Saariston Rengastien helmet
Matkailu
Saariston Rengastien helmet
Turun saaristoa kiertävä 250 kilometriä pitkä Saariston Rengastie on Suomen hienoimpia matkailureittejä. Valitsimme parhaat pysähdyspaikat kesäretkelle.
23.5.2022
 |
Mondo

Päivitetty 23.5.2022 – Alkuperäinen versio ilmestynyt 1.4.2018

Paras purilainen: Köpmansin haukiburger, Nauvo

Saaristossa liikkuessa unohdetaan jauheliha ja siirrytään kalahampurilaisiin. Herkkusuun valinta on ravintola Köpmansin haukiburger (21 euroa).

Itse tehdyn saaristolaisleivän välissä on haukipihvi, ouzo-jogurttikastiketta, fetajuustoa, mummonkurkkua, tyrnisinappia ja herneenversoa. Lisukkeena on vielä grillattua sydänsalaattia. Annos on raikkaan saaristolaishenkinen ja täyttävä.

Aurinkoisena kesäpäivänä kannattaa suunnata ruokailemaan puutarhan puolelle, missä syödään vehreiden lehtipuiden alla.

Rantapolku 3, Nauvo.

Haukiburger on yksi Köpmansin suosikkiannoksista.

Söpöin lauttakahvila: M/s Antonia, Houtskari–Iniö

Saariston Rengastietä kiertäessä näkee jos jonkinlaista lauttaa ja lossia. Reitin varrella on kahdeksan merimatkaa, joiden pituus vaihtelee lyhyestä salmen ylityksestä noin tunnin kestävään yhteysalusmatkaan.

Aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä osa lautoista lopettaa liikennöinnin jo alkuillasta ja viimeiselle laivalle voi tulla kiire, varsinkin jos veden toisella puolella odottaa etukäteen varattu majapaikka.

Monilla lautoilla on jonkinlainen kahvila. Yksi söpöimmistä löytyy Houtskarista Iniöön kuljettavalta m/s Antonialta. Kahvila toimii pienessä rahtikontissa ja myynnissä on munkkeja, korvapuusteja ja täytettyjä sämpylöitä. Kaikki tuotteet on leivottu itse Iniössä.

Jos myyjä ei ole paikalla, maksu tiputetaan kassan vieressä olevaan kippoon.

Surrealistisin taidenäyttely: Art Bank, Parainen

Tätä ei näkemättä usko. Paraisten keskustassa olevasta kivitalosta löytyy Pohjoismaiden ainoa pysyvä Salvador Dalí -näyttely. Art Bank -galleria esittelee surrealistitaiteilijan teoksia ja myy hänen suunnittelemiaan huonekaluja.

Nurkassa on täytetty lammas, jonka kyljestä avautuu pöytälaatikko. Lattialla on punaisten huulten muotoinen sohva ja viereisen huoneen pöydällä valuvaa kelloa esittävä pronssiveistos.

Gallerianomistaja Ted Wallin on itsekin aikamoinen surrealisti. Hän väittää pokkana, että Dalín kuoltua tämän sielu lensi Paraisten yli ja siirtyi Walliniin. Sen jälkeen Wallin antautui surrealismille ja aloitti Dalí-keräilyn.

Talon portaikossa on hauska mukaelma Caspar David Friedrichin maalauksesta, joka esittää Napoleonia sotaretkellä. Tässä versiossa ratsun selässä on Napoleonin sijaan Wallin itse. Taustalla ryömivät sotilaat on maalattu Paraisten kaupunginhallituksen jäsenten näköisiksi.

Kauppiaskatu 24, Parainen. Pääsymaksu 10 euroa.

Paraisten Salvador Dalí -näyttelyn lammas-sohvapöytä.

Jännittävin nähtävyys: Kalkkilouhos, Parainen

Sydän lyö hetken tyhjää kuopan reunalla. Edessä avautuu Pohjoismaiden suurin avolouhos. Sen seinämät näyttävät jättiläisen portailta ja pohjalla liikkuvat rekat pikkuautoilta. Tuntuu kuin olisi saapunut Taru sormusten herrasta -kirjojen Mordoriin.

Paraisten kalkkilouhos onkin takuuvarma hitti perheen pienimmille ja sijaitsee aivan kaupungin keskustan vieressä. Kaivostoiminta alkoi 1800-luvun lopulla, ja kalkkikiveä on louhittu täältä kaivoksen perustamisen jälkeen 140 miljoonaa tonnia.

Pajbakantie 1, Parainen. Louhosta pääsee ihailemaan vapaasti aidatulta näköalatasanteelta. Itse louhosalueelle pääsy on turvallisuussyistä kielletty.

Paraisten kalkkilouhosta ihaillaan ylhäältä näköalapaikalta.

Romanttisin taukopaikka: Sattmark Kaffe & Safka, Parainen

Kun astuu sisään Sattmarkin kahvilan ovesta, on pakko vähän kumartua, ettei lyö päätään. 1700-luvulla rakennetun laivamiestorpan ovi on matala. Sisällä tunnelma on kuin kotiseutumuseossa: lattiat narisevat ja puuhuonekaluissa on ajan patinaa. Ruotsi-Suomen aikaan täällä asui laivaston sotilaita perheineen, sen jälkeen 1940-luvulle asti torppareita.

Herkullisen näköiset piirakat, pullat ja kakut leivotaan paikan päällä. Pihan toiselta laidalta löytyy kalasavustamo, jonka myyntivitriinissä on tuoreen savukalan lisäksi erilaisia kalajalosteita. Ravintolarakennuksessa voi syödä vaikkapa tuoreesta kuhasta tehdyn fish and chips -annoksen.

Sattmark 1, Saaristotie, Parainen.

Tyylikkäin pikkubaari: Hotelli Lanternan absinttibaari, Nauvo

Kesäinen Nauvon satama on venelaitureineen, purjehdusvaatekauppoineen ja pikkuravintoloineen kuin suomalainen versio Nizzan satamasta. Paljon pienempi ja kotikutoisempi toki, ja palmujen sijaan täällä heiluvat männyt.

Kävynheiton päässä sijaitsevassa hotelli Lanternassa voi kuvitella olevansa 1920-luvun Pariisissa: sieltä löytyy Suomen ainoa absinttibaari. Pienessä huoneessa on tummanpunainen samettikalusto, peilikylkinen baaritiski ja sen päällä rivi fontaineja eli lasisia vesisäiliöitä, joita käytetään absintin laimentamiseen. Huoneeseen leviää huumaava aniksen ja yrttien tuoksu, kun yrttiviinaa valmistetaan juotavaksi. Tällä hetkellä absinttibaari on avoinna vain ryhmille tilauksesta.

Itse hotelli Lanterna muistuttaa ruotsalaista mummolaa. Se toimii vanhassa keltaisessa omakotitalossa, jonka seinillä on kukkatapetit ja huoneissa rustiikkiset puuhuonekalut.

Puistotie 5, Nauvo.

Absintin tarjoiluun tarvitaan aito ranskalainen fontaine.

Hauskin majoitus: Lootholman jurtat, Kustavi

Saaristoretkellä voi kokeilla myös paimentolaiselämää. Lootholman leirintäalueella on nimittäin mahdollista majoittua aidossa jurtassa. Pyöreät ikkunattomat paimentolaismajat ovat tyypillisiä asuinrakennuksia erityisesti Pohjois- ja Keski-Aasiassa. Lootholmaan on rakennettu mittatilaustyönä kahdeksan majaa valkoisesta telttakankaasta.

Varustelutaso on yllättävän hyvä paimentolaismajaksi: on jääkaappi, sähkövalot, lämmitys, parisänky, avattava vuodesohva ja työpöytä. Suihkussa ja wc:ssä pitää käydä leirintäalueen tiloissa. Vierestä löytyy myös grillikatos, uimaranta ja sauna.

Kuninkaantie 193, Kustavi. Jurtat alkaen 85 euroa/yö.

Lootholman jurttamajoitusta Kustavissa.

Kaunein tuliainen: Kustavin Savipaja, Kustavi

Vaalea savipöly on vuorannut ikkunat, seinät ja lattiat. Ilmassa leijuu miellyttävä saven tuoksu, ja puuhyllyillä odottaa kuivumassa satoja astioita. Kustavin savipajassa näkee keramiikan tekemistä lähietäisyydeltä.

Keraamikko Vesa Östring hioo työpisteellään mahdollisia epätasaisuuksia lautasten pohjasta ja kertoo, että täällä tehtyjä astioita käytetään monissa suomalaisissa ravintoloissa.

Savipajaan tutustumisen jälkeen on aika siirtyä viereiseen tehtaanmyymälään. Jos kaipaa saaristohenkisiä tuliaisia, pajan valikoimassa on kynttilänalustaksi soveltuvia keraamisia veneitä sekä mukeja suomalaisten majakoiden ja merilintujen kuvilla.

Iniöntie 411 B

Kustavin savipajan astiat tehdään käsityönä kivitavarasavesta.

Vaikuttavin kirkko: Pyhän ristin kirkko, Taivassalo

Pyhän ristin kirkko näyttää kiviseinineen ja paanukattoineen ulkoa samalta kuin mikä tahansa vanha suomalainen kirkko: aika harmaalta. Sisätila yllättää kuitenkin värikkyydellään.

Goottilaisvaikutteisen rakennuksen holvikattoa ja seiniä peittävät lukuisat koristemaalaukset, joista varhaisimmat ovat 1400-luvulta.

Yhdessä maalauksessa kuollut ihminen istuu arkussa ja saatana lukee hänen syntilistaansa ääneen. Lista on pitkä. Katon rajassa taas pelikaaniemo nokkii rintaansa ja ruokkii poikasiaan omalla verellään.

Komeita ovat myös eteisessä roikkuvat koristeelliset sukuvaakunat. Alttarin lähellä kannattaa kävellä vähän varovaisemmin. Sen alle on kuulemma haudattu 1600-luvulla kuollut piispa.

Keskustie 2, Taivassalo

Erikoisin kulttuurikohde: Art Teatro, Kustavi

Hiekkatien laidalla kohoaa pienen kerrostalon kokoinen hirsirakennus, jonka katonrajassa on kyltti: ”Art Teatro”. Täällä, Kustavin perukoilla, on yllättävää kyllä sirkus. Eikä se ole mikä tahansa amatöörisirkus.

Art Teatroa pyörittävät trapetsitaiteilija Pauliina Räsänen ja akrobaatti Slava Volkov. He työskentelivät aiemmin kuuluisassa Cirque de Soleilissa ja kiersivät sen mukana ympäri maailman. Juuri sirkuksessa pariskunta tapasi.

”Aloitimme seurustelun Meksikossa ja menimme Barcelonassa kihloihin”, Räsänen muistelee.

Art Teatron salissa tuoksuu mäntypuu, ja sen ulkonäkö on hauska yhdistelmä suomalaista perinnerakentamista ja sirkusestetiikkaa: seinät ovat paksua hirttä, ja katossa roikkuu värivaloja ja trapetseja.

Sirkuksenystävän kannattaa saapua Kustaviin heinäkuussa. Tällöin Räsänen ja Volkov järjestävät kuukauden mittaisen Saariston sirkus­festivaalin, jonka ohjelmassa on esitysten lisäksi sirkusleirejä niin lapsille kuin aikuisillekin. Esityksiä on satunnaisesti myös muulloin, ja niistä ilmoitetaan Art Teatron nettisivuilla.

Salmenrannantie 107, Kustavi. artteatro.com

Tyylikkäin ravintola: Hotelli Nestor, Korppoo

Hotelli Nestorin kellariravintola Back Pocketin annokset ovat kuin mistä tahansa tasokkaasta fine dining -paikasta. Ravintolaa vetää William Hellgren. Hän oli kokiksi opiskellessaan harjoittelussa muun muassa Tukholman ravintola Frantzénissa, jolla on nykyään kolme Michelin-tähteä.

Hellgren on erityisen kiinnostunut ruokien asettelusta ja annosten estetiikasta. Sen huomaa. Näin kauniita lautasia ei Helsingin huippupaikoissakaan usein näe (6 ruokalajin menyy 74 euroa).

Jos hyvä ruoka ei riitä yksin houkuttelemaan yöksi Nestoriin, mainittakoon että hotellin lähimetsässä on myös kansainvälisen tason ympäristötaidetta ja itse hotellissa esimerkillisen siistit ja viihtyisät huoneet (2 hh kesäkaudella alkaen 200 euroa).

Österretaisintie 45, Korppoo

Hotelli Nestorin ravintolan porkkana-mangochutneykeitto.

Paras näköalapaikka: Borgbergin näkötorni, Houtskari

Jos haluat nähdä maisemia välillä lintuperspektiivistä, kiipeä Borgbergin näköalatorniin. Kuntoa se tosin vaatii. Ensin pitää patikoida kivinen polku korkean kallion laelle, jonka päältä puinen torni löytyy.

Ympärillä kasvaa käkkäräisiä mäntyjä, ja nenässä tuoksuu havupuu. Korvissa soi tuulen humina, lintujen laulu ja ympärillä pörräävien hyönteisten surina. Kun on päästy kallion päälle, kiivetään lisää. Torni huojuu ja tärisee portaita noustessa.

Kipuaminen palkitaan ylätasanteella, josta avautuu esteetön panoraamanäkymä. Ympärillä näkyy kallioista luontoa ja sen takana avautuu meri saarineen. Kirkkaalla säällä tornista voi nähdä Ahvenanmaalle asti.

Näköalatorni sijaitsee Houtskarin Jervisissä. Reittiohjeet perille löydät Visit Houtskärin sivuilta.

Merihenkisin yöpaikka: Peterzéns Boathouse, Kustavi

Vierasvenesatamaan ankkuroidut purjeveneet keinuvat rauhallisesti kesätuulessa, ja lapset hyppivät laiturilta veteen. Vieressä on rivi ruokokattoisia mökkejä, jotka näyttävät hieman kalastajamajoilta.

Peterzénsin sataman boathouse-mökkien rakennusmateriaali on merihenkinen ja hieman yllättävä: ne ovat alun perin vanhoja rahtikontteja, jotka on haettu Raumalla sijaitsevalta konttien hautausmaalta.

Sisältä löytyy suihkua lukuun ottamatta lähes kaikki mitä hotellihuoneelta voi toivoa: parisänky, sohva, minijääkaappi, tv ja oma vessa. Jokaisen mökin edessä on laudoitettu terassi ja pari tuolia. Kun aurinko laskee, on mukava istua alas ja ihastella komeita purjeveneitä.

Peseytyminen onnistuu vierasvenesataman saunassa, ja vieressä on myös ravintola, josta saa sekä aamupalaa että tuhdimpaa lounasta. Satamasta löytyy myös sisustusmyymälä.

Parattulan rantatie 16, Kustavi

Peterzensin vierasvenesatamassa voi sekä majoittua että shoppailla. Ruokokattoisessa rakennuksessa toimii designmyymälä.

Saaristolaisin vaatekauppa: Merineule, Kustavi

Jos tarvitset lämmintä vaatetta saaristoretkelle, piipahda Kustavissa sijaitsevaan Merineuleen tehtaanmyymälään. Tuotteissa käytetään mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja, ja täältä voi hankkia vaikkapa Jacques Cousteau -tyylisen villapipon (30 euroa). Myynnissä on myös villasukkia ja neuleita joka lähtöön. Kaikki on lähituotantoa, sillä tuotteet suunnitellaan ja ommellaan Kustavissa.

Kivimaantie 24, Kustavi

Herkullisin katkarapuleipä: Grill Cafe Skagen, Houtskari

Yksi Näsbyn vierassataman Grill Cafe Skagenin klassikkotuotteista on katkarapuleipä. Katkarapujen määrässä ei ole täällä pihtailtu. Pohjalla on vaaleaa leipää ja päällä iso pino katkarapuja salaattipedillä sekä kananmunaa, tilliä, kurkkua ja tomaattia. Tällaisen leivän voisi saada Ruotsin etelärannikolla, jossa katkarapuleivät ovat suurta herkkua. Ruuasta nauttiessa voi tarkkailla vierasvenesataman liikennettä ja ihastella vieressä nököttäviä sään kuluttamia venevajoja.

Näsbyntie 190, Houtskari

Komein kartano: Louhisaaren kartano, Askainen

Paljon lähemmäksi klassista kartanoromantiikkaa Suomessa ei pääse. Vuonna 1655 valmistunut Louhisaaren kartanolinna näyttää siltä, kuin se olisi siirretty Ranskasta tai Englannista keskelle varsinaissuomalaista peltomaisemaa.

Päärakennus toimii museona ja siellä pääsee ihastelemaan ylellistä sisustusta: koristeellisia kakluuneja, kynttiläkruunuja ja tummia antiikkihuonekaluja. Osa tavaroista on alkuperäisiä, osa Kansallismuseosta lainattuja.

Dramaattisin tarina liittyy erään huoneen yläosassa olevaan kaappiin, jonne johtavat tikkaat. Yhdellä kartanon entisistä omistajista oli kuulemma tapana lukita vaimonsa sinne matkojensa ajaksi. Kun tämä sitten palasi taas kerran reissusta, vaimo olikin menehtynyt vankityrmäänsä.

Louhisaaren kartano tunnetaan etenkin marsalkka Mannerheimin lapsuudenkotina. Hänen sukunsa omisti paikan sadan vuoden ajan. Jos suuta kuivaa kierroksen jälkeen, kartanon kahvilasta saa Marskin äidin reseptillä tehtyä Louhisaaren juomaa, joka valmistetaan herukanlehdistä.

Tarjolla on myös majoitusta kartanon vieressä olevalla maatilalla.

Louhisaarentie 244. Pääsylippu 10 euroa.

Louhisaaren kartanoeleganssia.

Artikkelin alkuperäinen versio on ilmestynyt Mondo-lehden numerossa 6/2017 ja verkossa 1.4.2018. Lue myös edellinen juttumme Saariston Rengastiestä: apu.fi/artikkelit/saariston-aarteet

1 kommentti