Therese Johaug palasi voittajana - tämän vuoksi Norja ei hylännyt häntä
Puheenaiheet
Therese Johaug palasi voittajana - tämän vuoksi Norja ei hylännyt häntä
Norjalaistähti Therese Johaug vapautui vajaan kahden vuoden dopingpannastaan ja hiihti ensi kertaa sen jälkeen Rukan maailmancupissa ylivoimaiseen voittoon. Valtaosa norjalaisista on koko ajan tukenut häntä. Miksi?

Hallitsija on palannut. Muuten ei Therese Johaugin vakuuttavaa ja jopa riemukasta paluuta laduille voi kuvailla. Johaug hiihti Rukan täyden ja kannustavan katsomon edessä ylivoimaiseen voittoon naisten 10 kilometrin kisassa.

- En voi vaikuttaa siihen, mitä muut ihmiset ajattelevat, mutta oli upeaa tulla takaisin. Yleisö oli hieno ja kannusti minua koko matkan. Maailmancupiin palaaminen on ollut unelmani viimeiset kaksi vuotta, Johaug säteili.

Norjalainen sai hyvän vastaanoton myös kilpasiskoiltaan. Myös suomalaiset Krista Pärmäkoski ja Riitta-Liisa Roponen korostivat, että Johaug on rangaistuksensa kärsinyt ja on aika katsoa eteenpäin.

- Olen keskittynyt harjoittelussa nopeuteen ja räjähtävään voimaan. On upeaa päästä taas joukkueen mukaan. Meillä on kova keskinäinen kilpailu, mutta saamme siitä myös tukea ja lisäpotkua, Johaug korosti.

Johaugin voitto ei ollut Krista Pärmäkoskellekaan minkäänmoinen yllätys.

- Kyllä se oli varmaan kaikkien arvio, että Therese voittaa tänään. Kun kakkonen jäi reilut parikymmentä sekuntia, homma on aika selvä, Pärmäkoski hymähti.

Johaug johti kilpailua lähes alusta loppuun.

Käry lokakuussa 2016

Lokakuussa 2016 tunnelmat olivat kovin toiset. Medioihin levisivät kuvat meikittömästä, punasilmäisestä ja laihtuneena lähinnä teinitytöltä näyttäneestä Johaugista. Hän oli antanut positiivisen dopingnäytteen, jonka lähteeksi varmistui klostebol-niminen anabolinen steroidi.

- Olen järkyttynyt, surullinen ja täysin murtunut tilanteesta, johon olen joutunut. En pysty edes kuvailemaan tätä, Johaug sai tuolloin sanottua kansainväliselle lehdistölle itkunsa lomasta.

Hämmästys vaihtui Norjan ulkopuolella ainakin paikoin vahingoniloksi ja naureskeluksi, kun käryn lähteeksi ilmoitettiin Johaugin korkeanpaikan leirillä polttamiin huuliin laitettu Trofodermin-merkkinen rasva.

Norjan urheilun keskusjärjestön määräämän kilpailukiellon pituudeksi tuli 13 kuukautta, mikä olisi mahdollistanut Johaugin osallistumisen Etelä-Korean olympialaisiin viime talvena. Sekä kansainvälinen hiihtoliitto FIS että hiihtäjä itse valittivat tuomiosta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

CAS pidensi kiellon 18 kuukauteen, jolloin Johaugilta jäivät väliin sekä Lahden MM-kisat että Etelä-Korean olympialaiset.

Hiihtoliiton tuki

Norjan hiihtoliitto ja muut maajoukkuehiihtäjät ovat koko ajan tukeneet Therese Johaugia, samoin vuonomaan niin sanottu yleinen mielipide. Vauras lajiliitto maksoi valituskierroksen jälkeen Johaugin 3,5 Norjan kruunuun (noin 390 000 euroon) kohonneet asianajokulut – mitä ei monestakaan syystä voisi kuunaan kuvitella tapahtuvan Suomessa vastaavassa tilanteessa.

Sponsoritkaan eivät Johaugia hylänneet. Välinevalmistaja oli ainoa, joka veti tukensa pois tuomion jälkeen, ja kisatauon aikana mukaan on tullut uusia yhteistyökumppaneita.

Vaikka Johaug ei voinut reilun puolentoista vuoden aikana tavoitella palkintorahoja, hänen tulonsa olivat Dagens Nyheterin mukaan vuonna 2017 noin 15 miljoonaa kruunua eli 1,5 miljoonaa euroa.

Norjalaisurheilijoiden suosiota mittaavassa kansallisessa tutkimuksessa hän on jopa suositumpi kuin ennen käryä. Ennen kilpailukiellon alkamista viidenneksi suosituimmaksi listatun Johaugin edellä olivat vain uskomattoman uransa viime kauteen päättänyt Marit Björgen, Petter Northug, Johannes Hösflot Kläbö ja alppihiihtäjä Aksel Lund Svindal.

Kiihkeimmät Johaug-fanit näkivät koko dopingin vahinkona ja ”syyllisenä” Norjan hiihtomaajoukkueen lääkärin Fredrik S. Bendiksenin, joka määräsi käryn alkulähteeksi kerrottua Trofodermin-voidetta. Välittömästi käryn jälkeen tehtävästään eronnut Bendiksen puolestaan väitti, ettei hän tiennyt klostebolin olevan dopinglistalla, vaikka oli työskennellyt kahdeksan vuotta voidetta valmistavassa lääkeyhtiössä.

FIS muistutti, että urheilijalla on aina vastuu käyttämistään lääkkeistä ja siitä, että ne eivät sisällä dopingiksi luokiteltavia ainesosia. Uransa niin ikään viime kauteen lopettanut Aino-Kaisa Saarinen jakoi Twitterissä kuvan Trofoderminin pakkauksesta, jonka kyljestä dopingvaroitus on selvästi luettavissa.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kokonaisuuden huomioon ottaen ei ollut yllättävää, että FIS valitti kilpailukiellosta. Vaikka hiihtolajit kiinnostavat todella vain muutamissa maissa ja Johaugin kaltaiset tähdet ovat näkyvyyden ja sponsorien kannalta elintärkeitä, olisi ollut kestämätön mainehaitta, mikäli anabolisesta steroidista kärynnyt urheilija olisi nähty vuoden pannan jälkeen olympialaisissa.

Johaug vakuuttaa edelleen, että koko sotku oli vahinko.

– Voin katsoa itseäni peiliin ja tiedän, että en ole koskaan yrittänyt huijata, hän sanoi Rukalla.

Johaug täyttää Norjan hiihtokansan myytit

Norjalaiset urheilupiirit puolustavat yleensäkin voimakkaasti omiaan, mutta jotta ymmärretään, miksi suhtautuminen Johaugiin on ollut Norjassa niin positiivista, tulee ymmärtää hiihtourheilun tärkeys maassa.

Isolle osalle norjalaisia menestys laduilla on edelleen oikeasti tärkeää - ja pahemmin edes yleistämättä vielä tärkeämpää on kuva reippaasta, sitkeästä, luonnonläheisestä ja ulkoilmassa viihtyvästä tervehenkisestä kansasta.

Therese Johaug täyttää kaikki nämä myytit: hän on nelilapsisen perheen tytär maatalosta, alle 600 asukkaan Dalsbygdan kylästä Norjan kaakkoisrannikolta. Oljenvaalea, sinisilmäinen ja herkästi hymyilevä nainen vastaa myös ulkoisesti useampaakin ideaalia. Toisin kuin tahallaan hämmentävästä raikulipoika Northugista, ennen dopingkäryä Johaugin julkisuuskuvasta ei löytynyt skandaalin tai edes särön poikastakaan.

Mikään hento ja tahdoton prinsessatyyppi ei silti ole kyseessä; sellaiset eivät läpäise Norjan kivikovaa maajoukkuekarsintaa, saati nouse lajinsa ja vaikkapa Tour de Skin loppunousun hallitsijaksi. Johaugin kestokyky on legendaarinen, ja räyhäkkäät tuuletukset myös Rukalla paljastivat, kuinka paljon hän oli ladannut paluuseensa myös henkisesti.

Johaugia vaikea kammeta kärjestä

Ensi viikonloppuna (30.11.-2.12.) maailmancup jatkuu vuoden 1994 olympiamaisemissa Norjan Lillehammerissa kolmen osakilpailun niin sanotulla minikiertueella. Kauden päätapahtuma ovat Seefeldissä järjestettävät MM-kisat.

Therese Johaug on 30-vuotias ja hiihtäjänä parhaimmillaan. Hänellä on vielä vuosia uraa jäljellä. Björgenin väistyttyä muiden tulee olemaan todella vaikeaa kammeta hiihtokuningatarta vallasta.

Kommentoi »