Sietämättömän ihana Sydney
Matkailu
Sietämättömän ihana Sydney
Sydney on melkein mahdottoman mukava. Kaupunki tarjoaa kulttuuria, huippuruokaa, rantoja ja kaiken lisäksi lähes aina aurinkoiset säät. Toimittaja Hannu Pöppönen esittelee Australian kaunottaren.

Miksi Sydney kannattaa kokea?

Se on kuin Tyynen­­meren alueen New York. Tyylikäs metropoli täynnä kulttuuria, mahtavaa ruokaa, kiinnostavia kaupunginosia. Lisäksi sitä on siunattu ympäri vuoden miellyttävällä säällä – talvetkin ovat leutoja, päivälämpötilat nousevat yli 10 asteen.

4,5 miljoonan asukkaan Sydney on Australian suurin kaupunki. Se on satama­kaupunki, ja meri tuo sille oman tunnelmansa. Suomalainen matkailija löytää Sydneystä myös ­tuttua eurooppalaista ilmapiiriä, ja vasemman­puoleinen liikenne muistuttaa maan historiasta osana Britanniaa.

Sydneyssä kaupunkiloman voi ­yhdistää kätevästi rantalomaan. Lukuisille rannoille pääsee pääosin vaivatta julkisilla välineillä. Lapsillekin löytyy mukavasti tekemistä ja näkemistä, aina erinomaisesta ­Tarongan ­eläintarhasta pieneen mutta sympaattiseen Luna Park -huvipuistoon Kirribillin kaupungin­osassa.

Luna Park on perinteikäs huvi­puisto: paikalla on ollut huvi­laitteita 1930-luvulta alkaen.

Lento Helsingistä Sydneyyn kestää lähes vuorokauden. Mikäli se tuntuu liian pitkältä, kannattaa harkita parin päivän pysähdystä ”puolimatkassa”, esimerkiksi Hongkongissa tai Singaporessa, ja jatkaa sieltä Australiaan.

Millaisia sydneyläiset ovat?

Ilmapiiri kaupungissa on brittiläisen kohtelias, mutta rennompi. Sydneyläiset ovat avoimen tuttavallisia, ja heidän kanssaan tulee helposti juttuun. Monikulttuurisuus näkyy kaupungissa, ja etenkin aasialaisten määrä on suuri. Jotakin kaupungista kertoo myös, että siellä on kauan vietetty yhtä maailman suurimmista Pride-festivaaleista, joiden hauskaan paraatiin osallistuvat kaikki kunnan viranomaisista palomiehiin ja poliitikkoihin.

Mitkä rakennukset ovat kaupungin must-nähtävyyksiä?

Tunnetuin on keskustaa lähimpänä olevaan satamaan vuonna 1973 monien vaiheiden jälkeen valmistunut näyttävä oopperatalo, jota ei tietysti kannata jättää väliin. Vaikka talo on Sydneyn suosituimpia kohteita, sen ympärillä on avaraa urbaania ympäristöä kuljeskella. Oopperan terassi­ravintola, josta voi ihmetellä sataman menoa, on upotettu maan alle.

Oopperan seutu ja sen rakennukset tuntuvat jo vähän vanhanaikaisilta verrattuna modernien rakennusten ympäröimään ja elävään Darling Harbouriin.

Satamassa ja sen ympäristössä on ­paljon koettavaa, kuten maailmanpyörä, ravintoloita ja muun muassa iso Sea World -keskus, jossa on yli 12 000 eläin­lajia. Darling Harbourissa kannattaa syödä illallista ainakin kerran. Kala-annokset hallitsevat ruokalistoja, mutta ravintoloita on pizzapaikoista meksikolaiseen.

Sydneyn keskustassa on helppo liikkua kävellen. Yksi keskustan upeimmista rakennuksista on 1800-luvun lopulla valmistunut tavaratalo Queen Victoria Building, joka on restauroitu viimeisen päälle. Siellä myydään luksusmerkkien tuotteita, mutta tavara­talossa kannattaa piipahtaa ainakin ihailemassa upeaa arkki­tehtuuria.

Modernia tyyliä Sydneyssä edustaa vaikkapa maineikkaan Frank Gehryn suunnittelema Business School, joka on muotonsa ja ruskean värinsä ansiosta saanut lisänimen ”paperipussi”.

Missä kaupunginosissa kannattaa keskustan lisäksi käydä?

Kätevästi Central-aseman lähellä sijaitseva Surry Hills on yksi kaupungin trendikkäimmistä kaupunginosista. Siellä on pienten putiikkien lisäksi paljon pubeja ja hyviä ravintoloita, kuten Poly, jossa on huolellisesti valitut viinit ja jaettavia ruoka-annoksia.

Rentoa, Lontoon itäosista muistuttavaa hipsterimeininkiä on Newtownissa. Sinne pääsee nopeasti lähijunalla, ja siellä voi viettää leppoisasti vaikka lauantaipäivän. Tuhdin aamiaisen tai lounaan voi syödä King Streetin ja sen poikkikatujen ravintoloissa, kuten Hoochie Mamma Cafessa Missenden Roadilla.

Alueella riittää design-, vintage- ja levykauppoja. Blue Dog Posters on yksi jännittävimmistä puodeista: sieltä saa julisteita, grafiikkaa, yllättävän aidon näköisiä siirto­kuvatatuointeja sekä t-paitoja, joihin on painettu kekseliäitä printtejä.

Rauhallista ympäristöä löytyy The Royal Botanic Gardenin kasvi­tieteellisestä puutar­hasta ja viihtyisästä Barangaroon puistosta. Se on terasseineen rakennettu meren äärelle.

The Royal Botanic Gardenin suuri puutarha on ilmainen ja kaunis käyntikohde.

Mitä museoita ei pidä jättää väliin?

Yksi kiinnostavimmista on entiseen voimalaan rakennettu Powerhouse Museum, jossa on jokaiselle jotain. Siellä on järjestetty esimerkiksi iso Tähtien sota -aiheinen näyttely. Perusnäyttelyssä on esillä vanhoja laitteita, kuten höyryveturi sekä designesineitä. Tiedettä esitellään kokemuksellisesti, joten lapsille riittää puuhaa.

Nykytaiteen museossa ja Art Gallery of NSW:ssa pääsee kansainvälisten taide­näyttelyiden lisäksi perehtymään australia­laiseen taiteeseen. Nämä museot esittelevät myös aboriginaalien taiteilijoiden tuotantoa. Museum of Sydney kertoo mainiosti kaupungin ja kaupunkilaisten historiaa.

Sydney on kuuluisa rannoistaan. Millä niistä kannattaa paahtaa itseään?

Rannoissa on todellakin valinnanvaraa. Maineikkain ja ruuhkaisin on leveä Bondi Beach, jonka ympäristössä on useita eri hinta­luokkien ravintoloita, myös vaativaan makuun. Kaupungin mehevimpiä hampurilaisia olen löytänyt pikkuruisesta Bonditony’s Burger Jointista, joka sijaitsee Bondin lähettyvillä Glenayr Avenuella.

Bondi Beachiltä löytyy myös Bondi Icebergs -klubin meriallas. Siihen ja klubin saunaan pääsee noin viiden euron lipulla.

Itse suosin Bondin rannan sijasta kansan­omaisempaa Manly Beachia, jonne pääsee oopperan vierestä puolessa tunnissa lautalla. Manlyyn tuovat viihtyisyyttä rantaa reunustavat puut. Kaunis Cronulla Beach ranta­katuineen on jo vähän kauempana, mutta sinne pääsee paikallisjunalla. Sen rannan tuntumassa on merivesiallas, jos ei halua uida suoraan meressä.

Missä päin kaupunkia on paras majoittua?

Sydney leviää laajalle, joten majoitus kannattaa hankkia läheltä julkisen liikenteen pysäkkejä. Kätevimmin liikkuminen eri suuntiin sujuu keskustasta, jossa myös isot hotellit sijaitsevat. Yhtenä vaihtoehtona kannattaa harkita Kings Crossia, jossa on halvempia hotelleja ja paljon hostelleja reppumatkailijoille. Kings Crossista on erityisen kätevä mennä metrolla ja bussilla Bondi Beachille, ja muutenkin alueella on paljon ravintoloita, baareja ja kuhinaa.

Millainen hintataso Sydneyssä on?

Yleisesti ottaen hinnat ovat Suomen tasolla. Kaupunkimatkailu on hieman Suomea halvempaa, samoin ruoka kaupoissa. Kun ottaa huomioon ravintoloiden ruoka-annosten koon ja laadun, Sydney vie voiton. Vaikka Australia on merkittävä viinintuottaja, viinit eivät välttämättä ravintoloissa ole kovin edullisia. Kannattaakin kysäistä millainen on talon viinien valikoima. Yleensä ne ovat ihan kelvollisia ja edullisia.

Ravintoloiden lounastarjouksia voi hyödyntää. Useissa ravintoloissa on happy hour iltapäivällä kolmesta kuuteen, joten kannattaa harkita varhaista illallistakin. Happy hourin aikana rahalleen saa hyvin vastinetta.

Mitä siellä kannattaa syödä?

Moderni australialainen ruokakulttuuri on maailman huippua. Sydneyssä asuu paljon aasialaisia, ja Aasian ruokakulttuuri on voimakas muuallakin kuin kiinalaisessa kaupungin­osassa. Espanjalaishenkiset tapaspaikat ja italialaiset ravintolat ovat suosiossa.

Jos haluaa syödä oikein fiinisti, lähes ­Harbour Bridgen kupeessa sijaitseva Quay-­ravintola erikokoisine menyineen on varma vaihto­ehto. Kuuden ruokalajin illalliseen kuluu Quayssä 140 euroa ja kymmenen ruokalajia maksaa 180 euroa.

Merenelävät ovat takuutuoreita kompaktin kokoisella kalatorilla, jossa on kolmisen­kymmentä ruoka­paikkaa. Sydneyn Fish Market on avoinna vain iltapäivään, joten käynti kannattaa ajoittaa lounasaikaan ja varautua ruuhkiin. Jos ostereiden, rapujen, hummereiden ja kala-annosten välillä on vaikea valita, harkitse maistelulautasta.

Darling Harbourissa on monia hyviä kala­ravintoloita. Liharuokia hyvällä hinta-­laatusuhteella tarjoaa brasilialainen Braza, ja parhaan kalacurryn koskaan olen syönyt intialaisessa Zaaffranissa.

Sydneyn parhaat jäätelöt saa Messina-ketjun paikoista. Ne tarjoavat 40 eri makua, ja joka myymälässä on oma tuotantoyksikkö. Jäätelön valmistusta voi katsella ikkunan takaa ja saada usein tuoreesta herkusta ilmaisen maistiaisen.

Messina-ketjun myymälöissä on tarjolla kymmeniä eri jäätelömakuja.

Keskustan meksikolaisravintola Mejicossakin maut ovat kohdallaan. Tuore guacamole tehdään ruokailijan pöydän ääressä, ja valikoimassa on 200 eri tequilaa.

Minne kannattaa suunnata pitämään ­hauskaa iltaisin?

Yksi yöelämän keskus on lähellä satamaa The Rocksin seudulla. Vanhoihin varasto­rakennuksiin on rakennettu Argyle, jossa on monenmoista cocktailbaaria ja klubia. Jos meno The Rocksissa tuntuu liian muodikkaalta, kannattaa illaksi suunnistaa esimerkiksi Newtownin alueelle. Siellä tunnelma on nuorekas mutta rento.

The Rocksin alue tunnetaan vanhoista rakennuksistaan ja iltaelämän tunnelmastaan.

Newtownissa on yksi kaupungin parhaimmista pienpanimoista, Young Henrys baareineen, ja lähes Newtownin aseman vieressä sijaitsevassa The Bankissa esiintyy nousevia paikallisia yhtyeitä joka viikko. Yleensä illan aikana soittaa kolme yhtyettä, ja lippujen hinnat ovat ­huokeat.

Oxford Streetillä on legendaarinen konsertti­paikka Oxford Art Factory, jonka sisustukseen on otettu inspiraatiota Andy Warholin 1960-luvun Factorysta. Oxford Streetillä on myös homobaarien keskittymä.

Sydneyssä voi nähdä korkeatasoista teatteria. Griffin Theatressa esitetään uutta australialaista teatteria ja Sydney Lyric Theatressa puolestaan Broadway-musikaaleja taitavasti tehtyinä versioina.

Stand up -komedian ystäville parhaimmat naurut tarjoaa The Comedy Store.

Myös Sydneyn oopperatalon ohjelma kannattaa tarkistaa. Sen tarjonta on yllättävän monipuolinen, kabareesta pop­keikkoihin.

Mitä nähtävää Sydneyn ympäristössä on?

Valtavan kokoisessa Australiassa riittää upeita luontokohteita. Viidenkymmenen kilometrin päässä Sydneystä on Blue Mountainsin kansallispuisto, joka on ehdottomasti matkan väärti. Sinne pääsee kätevästi junalla, ja alueella toimivat kiertoajelubussit.

Helpoimmin Blue Mountainsin alueeseen voi tutustua järjestetyllä, päivän kestävällä retkellä Sydneystä. Retken huono puoli tosin on, että patikointiin ei jää kovin paljon aikaa. Jos luonto kiinnostaa todella, kannattaa alueelle jäädä ainakin yhdeksi yöksi. Kävelyjen lisäksi maisemia voi ihailla vaikka ratsastaen.

Blue Mountainsin kansallispuisto on kaunis päiväretken kohde Sydneystä. Moni tekee sinne pidemmänkin luontomatkan.

Toimittaja Hannu Pöppönen

Tätä matkaa suosittelen

Sydney ansaitsee ­ainakin muutaman päivän, miksei koko viikonkin. Meno–paluu-­lennot Aasian tai Qatarin kautta voi saada alkaen noin 650 eurolla. Paras aika on marras–helmi­kuussa. Kaupunki sopii kaikenlaisille matkailijoille, myös lapsi­perheille. ­Sydneystä on hyvät yhteydet muualle Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Tyynenmeren saarille. Hannu Pöppönen.

Kommentoi »