siitä on yhtä lailla hyötyä kuin muustakin kuntoilusta. Riittävän reipas, kevyesti hengästyttävä käveleminen parantaa kestävyyskuntoa ja vaikuttaa sydän-, hengitys- ja verenkiertoelimistöön. Kävely kannattaa, sillä säännöllisesti tehtynä se muun muassa parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja, laskee verenpainetta sekä ylläpitää nivelten hyvinvointia.

Käveleminen kuluttaa energiaa, mikä auttaa painonhallinnassa. Samalla mielialakin kohenee. Erityisen tehokasta mielialaliikuntaa kävely on, jos sitä harjoittaa luonnon helmassa ja raikkaassa ilmassa.

Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Kävelylenkit kannattaa jakaa useammalle päivälle viikossa, nimittäin silloin saadaan parhaiten kävelyn tuottamat terveyshyödyt irti.

Erityisen tehokasta on kävely sauvojen kanssa. Se on epäsymmetristä liikettä, joka aktivoi myös ylävartaloa ja siten monia vartalon lihaksia yhtä aikaa.
Pippa Laukka

Säännöllisesti ja aktiivisesti liikkuville kävely voi toimia joko muusta liikunnasta palauttavana liikkumisena tai omana tehokkaana harjoituksenaan. Jos on liikkunut vähän, aerobinen kunto kohoaa kävelemällä 4–5 viikossa. Siinä ajassa säännöllisellä kävelyllä keuhkojen toimintakyky paranee, sydämen pumppausteho kasvaa ja lihakset vahvistuvat. Kävely kuormittaa ja vahvistaa erityisesti alaraajojen lihaksia eli reisiä, pakaroita ja pohkeita. Myös asentoa ylläpitävät lihakset keskivartalossa vahvistuvat kävellessä.

Erityisen tehokasta on kävely sauvojen kanssa. Se on epäsymmetristä liikettä, joka aktivoi myös ylävartaloa ja siten monia vartalon lihaksia yhtä aikaa. Onkin sanottu, että sauvakävely on keskimäärin 20 prosenttia tehokkaampaa kuin ilman sauvoja. Sauvakävely sopii erinomaisesti myös ikäihmisille, sillä kävelysauvat tuovat tukea ja turvaa etenkin liukkailla keleillä liikkuessa.

Välillä kannattaa poiketa tasamaalta poluille. Vaihtelevassa maastossa käveleminen haastaa myös liikehallintaa, kuten tasapainoa ja koordinaatiota. Lisäksi epätasaisella alustalla jalkaterien pikkulihakset pääsevät töihin. Kaiken kaikkiaan hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja tapaturmia.

Kaikille normaali kävely ei onnistu. Siinä tapauksessa esimerkiksi uinti tai vesikävely tai -juoksu voivat olla hyviä vaihtoehtoja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.