Päivän Apu 1.4.2019: Paperittomat elävät Suomessa varjoyhteiskunnassa
Puheenaiheet
Päivän Apu 1.4.2019: Paperittomat elävät Suomessa varjoyhteiskunnassa
Paperittomat ovat paitsi väliinputoajia, myös helposti hyväksikäytettyjä.
1.4.2019
 |
Apu

Pitkään pakolais- ja ihmisoikeustyössä vaikuttanut Tarja Halonen ei säästele sanojaan, kun hän kommentoi Suomen suhtautumista turvapaikkakriisiin ja sen jälkimaininkeihin.

– Olen joskus sanonut – ihan virassa ollessanikin – että vaikka säätäisimme millaisia lakia ja olisimme kuinka tylyjä, emme pysty kilpailemaan sen kovuuden kanssa, jota ihmiset ovat paenneet. Joillekin palaaminen tarkoittaa konkreettista hengenvaaraa, mistä Suomea on huomautettukin, presidentti Halonen sanoo viitaten kansainvälistä arvostelua herättäneisiin pakkopalautuksiin ja kahteen niistä seuranneeseen kuolemantapaukseen.

Paperittomuus ruokkii ”varjoyhteiskuntaa”, jossa on pimeät markkinat niin työlle, asunnoille kuin ihmisille.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila kokee, että Suomi voisi ajaa humanitäärisiä asioita paremmin.

– Luin juuri liittomme avoimen kirjeen juuri aloittaneelle pääministerille Juha Sipilälle. Siinä kiitettiin viime hallitusta tietystä parannuksista, kuten isyyslaista, mutta silloinkin jätettiin pöydälle translaki ja laki paperittomien sairaanhoidosta. Eikä se hallitus myöskään tehnyt vahvaa turvapaikanhakijoiden oikeuksien politiikkaa: pakolaiskiintiö pysyi alhaisena. Suomen politiikka on ollut aina nihkeää ihmisoikeuksien ja humanitääristen asioiden näkökulmasta.

Alan Karim oli 17-vuotias paperiton turvapaikanhakija tullessaan Suomeen 2008. Tänään Alan Karimin korjaamo työllistää kymmenkunta muutakin maahanmuuttajaa.

Anu Koivunen kysyy, miten olemme sananvapauden ykkösmaan ja maailman viidenneksi onnellisimman maan kansalaisina päätyneet tilanteeseen, jossa kansalaisina väistelemme moraalisia kantoja keskusteluilmapiiriin vedoten.

Uuninpankkopoika Saku Timonen antaa blogissaan esimerkin, miten helppoa vihanlietsominen paperittomia kohtaan on.

Kommentoi »