Saariston aarteet
Matkailu
Saariston aarteet
Turun saaristoa kiertävä 250 kilometriä pitkä Saariston Rengastie on Suomen hienoimpia matkailureittejä. Mondo selvitti, missä saaristoretkellä kannattaa pysähtyä.
13.5.2011
 |
Mondo

Sattmarkin prinsessakakku sisältää tuoreita mansikoita, valkosuklaata ja kermavaahtoa.
Paras taukopaikka

Sattmarkin tupa, Parainen

Tuoreita mansikoita, valkosuklaata, kermavaahtoa – niistä syntyy Sattmarkin prinsessakakku, joka olisi jo yksinään riittävä syy pysähtyä Sattmarkissa. Kakku nautitaan 1750-luvulta peräisin olevassa torpassa, jonka leveät lattialankut, pieniruutuiset ikkunat ja kattoon maalatut perhoset kiidättävät kahvittelijan menneisiin aikoihin.

Sattmarkissa on lisäksi kalasavustamo, pieni tuliaispuoti ja aitta, jossa saa etukäteisvarauksella hierontaa. Tauon päätteeksi voi käydä luontopolulla tai soutelemassa. Lapsille on Sattmarkissa oma, seikkailuhenkinen luontopolku.

Saariston Rengastie, Paraisilta 9 km Korppoon suuntaan. Heinäkuussa yhteys Paraisilta vesibussi m/s Autereella. www.sattmark.com

Paras retkikohde

Finbyn jatulintarha, Nauvo

Suomen rannikolla ja saaristossa muhii mysteeri. Näillä seuduilla on yli 140 kivistä rakennettua, halkaisijaltaan useiden metrien kokoista, spiraalimaista labyrinttia, joita kutsutaan jatulintarhoiksi. Kuka ne on tehnyt, milloin ja miksi – sitä ei tiedä kukaan.

Jatulintarhoja on löydetty eri puolilta maailmaa, ja arviot niiden iästä vaihtelevat. Suomen vanhimpien jatulintarhojen arvioidaan olevan pronssikaudelta, uusimpien 1800-luvulta.

Suurin osa jatulintarhoista sijaitsee ulkosaaristossa tai vaikeasti saavutettavissa paikoissa, mutta Finbyn jatulintarha on luontopolun varrella, ja sen viereen pääsee tietä pitkin.

Viitoitettu luontopolku lähtee Nauvon vierasvenesatamasta. Autolla: Nauvon kirkolta 300 m Korppoon suuntaan, 1,2 km Norrstrandsvägeniä, 50 m Sellmon tietä, josta polku jatulintarhalle.

Majatalo Martta on Turun saariston romanttisin majapaikka.
Romanttisin majapaikka

Majatalo Martta, Nauvo

Jos hakee aitoa saaristolaisromantiikkaa, on yövyttävä majatalo Martassa. Nauvon Martat rakennuttivat talon vuonna 1917, jotta kirkolle saapuneilla ulkosaarien asukkailla olisi yöpaikka. Sodan aikana talo palveli sotasairaalana, sitten se palasi jälleen matkustajakodiksi.

Vanha henki on tallella: Räsymatot peittävät narisevia lattioita, alakerran salia valaisevat kynttiläkruunut, ja löylyihin pääsee pihan parvisaunassa. Saaristolaisilla on Martasta lämpimiä muistoja. »Viime kesänä meillä kävi rouva, jonka vanhemmat olivat tavanneet täällä 1950-luvulla», kertoo majatalon omistaja Sari Nordin.

Vaikka tunnelma majatalossa on nostalginen, kaikki ei ole alkuperäistä. Kun Martat 1980-luvun alussa jättivät rakennuksen, he myivät koko irtaimiston pihakirpputorilla.

2 hh huone 90 e yö, Kirkkovalli 4, Nauvo, www.majatalomartta.com

Nauvon Samurai Sushista voi napata retkieväät mukaan.
Paras take away

Samurai Sushi Nagu, Nauvo

Nauvon satamassa on pieni punainen mökki. Sisällä mökissä Heikki Hurskainen puuhailee puhalluslampun kanssa. Hän paahtaa savustettua meriankeriasta. Valmistumassa on take away -sushiannos.

Hurskaisen yritys, Samurai Sushi Nagu, on Skandinavian ensimmäinen saaristossa toimiva sushibaari. Listalla on nigirejä, makeja ja valmiita lounaslajitelmia. Paikan nimikkoruoka on Maki Nagu, jossa käytetään nauvolaista kylmäsavusilakkaa ja ruohosipulia. Sushioppinsa Hurskainen on saanut maistelemalla.

Samurai Sushin maine on kiirinyt kauas, ja jonoa riittää aamusta iltaan. Hurskaisella on vain yksi huoli. »Paikallisen tuoreen kalan saaminen on ihan mahdotonta. Meri voi niin huonosti, että siellä ei viihdy mikään.»

Viime kesänä Hurskainen pystyi tarjoamaan paikallista, vastapyydettyä kalaa kolmesti.

Nauvon satama, www.samuraisushi.fi

Seilin saarelle lähetettiin aikoinaan muun muassa spitaaliset.
Kiehtovin historia

Seilin saari

»Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää», kirjoitti Sakari Topelius Seilin saaresta vuonna 1845, ja syystä. Jos kisattaisiin Suomen synkimmästä historiasta, Seili olisi vahvoilla.

1600-luvun alusta alkaen Seiliin alettiin laivata spitaalisia. Saarelle joutuminen oli kaiken loppu, sieltä ei ollut poispääsyä. Legendan mukaan spitaaliset toivat mukanaan laudat arkkuunsa.

Vuonna 1755 spitaalisten kuskaaminen Seiliin lopetettiin ja saarelle perustettiin mielisairaala, josta harva pääsi palamaan kotiin. Yksi sairaalan hoitomuodoista oli jäitä hattuun -terapia, jossa potilaan päähän laitettiin jäällä täytetty metallihattu.

Vuodesta 1889 saarelle tuotiin vain parantumattomasti sairaaksi luokiteltuja naisia, ja vuonna 1962 mielisairaala lopulta lakkautettiin.

Nykyisin Seilissä toimii Saaristomeren tutkimuslaitos. Saari on avoinna matkailijoille, mutta koska se on suojeltu Natura-kohde, siellä saa kulkea vain merkittyjä polkuja pitkin. Seilistä saa eniten irti, jos perehtyy saaren historiaan etukäteen tai osallistuu opastetulle retkelle.

Yhteysalus m/s Linta Nauvosta ja Rymättylästä liikennöi toukokuusta elokuun loppuun. Heinäkuussa 2010 Seiliin liikennöi myös m/s Autere välillä Parainen–Seili–Nauvo. Opastettuja retkiä järjestää esimerkiksi Suomen Saaristovaraus. www.proseili.fi

Gammelgårdissa kummittelee.
Kuumottavin kummitustalo

Gammelgård, Nauvo

Gammelgård-hotellin päärakennus on ollut aiemmin vaivaistalo, kunnalliskoti ja vanhainkoti. Talo on ollut monen matkan päätepiste, ja ehkä siksi kaikilla talossa työskennelleillä onkin kummitustarinoita: matto menee itsestään ruttuun, kylmä henkäys käy huoneen läpi, urkuharmoni soi, kun sen ohi kulkee.

Nykyinen omistaja Helena Hartman myöntää, että talossa tapahtuu outoja. Esimerkiksi huone numero viiden ovi on aina auki, vaikka sen sulkisi huolellisesti.

Osa vieraistakin on kertonut yliluonnollisista kokemuksista – kuten eräs espanjalainen nainen, joka järkyttyi nähtyään huoneessaan yöllä tummahiuksisen pikkupojan. Näylle ei löytynyt selitystä.

Jos hotelliyö ei vielä pelota tarpeeksi, kannattaa vierailla Gammelgårdin pihan perällä seisovassa pienessä kappelissa. Se toimi aiemmin ruumishuoneena.

2 hh alkaen 88 euroa yö, Norrstrandintie 217, www.nagugammelgard.fi

Hotel Nestorissa voi yöpyä vanhassa navetassa.

Paras uusi hotelli

Hotel Nestor, Korppoo

Viime kesänä avautunut, vanhaan navettaan rakennettu Nestor tarjoaa tasokasta majoitusta ja taidetta.

Hotellia isännöivät taiteilija Pia Rousku ja muotoilija Frank Hellgren, ja hotellin alakerrassa on taidegalleria.

2 hh alkaen 90 e yö, Österretais, Korppoo, www.hotelnestor.fi

 

Korppoolaisen ravintola Rumar Strandissa kannattaa tilata Saariston kala -annos.

Maukkain kala-ateria

Saariston kala, Korppoo

Mistä on saariston paras kala-ateria tehty? Rapeiksi paahdetuista siikapaloista, herkullisesta purjo-perunakakusta ja rapu-valkoviinikastikkeesta. Ravintola Rumar Strandin tarjoilema Saariston kala -annos on ollut listalla jo seitsemän vuotta, ja on aina vain ravintolan suosituin.

Kalana käytetään siikaa tai ahventa sen mukaan, mitä nauvolainen kalastajapariskunta Gretel ja Kari Virta onnistuvat pyytämään. Lähiruokafilosofia toteutuu ravintolassa muutenkin. Perunat ovat Nauvosta, ja kantarellit itse poimittuja.

Löytyy keittiöstä toki tuontitavaraakin: kokkeja on lainattu muun muassa helsinkiläisestä Saslik-ravintolasta.

Saariston kala -annos 20,50 e, Rumarstrand, Korppoo, www.rumarstrand.com

Mattasin aitoissa voi viettää yön viljalaariin pedatussa sängyssä.
Autenttisin majoitus

Mattasin aitat, Norrskata

Lyhyen lauttamatkan päässä Korppoon pääsaaresta on Norrskata, pieni saari, jossa autoilijat tervehtivät toisiaan ja peurat loikkivat tien yli.

Täältä löytyy yksi saariston kiehtovimmista majapaikoista: aitta, jossa yön voi viettää viljalaariin pedatussa sängyssä. Kuulostaako oudolta? Niin, se on koettava itse.

Yö aitassa on pimeä, hiljainen ja rauhallinen. Ulkona hyttyset kieppuvat pilvinä, mutta aittaan ei ole eksynyt yhtäkään. Valoa saa tarvittaessa pienistä led-lampuista. Silloin näkee poikkihirren, johon on kaiverrettu aitan rakennusvuosi 1755.

Aamulla yöpyjä saa herätä täydelliseen saaristoidylliin. Maisemassa ei liiku mikään. Rannan ränsistynyt venevaja heijastuu tyynestä vedenpinnasta, vesilintu uikuttaa jossain. Rantasaunan laiturilta voi sukeltaa virkistävälle aamu-uinnille.

Aamupalaa syödessä on aikaa selata aitan vieraskirjaa. Kirjaan jätetty merkintä kertoo, että aitassa on ihanaa myös huonolla säällä: »31. 7. 07 Ikimuistoinen yö: myrsky ulvoi ja kohisi aitan seinissä, sisällä oli pimeää ja turvallista.»

Kärvois, Norrskata, www.mattas.fi

Paras näköalapaikka

Borgbergin lintutorni, Houtskari

Borgbergin näkötornissa huomaa, että saaristo onkin enimmäkseen metsää. Torni on rakennettu 1993, ja puut ovat kasvaneet niin, että kirkkojen tornitkaan eivät enää näy. Torni on silti hyvä retkikohde, jonne kannattaa ottaa eväät mukaan. Istu ylätasanteen alle varjoon syömään, poimi pöydän viereisestä postilaatikosta näkötornia esittävä postikortti ja tipauta euron maksu laatikkoon.

Käänny rengastieltä Träskin kohdalla Hyppeisiin päin. Aja vajaa 4 km ja näet oikealla tienviitan: Borgberg, 50 m. Auton voi jättää levikkeelle. Tie näkötornille on jyrkkä. https://www.tly.fi/linturetkikohteet/houtskari-borgberg/

Isakssonin suoramyynnissä ostokset maksetaan peltipurkkiin.
Paras kauppa

Isakssonin suoramyynti, Houtskari

Tapaninpäivänä vuonna 2005 Houtskarissa sijaitsevat Isakssonin kasvihuoneet tuhoutuivat tulipalossa. »Kenellekään ei tarvinnut soittaa, traktoreita alkoi vain ajaa pihaan», kertoo matkailutiedottaja Susané Rosenqvist. Rakennustalkoot kestivät monta viikkoa.

Tällainen yhteishenki on mahdollista, koska Houtskari on pieni saari, jossa kaikki tuntevat toisensa. Ilman tuota yhteishenkeä Isakssonin kasvihuoneiden kupeessa toimivaa Isakssonin suoramyyntiäkään ei olisi.

Myymälän virkaa toimittaa vanhan navetan viereen viritetty, kalaverkoilla ja kärrynpyörillä koristettu katos, jonka suojissa on esillä vihanneksia ja marjoja. Myyjää ei näy missään, koska sellaista ei ole. Pöydällä on vaaka, jossa voi punnita itse ostoksensa. Summa kirjoitetaan ruutuvihkoon, ja rahat pannaan peltipurkkiin, jossa eurot ovat kenen tahansa ulottuvilla.

Suoramyynti on auki vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, ja tuotteet tulevat paikallisilta tuottajilta.

Medelby, Houtskari. Rengastien varressa, seuraa kylttejä. www.isakssons.fi

Turun saaristosta saa myös thaimaalaista ruokaa.
Yllättävin ravintola

Bruddalsviken, Iniö

Epätodennäköisempää paikkaa thairavintolalle on vaikea kuvitella. Iniöläisen Bruddalsviken-kesäravintolan vieressä tankataan ja pestään veneitä, traktorit pärryyttävät ja koirat haukkuvat. Välillä joku marssii kassalle maksamaan bensaa.

Thaimaalainen Niramon Thanuddhanusilp, lempinimeltään Oum, on työskennellyt kokkina Bruddalsvikenissä jo neljänä kesänä. Sinä aikana hän on opettanut Iniön parisataa asukasta thaimaalaisille tavoille.

»Alkuun ei ollut helppo houkutella ihmisiä maistamaan thaimaalaista ruokaa. Jos nykyään vähentää chiliä, sitä pyydetään lisää.»

Oum on valinnut listalle vain suosikkiruokiaan. Jos Thaimaasta tuttuja raaka-aineita – vaikkapa litsiä tai sitruunaruohoa – ei ole saatavilla, ruoka jää tekemättä. »Ero Thaimaahan on se, että Suomessa on oltava tarjolla kasvisruokaa», kokki kertoo.

Ravintolan suosituin annos on kuitenkin numero 9, kanaa ja paistettuja cashew-pähkinöitä.

Björklund Båtslip. Aja Sophia Wilhelmina -kirkolta rengastietä kohti Kustavia. Seuraa viitoitusta tien oikealla puolella. www.bjorklundbatslip.fi/Bruddalsviken

Oudoin majapaikka

Putka, Kustavi

Keskellä Kustavia voi viettää yönsä putkassa. Gasthaus Roosa tarjoaa majoitusta askeettisessa mökissä, joka on palvellut aiemmin saariston siirtovankilana ja seurojentalon putkana.

Yöpyminen 30 e/hlö, Kivimaantie 11, www.gasthausroosa.net

Grill Café Skagen Houtskarissa valmistaa saariston parhaat hampurilaiset.
Paras hampurilaispaikka

Grill Café Skagen, Houtskari

Kun iniöläiset ja korppoolaiset haluavat hampurilaisen, he ajavat Skageniin. Ravintolassa on 11 hampurilaisvaihtoehtoa, joista kallein maksaa 6,50 euroa. Bonuksena merimaisema.

Grill Café Skagen, Houtskarin vierasvenesatama, www.skagen.fi

Vaikuttavin kirkko

Pyhän ristin kirkko, Taivassalo

Saaristossa on paljon hienoja harmaakivikirkkoja, mutta mahtavimmat seinämaalaukset löytyvät Taivassalosta.

Pyhän ristin kirkon kaikki sisäpinnat on peitetty maalauksin, joista vanhimmat ovat 1440-luvulta. Keskiajalla mikään ei ollut liian roisia kirkon seinissä kuvattavaksi, ja niinpä heti asehuoneessa eli kirkon eteisessä tulijaa tervehtivät kuvat ihmisiä ahdistelevista paholaisista. Kirkon takaseinässä piru lukee kuolevalle miehelle tämän pitkää syntilistaa, ja urkulehterin takana pelikaaniemo ruokkii poikasiaan sydänverellään.

Alakerrassa voi hyvästellä pyhän Barbaran, joka on ikuistettu kuvaan viimeisillä hetkillään – mestatun pään jo vieriessä pitkin pölyistä maata.

Keskustie 4, Taivassalo

Kustavin Käsityökylän munkki on muhkea ja rapea.
Maukkain munkki

Käsityökylä, Kustavi

Muhkea, rapea, pehmeä, rasvainen ja kuuma. Sellainen on Kustavin Käsityökylän kahvilan munkki. Nämä munkit tunnetaan koko saaristossa, ja heinäkuussa niitä myydään parhaimmillaan 350 kappaletta päivässä. Resepti on pysynyt samana yli 20 vuotta.

Rauhallisin lomapaikka

Bergshagen, Iniö

On vaikea sanoa, mikä Bergshagenissa on parasta. Onko se paikan sijainti pienen saaristolaiskylän keskellä, satumaisen metsän reunassa? Vai kenties romanttinen, 200 vuotta vanha talo, jossa matkailijat majoittuvat? Vai onko parasta sittenkin paikan isäntien, Tapani ja Satu Heinosen asenne? Pariskunta ottaa jokaisen vieraan vastaan kuin vanhan ystävän.

Bergshagenissa eletään vanhan maailman tahtiin. Talosta tai aitoista on turha etsiä televisiota, eikä niihin tule vettä. Luonto huomioidaan kaikessa toiminnassa.

Aamiaisella syödään itse leivottua luomuleipää, oman kasvimaan antimia ja vapaan kanan munia. Kaurapuuro tarjotaan omista viinimarjoista tehdyn kiisselin kanssa. Se on makuyhdistelmä, joka kiidättää suoraan lapsuuteen.

Bergshagenin zen-hetki on illalla saunan jälkeen. Saunan terassilta aukeaa postikorttimainen näky: purppurainen taivas, kylämaisema, pellolta nouseva usva. Saariston illassa kuuluu vain heinäsirkkojen siritys.

Sitten on aika kömpiä vanhan talon tervantuoksuisten hirsiseinien suojiin ja sulkea silmät.

Yöpyminen alkaen 33 e /hlö. Jumo, Iniö, www.bergshagen.fi

Paras iltauintipaikka: Jumon kylän uimalaituri.
Paras iltauintipaikka

Jumon kylän uimalaituri, Iniö

Hyppää laiturilta veteen ja ui kohti auringonlaskua. Muita ihmisiä ei näy, vastarannalla seisova lammas saattaa määkäistä tervehdyksen. Kuivattele auringon lämmittämällä kalliolla.

Laituri on Jumon kylän juhannussalkokallion takana.

Paras kirpputori

Osto- ja myyntiliike Etappi, Taivassalo

Etapissa kärsivällisyydellä on käyttöä. Hyllyillä on sulassa sovussa postikortteja, leluja, kankaita, kuluneita Karhu-tuoppeja ja vanhaa Arabiaa ja Iittalaa. Rasiallinen nimikoituja, 90 vuotta vanhoja hyönteisiä irtoaa viidellä eurolla. Käsin kirjoitettu, uskontoa käsittelevä kirja vuodelta 1884 maksaa 150 euroa. Ravihevosen mallinen lasten polkuauto 1950-luvulta on liikkeen helmi, hinta 490 euroa.

Entä tarvitsisitko Topeliuksen aikaista matkalääkekaappia, vanhoja neulapakkauksia, nappeja tai öljylamppua? Kaikkea löytyy, kun vain jaksaa penkoa.

Mäkilän talo, Keskustie 1, Taivassalo. Avoinna ma klo 10–16, pe klo 12–18 ja la klo 10–14.

Paras seisova pöytä

Matsalong Boris & Maris, Kustavi

Boris & Maris tunnetaan kahdesta asiasta: omaperäisestä isännästä ja seisovasta pöydästä, jossa kaikki on itse tehtyä. Kala- ja kasvisruokatarjonta on hyvä, ja annoksen hinta määräytyy sen painon mukaan. Jälkiruuaksi on pöydän täydeltä kakkuja.

Vuosnaistentie 616, Kustavi, borismaris.kustavi.fi

Louhisaaren kartano oli ennen Mannerheimin suvun omistuksessa.
Hienoin kartano

Louhisaaren kartanolinna, Askainen

Louhisaaren kartanossa pääsee tirkistelemään, missä marsalkka Mannerheim vietti lapsuutensa. Jopa huone, jossa Carl Gustaf näki ensi kerran päivänvalon, on edelleen 1860-luvun asussaan.

On Louhisaaressa paljon muutakin nähtävää. Vuonna 1655 valmistunut linna edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Sen kerrokset on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin: pohjakerros palvelusväelle, toinen kerros isäntäväelle ja kolmas kerros juhlatiloiksi.

Linna siirtyi Mannerheimien suvulle vuonna 1795, ja nykyisin sen omistaa museovirasto. Osa huonekaluista on alkuperäisiä, ja jäljellä on vielä Mannerheimin isän hankkimia antiikkiesineitäkin.

Linnan juhlasalissa kannattaa vilkaista ylöspäin – kattomaalaukset ovat peräisin 1660-luvulta, eikä niiden päälle ole koskaan maalattu. Katossa kuvataan metsästysretkiä ja arkipäivän elämää.

Louhisaarentie 244, Askainen, www.nba.fi/fi/louhisaaren_kartanolinna

Kommentoi »