Uutena ostettu ”halpisvaate” voi olla nolo juttu – Muotivaatteita haetaan nyt vintiltä
Kierrätys
Uutena ostettu ”halpisvaate” voi olla nolo juttu – Muotivaatteita haetaan nyt vintiltä
EU:lla on jättimäinen suunnitelma puuttua pikamuodin ongelmiin. Samaan aikaan kirpputorit elävät uutta kultakautta. Sen huomaa kadulla – yhä useampi nuori perustaa tyylinsä käytettyihin vaatteisiin.

Kulosaaren lukiota käyvä 18-vuotias Ronja Rautee on ostanut lähes kaikki vaatteensa käytettyinä jo niin pitkään, ettei hän edes muista, mistä innostus alkoi. Kirpputorien kiertämisen ja omaan tyyliin sopivien vaatteiden etsimisen lisäksi Rautee viettää aikaa käytettyjen vaatteiden parissa myös myymällä netissä paitsi omia myös äitinsä kavereiden vaatteita. Siitä saa hiukan rahaakin.

– Myyntihetkellä palkitsevinta on, kun näkee vaatteen pääsevän käyttöön uudessa kodissa ja että sitä arvostetaan.

Nettikirpputoreilla on helppo myydä vaatteita ja löytää etsimänsä tuote käytettynä. Kirpputorien alustat alkavat muistuttaa tavallisia nettikauppoja, mutta ne ovat eettisempiä vaihtoehtoja.

Ronja on paitsi myynyt äitinsä vanhoja vaatteita myös löytänyt niistä omia nykyisiä suosikkejaan. Kuvan mustat housut ja beige huivi ovatkin hänen äitinsä entisiä. Vaikka trendejä tulee ja menee, on niillä tapana uusiutua, ja tietyt vaatteet ovat aina muodissa.

Ihmiset ovat entistä tietoisempia pikamuodin eettisistä ongelmista, ja monelle se on yksi syy ostaa käytettyä. Varsinkin nuorten keskuudessa uutena ostettu halpisvaate saattaa herättää jopa kielteisiä tunteita, jolloin vaatteen alkuperää ei välttämättä halua paljastaa kavereille.

Rauteen mukaan oman tyylin perustaminen vanhoihin vaatteisiin on ollut trendikästä nuorten keskuudessa jo pitkään. Sen huomaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun erilaisten vintageliikkeiden ja kirpputorien yleistymisestä.

Asenteet ovat muuttuneet. Kirpputorivaatteilla oli ennen tietynlainen leima, ja moni saattaa muistaa äidin antamat käytetyt vaatteet jopa häpeällisinä.

Häpeäleima on vaihtanut paikkaa. TikTokissa nuoret kuvaavat videoita reissuistaan kirpputoreille, jotka ovat vähän kauempana pääkaupunkiseudusta.

Musta mekko: (kirpputori) Relove 10 €. Vihreä neule: (kirpputori) Siisti Kirppis 2 €, loafer-kengät Vagabond 97 €.

Eettisyys on vain yksi syy käyttää käytettyä

Sunnuntaiaamuna tuusulalainen Femmatori on täynnä ihmisiä. Käytävät tuntuivat ahtailta, ja lopunkin tyhjän tilan täyttää äänekäs puheensorina. Myymälä koostuu pitkistä käytävistä, joita erottavat tavaraa täynnä olevat hyllyt. Samalla reissulla voisikin ostaa lapion pihatöihin ja juhlamekon häihin. Kirpputorin lisäksi liikkeen tiloissa on kahvila.

Femmatori muistuttaa lapsuuden isoista hallikirpputoreista maaseudulla mummolan lähellä: näistä paikoista löytyi aina jotakin mielenkiintoista!

Pääkaupungin kirpputorien tuotteet on usein rajattu johonkin tiettyyn tavaratyyppiin, mutta rauhallisemman seudun kirpputorilta voi löytää mitä tahansa – ja hinnat ovat huomattavasti halvempia.

Femmatorin reissulta jutturyhmämme löysi tuomisiksi esimerkiksi bleiserin, kirjan, kauluspaidan ja sormuksen.

Suoraan näyteikkunasta ostettu paita jää jotenkin aina käyttämättä, ja vuoden päästä kaapista löytyessään se saattaa olla jo pois muodista. Usein ostopäätös kaduttaa myöhemmin.

Mikseivät ongelmista tietoiset ihmiset välttämättä lopeta pikamuodin ostamista? Yksi syy voi olla se, että on vaikea löytää juuri etsimänsä tapaista vaatetta käytettynä. Uutta ostaessa voi valita mieluista tyyliä edustavan myymälän, jossa kaikki vaatteet ovat valmiiksi valittuina ja selkeästi esillä monen kokoisina. Kirpputoreilta joutuu etsimään pitempään.

– Kannattaa lähteä kiertelemään rohkeasti, jolloin voi löytää mieluisat paikat. Yhtäkkiä voi huomata, ettei ole enää tarvetta päästä pikamuotikauppoihin, suosittelee Ronja Rautee.

Ronjalla on muitakin kuin eettisiä syitä ostaa käytettyjä vaatteita. Käytetyt ovat hänen mielestään uniikimpia, ja niille löytyy käyttöä kauemmin kuin nopeisiin trendeihin perustuvalle pikamuodille.

– Loppujen lopuksi suoraan näyteikkunasta ostettu paita jää jotenkin aina käyttämättä, ja vuoden päästä kaapista löytyessään se saattaa olla jo pois muodista. Usein ostopäätös kaduttaa myöhemmin.

Vaatteeseen syntyy erilainen side, kun sen on itse löytänyt kirpputorilta ja kun se ei ole täysin samanlainen kuin muilla.

  • EU-komissio valmistelee eurooppalaisen vaateteollisuuden mullistavaa jättimäistä tekstiilistrategiaa, jonka tavoitteena on luoda vihreämpi tekstiiliala.
  • Strategiaan kuuluu esimerkiksi tekstiilituotteiden korjattavuuden ja kierrätettävyyden kehittäminen sekä taloudellisesti kannattavien uudelleenkäyttö- ja korjauspalveluiden saatavuuden parantaminen.
  • Tavoitteena on myös, että alan tuottajat ottavat täyden vastuun tuotteistaan ja hiilipäästöistään.

Juttu on osa Avun 90-vuotisjuhlanumeroa, joka on tehty yhdessä Nuorten ääni -toimituksen kanssa.

Kommentoi »