Salaliittoteoriat ja valeuutiset – Eli mikä yhdistää 5G:tä, koronaa, rokotuksia, maahanmuuttoa ja maailmanlaajuista eliittiä?
Puheenaiheet
Salaliittoteoriat ja valeuutiset – Eli mikä yhdistää 5G:tä, koronaa, rokotuksia, maahanmuuttoa ja maailmanlaajuista eliittiä?
Huoli, rokotekritiikki ja väärä tieto limittyvät verkon kautta verkostoksi, jossa ihminen ajautuu nopeasti salaliittoteorioiden syvään päätyyn.

Saateteksti kannustaa hyväntahtoisesti huolehtimaan terveydestä. Siinä on sydänemoji.

Puolituttu on jakanut somepäivityksen Suomen vaihtoehtoisissa terveyspiireissä tunnetulta vaikuttajalta.

”K-piikin” elimistössä tuottama piikki­proteiini saattaa kuulemma aiheuttaa verihyytymiä. Onneksi tuhoja voi estää ja verensä laatua parantaa oikeanlaisella ravinnolla, vaikuttaja lupaa.

Tekstissä on viittauksia lääkäreihin ja yliopistossa tehtyihin tutkimuksiin. Googlaan yhden nimen ja löydän viime heinäkuussa julkaistun englanninkielisen jutun.

Shokkiuutinen! Tutkija: Valtaosa rokotetuista kuolee!

Kanadalainen lääkäri kertoo, että on löytänyt yli puolella hiljattain rokotetuista mikroskooppisen pieniä verihyytymiä. Ne voivat vaurioittaa sydäntä, ja moni todennäköisesti kuolee kolmen vuoden sisällä.

Vartin selailu joogatuttavan sometililtä on johtanut uskomuksiin, joiden mukaan valtaapitävien päämääränä on ”The Great Reset”, väestön vähentäminen. Siis joukkomurha.

Faktantarkistus osoittaisi väitteet kyseenalaisiksi: muiden asiantuntijoiden mukaan testimenetelmä ei pätevästi kerro hyytymistä, ja lääkäri on ennenkin jakanut väärää rokotetietoa.

Mutta ei nyt aleta tarkistella. Uutinen näyttää päällisin puolin ihan uutiselta.

Klikkailen linkkejä. Seuraavaksi olen ulkomaisella alustalla, joka julkaisee muualla kiellettyä sisältöä.

Tuoreella videolla puhuu taas vakava valkotakkinen: puoli planeettaa on piikitetty tappavalla injektiolla! ”Se ei ole rokote, se on myrkky.”

Ota selvää, miten voit suojella itseäsi ja perhettäsi globalistien agendalta, linkki alla yllyttää.

Kukapa ei haluaisi suojella perhettään? Klik.

Oletko valmistautunut sotaan vapauttasi, mieltäsi ja sieluasi vastaan, teksti huutaa isoin kirjaimin, ja video pyörähtää käyntiin.

Olen päätynyt Alex Jonesin seuraan.

Jones on amerikkalainen radiojuontaja ja oikeistolainen salaliittoteoreetikko, joka on pyörittänyt vuosia omaa show’taan ja ylläpitää useita nettisivustoja. Esimerkiksi Youtube, Facebook ja Twitter ovat blokanneet Jonesin kanavat. Jones lupaa jakaa salaista tietoa siitä, miten paholaista palvova eliitti aikoo orjuuttaa kansan.

Tämä onkin jo tuttua ikivanhoista salaliittoteorioista, joiden mukaan globaali eliitti on luomassa uutta maailmanjärjestystä.

Vartin selailu joogatuttavan sometililtä on johtanut uskomuksiin, joiden mukaan valtaapitävien päämääränä on ”The Great Reset”, väestön vähentäminen. Siis joukkomurha.

Globaali eliitti ja 5B tahtovat pahaa?

Huoli, epäily ja disinformaatio limittyvät mutkikkaasti netin syövereissä. Helsingin yliopiston Salaliittoteorioiden politiikka -tutkimushankkeen loppuraportissa näitä tapahtumaketjuja kutsutaan hybrideiksi mediatapahtumiksi. Erilaiset toimijat pääsevät ääneen samoilla alustoilla omista lähtökohdistaan.

”Kiertävä sisältö koostuu ammattimaisesti tuotetusta aineistosta, amatöörikommentoinnista, niin kuvasta, tekstistä kuin näiden yhdistelmistäkin, meemeistä ja uutisista, taruista ja juoruista, kaikesta yhtä aikaa”, raportti kuvaa.

Ja media kierrättää osaltaan sisältöjä eteenpäin. Myös tämä juttu.

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat analysoineet pandemian alkuaikojen salaliittouskomuksia tekoälyn avulla ja verranneet niitä vanhoihin kansantarinoihin.

Muinoin tarinat kiersivät suusta suuhun: noita oli siepannut lapsia öisin tai myrkyttänyt kaivon ja sairastuttanut lehmät. Nyt lapsia sieppaa globaali eliitti. Ökyrikas suursijoittaja Bill Gates on ottanut noidan paikan, ja 5G-verkot tappavat niin eläimiä kuin ihmisiä.

Nykyajan salaliittoteoriatkin leviävät vihjailuina, huhuina ja juoruina. Yksittäiset uutiset, tulkinnat ja uskomukset kiinnittyvät osaksi laajempaa tarinallista kaarta.

Kun uutiset uudesta koronaviruksesta saapuivat, heräsivät saman tien myös salaliittoteoriat sen alkuperästä.

Virus oli kiinalaislaboratoriossa kehitetty bioase.

Sitä levittivät 5G-verkot – herättihän uusi teknologia valmiiksi epäluuloja.

Syntyi ajatus plandemiasta: tauti oli suunniteltu huomion harhauttamiseksi eliitin pahoista aikeista.

Niin 30-luvun lama, maailmansodat kuin aids oli jo tulkittu eliitin juoniksi. Nyt oli koronan vuoro.

Nopeasti alkanut rokotekehitys kääntyi sekin osaksi salaliittoajattelua: ihmisiin ujutettaisiin mikrosiru, jolla heitä voisi kontrolloida. Kaiken takana oli tietenkin Bill Gates.

Mihin katosi QAnon?

Vuonna 2020 korona-aiheinen disinformaatio kytkeytyi vahvasti QAnon-nimiseen salaliittoteoriaan, jonka perususkomus on eliitin satanistinen pedofiilirinki. Hyvän puolesta taistelevan presidentti Donald Trumpin oli määrä paljastaa salaliitto. Trump hävisi vaalit, eikä suurta puhdistusta tullut.

Sittemmin QAnonista ei ole kuultu yhtä paljon. Some­alustat sulkivat QAnon-aiheisia tilejä. Osa keskusteluista on siirtynyt vaihtoehtoisille alustoille, Suomessa esimerkiksi Tokentubeen.

Piirit oli kuitenkin ehditty luoda.

"Jotkut jooga- ja hyvinvointialan ihmiset levittivät sisältöä, joka varoitteli pedofiiliringeistä tai väitti, että koronakuolemat ovat tekaistuja."

Jo alkuvaiheessa virallisen tiedon kyseenalaistajiin liittyi maailmalla vaihtoehtoista terveysväkeä. Pian myös Suomessa jotkut jooga- ja hyvinvointialan ihmiset levittivät sisältöä, joka varoitteli pedofiiliringeistä tai väitti, että koronakuolemat ovat tekaistuja. Pelko oli kuulemma pahin virus, ja tauteja torjuttiin parhaiten halauksin.

Yksi pandemia-ajan ilmiöistä onkin ollut koronakriittisyyden ympärille kehkeytynyt epäpyhä liitto. Se on kerännyt yhteen new age -henkiset hipit ja konservatiivikristityt, ravintovalmentajat ja äärioikeistolaiset salaliittoteoreetikot.

Mikä tätä selittää?

– Kaikkia yhdistää valtavirran ulkopuolelle asettuminen ja skeptinen suhtautuminen valtavirtatietoon, viestintätieteiden tutkija Elina Tolonen Tampereen yliopistosta sanoo.

Tolonen tutkii luottamuksen rakentumista hybridiympäristössä ja on seurannut vastajulkisuutta jo pidempään. Korona-aikana hän on esimerkiksi selvittänyt kriittisiin ryhmiin kuuluvien ajattelua kyselytutkimuksella.

Mukana on monia järjestelmän vastustajina jo aiemmin profiloituneita, kuten oikeistopopulisteja ja maahanmuuttovastaisia. Osalle on tyypillistä laaja yhteiskunnallisiin toimijoihin ja eliittiin kohdistuva epäluulo.

Samalla koronapandemia on tarjonnut erityisen terveysteeman, joka on tuonut mukaan ihan uudenlaista porukkaa.

Tolonen hahmottaa ilmiötä kulttisen miljöön käsitteellä, jonka sosiologi Colin Campbell kuvasi 70-luvulla. Se on tila, jossa erilaiset alakulttuuriset ilmiöt ja uskonnolliset liikkeet löytävät toisensa. Keskeistä on oma kokemus ja totuuden etsintä.

Valtiolliset toimijat levittelevät valeuutisia

Verkottuneessa maailmassa harhaanjohtava tieto kulkee nopeasti. Osa siitä on tietoista vaikuttamista. Valtiolliset toimijat levittävät valeuutisia tarkoituksenaan hämmentää ja murentaa luottamusta.

– Suomessa viime vuosien aikana disinformaation levittämisessä on näkynyt pääsääntöisesti kotimaisia toimijoita. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei toiminnan taustalla olevia todellisia tahoja pystytä aina helposti tunnistamaan tai osoittamaan, sanoo infovaikuttamiseen erikoistunut johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen valtioneuvoston kansliasta.

Teemat ja tarinat ovat pitkälti tuontitavaraa. Maailmalla liikkuvat virtaukset löytävät nopeasti tiensä Suomeen.

Suomalaiset luottavat varsin vahvasti viralliseen tietoon ja tunnistavat valeuutiset hyvin. Harhaanjohtavaa tietoa levittävä joukko on koko valtakunnan mittakaavassa pieni.

Se vain kuuluu ja näkyy kokoaan enemmän.

On järjestetty joukkokokoontumisia ja jaettu rokotevastaisia esitteitä koulujen pihoilla, paikoin postiluukustakin. Ihmisiä on kannustettu tehtailemaan haittailmoituksia, aloitteita, kanteluja ja tietopyyntöjä, osin häirintätarkoituksessa.

Korona-aikana disinformaation levittäminen on ulottunut aiempaa enemmän myös verkon ulkopuolelle. On järjestetty joukkokokoontumisia ja jaettu rokotevastaisia esitteitä koulujen pihoilla, paikoin postiluukustakin. Ihmisiä on kannustettu tehtailemaan haittailmoituksia, aloitteita, kanteluja ja tietopyyntöjä, osin häirintätarkoituksessa.

– Nämä ovat kaikki avoimen yhteiskunnan mahdollisuuksia ja kuuluvat demokratiaan, mutta nyt on selkeästi syntynyt vaikutelma, että näitä tietoisesti mobilisoidaan, Toivanen jatkaa.

Toimijajoukko on hyvin moninainen.

– On hyvä huomata, että skenessä on ihmisiä tosi erilaisilla motiiveilla, tutkija Elina Tolonen korostaa.

Jotkut vastustavat koronarajoituksia, koska uskovat niiden syöksevän talouden perikatoon. On kulttuurialan ihmisiä, jotka eivät ole voineet harjoittaa ammattiaan kahteen vuoteen. On myös aitoa huolta omasta tai lasten terveydestä – ja niitä, jotka pyrkivät poliittisesti hyötymään epävarmuudesta.

Joillekin hätkähdyttävien väitteiden esittäminen on tapa saada huomiota omassa verkostossa.

Kaikki valeuutisia tai huhuja levittävät eivät usko päättäjien suunnitelmalliseen pahuuteen. Eikä ihminen muutu salaliittoteoreetikoksi vain siksi, että kyseenalaistaa koronatoimet. Politiikan kritisointi kuuluu demokraattiseen järjestelmään.

Joogaa ja ihmelääkkeitä

I trust my immune system. Freedom to choose.

Luotan puolustusjärjestelmääni ja kannatan valinnanvapautta, hyvinvointiyrittäjän profiilikuvaa kehystävä teksti viestii.

Vahva immuniteetti kuulostaa ihan hyvältä maailmassa, jossa virusten kanssa on tultava toimeen vastakin.

Annan somevirran viedä. Klik klik.

Löydän listan vitamiineista ja luontaistuotteista, joilla torjua koronaa. Kundaliinijooga toimisi myös. Sitten vastaan tulevatkin suomeksi käännetyt ohjeet ”ihmelääke” ivermektiinin käyttöön.

Ivermektiini on hevosten loislääke, joka tuli kuuluisaksi, kun presidentti Trump suosi sitä vastoin valtavirtatutkijoiden näkemyksiä.

Jotkut uskovat nyt, että ivermektiinin tehoa salaillaan, jotta ihmiset saataisiin ottamaan haitalliset ja tappavat rokotteet. Epäselväksi jää, miksi koronaan tarvittaisiin ihmelääke, jos koko pandemia on joko perusflunssa tai täysin keksitty.

Pandemian alkuvaiheessa tarjolla oli muitakin vinkkejä virallisen protokollan ulkopuolelta. Ne vaihtelivat harmittomista hengenvaarallisiin, sellaisiin kuin kloriitin nauttiminen sisäisesti.

Viime aikoina on tullut paljon uutisia siitä, miten miesten sperma on ollut täysin kuollutta tämän kokeellisen piikin ottamisen jälkeen, joku väittää keskustelupalstalla.

Nyt keskiössä ovat rokotteen vaarat.

Koronarokotteista on oikeastikin aiheutunut joillekin haittoja. Somessa kuitenkin leviää perättömiä lukuja ”myrkkypiikin” vammauttamista tai tappamista ihmisistä. Rokotteen väitetään romahduttavan immuniteetin tai aiheuttavan keskenmenoja ja hedelmättömyyttä.

Viime aikoina on tullut paljon uutisia siitä, miten miesten sperma on ollut täysin kuollutta tämän kokeellisen piikin ottamisen jälkeen, joku väittää keskustelupalstalla.

Hiljattain somessa levisi väite, että THL:n tietojen mukaan epämuodostumat ja kromosomipoikkeavuudet olisivat alkuvuoden luvuissa yleistyneet äkisti, syynä tietenkin raskausajan rokotukset. Kyse oli tilastovirheestä, THL oikaisi.

Rokotekriitikot vastasivat röhönaurulla.

Hyvässä propagandassa on aina ripaus totuutta

Vastajulkisuus myös poimii faktoja virallisista lähteistä, kun ne sopivat tarkoitusperiin. Jos joku korjaa tulkintoja, se on peittely-yritys.

– Salaliittoteoreetikoille todellisuus on muovailu- vahaa, Jussi Toivanen sanoo.

Jos jossain väitteessä on tuhannesosakin totta, sitä on vaikeampi kokonaan torpata. Lisäksi tarinat on rakennettu hyvin tulkinnanvaraisiksi. Kun ei väitä mitään tarkkaa, ei joudu vastuuseenkaan.

Hyvässä propagandassa on aina ripaus totuutta mukana, Elina Tolonen muistuttaa.

– Eihän esimerkiksi se kysymys, miten rajoitusten jatkuessa käy yksilön oikeuksien, ole täysin vailla relevanssia.

Aiemmin maahanmuuttovastaisuuteen keskittyneet vastamediat käyttävät lähteenään rokotekriitikoiden ja koronadenialistien sivuja ja toisin päin.

Moniammatillinen Koronakriisin Ratkaisuryhmä MKR kertoo olevansa suurin kansalaisista ja asiantuntijoista koostuva riippumaton, koronakriisin kokonaisvaltaiseen ratkaisuun keskittynyt ryhmä. Se listaa arvojaan: yhdistävä, tieteellinen, rakkaudellinen…

Tammikuussa MKR mainosti sivuillaan Worldwide Demonstration -mielenilmausta vapauden puolesta. Yhteiset pääteemat olivat sotealan itsemääräämisoikeus sekä koronapassin ja lasten koronarokotusten vastustus. Mutta olihan sielläkin sitten muutakin:

Eniten asioita tutkimaan ehtineet tuovat miekkareissa lisäksi päivänvaloon ja samalla estettäväksi mm. laajaa korruptiota, suunnitelmallista Ihmiskunnan orjuuttamista, tieteellisten tutkimusten vaarallisiksi osoittamia geeniteknologisia rokotuksia sekä valtamedian propagandaa ja tieteen sensuuria, joista kaikista puhutaan myös nimellä ”Koronahuijaus”.

Kahden koronavuoden aikana Suomeen on noussut erinimisiä kriittisiä ryhmiä, yhdistyksiä, löyhiä yhteisöjä ja sivustoja. Niissä toimii kirjava joukko varovaisista epäilijöistä koko pandemian kieltäjiin. Aina taustoista tai yhteyksistä ei saa heti selkoa.

Aiemmin maahanmuuttovastaisuuteen keskittyneet vastamediat käyttävät lähteenään rokotekriitikoiden ja koronadenialistien sivuja ja toisin päin. Kun Helsingissä järjestettiin helmikuussa samana viikonloppuna kolme erillistä rokotekriittistä mielenilmausta, ne osin tukivat toisiaan. Convoy Finland ylsi niistä suurimmaksi, joskin osa ihmisistä näytti ilmaantuneen paikalle lähinnä kansanriehan hengessä. Kriisin pitkittyminen turhauttaa.

– Ei ole ihme, että väkimäärä kasvaa, kun tilanne on jatkunut niin kauan, Jussi Toivanen sanoo.

Valon ja pimeän taistelu

Sadat tai tuhannet mieltään osoittavat eivät voi olla kaikesta samaa mieltä. Vapaus ja perusoikeudet ovat sopivan laajoja yhteisiä tavoitteita.

Paljon ei silti tarvitse rivien välistä lukea, kun näkyvien hahmojen mielenosoituksissa pitämistä puheista ja somekirjoituksista löytyy puhdasta salaliittoretoriikkaakin.

On profeetallista puhetta valon ja pimeän taistelusta tai vihjailua agendasta, johon kaikki liittyy.

Isoja asioita tulee tapahtumaan.

Valheet paljastuvat ja alkaa valtava jälkipyykki.

Kaiken tarkoitus on, että Sinä heräät.

Varoitus: Tämän artikkelin kaikkien kuvien viestit ovat disinformaatiota, siis tarkoituksellisesti levitettyjä virheellisiä uskomuksia.

1 kommentti