Opas Prahaan: parhaat nähtävyydet, olutpaikat ja ravintolat
Matkailu
Opas Prahaan: parhaat nähtävyydet, olutpaikat ja ravintolat
Prahan nähtävyydet ovat tunnetusti ruuhkaisia. Mutta mitkä ovat kaupungin parhaat löydöt turistireittien ulkopuolelta? Prahalainen Jitka Hanušová antaa sisäpiirivinkit kaupunkiin. Näin matka kannattaa suunnitella.
14.9.2018
 |
Mondo

Mitkä ovat juuri nyt Prahan nousevia kaupungin osia? Ja mitä nähtävyyksiä niissä on?

Viime aikojen kiinnostavimpia kaupunginosia on Letná ja sen läheinen Holešovicen alueen osa. Letná on ikään kuin kaupungin sisälle rakentunut oma kaupunkinsa. Täällä riittää erinomaisia makunautintoja tarjoavia ravintoloita ja bistroja, esimerkiksi Bistro 8 ja Milada. Näiltä kulmilta löytyy myös tyypillisiä tšekkipubeja, kuten U Houbaře.

Alueen keskus on Strossmayerovo náměstín aukio ja tärkeimmät kadut ovat Milady Horákové ja Veletržní lähikujineen. Niillä on paljon nähtävää ja tekemistä: erikoisliikkeitä, loistavia kahviloita, teattereita, baareja… Nähtävyyksistä kiinnostuneen kulttuurinystävän kannattaa käydä kansallisgalleria Veletržní palácissa, jossa on suuri modernin taiteen kokoelma. Elokuva teatteri Bio Okossa voi nauttia leffojen lisäksi kahvin tai oluen.

Alueella on kaksi suurta puistoa, Letná ja Stromovka. Kesällä kannattaa ehdottomasti kulkea Letnán puiston halki paikkaan, jossa oli aiemmin Stalinin muistomerkki. Nykyisin sitä koristaa lähes 25-metrinen metronomi, joka toimii maamerkkinä ja treffipaikkana, ja kesäisin alueella on ulkoilmabaari Stalin.

Toinen oma suosikkini Prahan kaupunginosista on Žižkohrady eli Žižkovin ja Vinohradyn välinen alue. Siellä on samoja kivoja asioita kuin Letnássa, mutta se on lähempänä kaupungin keskustaa. Žižkohradyssa on myös enemmän historiallisia muistomerkkejä. Niitä näkee vaikkapa Náměstí Mírun tai Jiřího z Poděbradin aukioilla. Jos jatkaa jälkimmäisestä paikasta kaupunkikierrosta Riegrovy Sadyn puistoalueelle, sieltä avautuu hieno näkymä yhteen kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Prahan linnaan.

Prahan kukoistaviin paikkoihin kuuluu kiistatta myös Náplavka eli Vltavajoen ranta rautatiesillalta kaupungin keskustan suuntaan. Kesäisin alue sykkii elämää, iltaisin tungokseksi asti. Läheltä löytyy uusia bistroja, jäätelöbaari Puro Gelato ja loistava viinibaari Na břehu Rhôny. Viikonloppuisin Náplavka on maalaismarkkinoiden tapahtumapaikka. Jos Náplavka on tupaten täynnä, voi käydä sen vastarannalla, jonne on alkanut muodostua samanlainen alue Náplavka numero 2.

Na Břehu Rhôny on kotoisa viinibaari Vltavajoen lähellä.

Tšekkiläistä ruokaa pidetään raskaana. Saako kaupungissa hyvää kasvisruokaa?

Perinteinen tšekkiruoka on tosiaan raskasta, mutta Prahaan on viime vuosina avattu useita kevyempiä vaihtoehtoja tarjoavia ravintoloita. Niitä ovat esimerkiksi Vinohradyssa sijaitsevat vegaanikahvila Café Moment ja uusi konseptiravintola Mezi Srnky sekä Vršovicesta löytyvä bistro Waipawa.

Jos haluaa syödä nopeasti mutta silti kevyesti, siihen sopivat vegaaniruokaketju Loving Hut tai monet vietnamilaiset ravintolat: Pho Vietnam Náměstí Míru -aukiolla, Pho bistro Jiřího z Poděbrad -aukiolla, Oi Zoi Oi Pho Kaarlen aukiolla tai Red Hot Chilli Karlínissa. Niistä saa terveellistä ruokaa, tosin paikkojen sisustus ei ole aina omaperäinen.

Erinomainen vaihtoehto on myös tšekkiläinen salaattiravintola UGO, jolla on toimi pisteitä eri puolilla Prahaa. Se tarjoaa salaattien ohella laajan tuorepuristettujen mehujen ja smoothieiden valikoiman sekä todella maukkaita keittoja.

Entä löytyykö pitkälle illalliselle sopivia ravintoloita, jotka tarjoavat kasvisruokaa?

Niille, jotka haluavat nauttia ruokansa rauhassa pitkän kaavan mukaan, ehdottaisin esimerkiksi Maitreaa. Se on maineikas ja pitkien perinteiden ravintola ydinkeskustassa, lyhyen matkan päässä vanhankaupungin aukiosta.

Musiikkiklubi Radost FX, jonka yhteydessä on ravintola, sijaitsee puolestaan lähellä I. P. Pavlovin keskeistä liikenneväylää. Radost FX:ssä on aterian nauttimisen jälkeen helppo jatkaa hauskaa iltaa.

Kansallisteatterin lähettyviltä löytyy komeasta vanhasta talosta Lehká hlava, joka sopii pitkälle illalliselle etenkin kasvisruuista pitäville. Thairavintola Modrý zub on hyvä, ja se toimii useassakin paikassa eri puolilla Prahaa.

Makeannälkäisen kannattaa suunnistaa Ovocný Světozor -puotiin. Niitä on Prahassa useita ja niiden konsepti myötäilee sosialismin aikakauden suosittuja maitobaareja. Tarjolla on maukkaita kakkuja, tyypillisiä tšekkiläisiä leivoksia ja herkullista jäätelöä sekä pirtelöitä.

Jos haluaa viettää hauskan illan prahalaisten parissa, ei vain turistien seassa, missä pubeissa kannattaa käydä?

Suosittelen Vinohradský pivovar -panimoravintolaa, jossa tarjoillaan panimon omaa olutta. Jos haluaa päästä maistamaan useaa eri tšekkiolutta, kannattaa ehdottomasti suunnata Pivovarský důmiin, Zlý časyyn tai hieman modernimpaan Beer Geekiin. Kesäaikaan Letnán ja Riegrovy sadyn puisto alueilla on loistavia terasseja, joissa tapaa toki turisteja mutta kyllä paikallisiakin.

Bio Okosta löytyy elokuvateatterin lisäksi suosittu kahvila ja baari.

Tšekkiläinen olut tunnetaan kaikkialla maailmassa. Mitä olutmerkkejä kannattaa maistaa?

Pienpanimoiden juomien suosio on kasvanut Tšekissä samalla tavoin kuin muuallakin Euroopassa. Omiin henkilökohtaisiin suosikkeihini kuuluu Matuška-panimon valikoima ja etenkin sen oluet Apollo Galaxy sekä Zlatá Raketa. Virkistävä olut on myös Vinohradský pivovarin Vinohradská 11°.

Erinomaisia ovat lisäksi Zvíkovin panimon Zlatá labuť ja Chýněn panimon tuotteet. Únětice ja Hendrych kuuluvat niin ikään parhaimpien joukkoon. Näitä oluita saa hanasta edellä mainituista ravintoloista. Ja hyvä olutvalikoima löytyy esimerkiksi myös Velká klášterní restauracesta, Restaurace Jámasta, Kulový bleskistä ja Pivnice U Sadusta.

Mitkä ovat Prahan kauneimmat näköalapaikat?

Praha levittäytyy useiden Vltavajoen uomista nousevien kukkuloiden päälle, joten näköalapaikkoja riittää. Prahan linnan alueelta avautuu kuuluisa maisema vanhankaupungin ”Pienen puolen” eli Malá Stranan punaisten kattojen ylle. Vähän matkan päässä Strahovin luostarin alapuolella on neitsyt Marian patsas, joka tunnetaan rakastuneiden kohteena. Sieltä pääsee puiston halki Petřínille, joka on tšekkiläinen pieni Eiffelin torni. Koska se on kukkulan päällä, sieltä on hyvät näkymät joka suuntaan. Muita kivoja näköalapaikkoja ovat Vyšehrad, Letná, Žižkovin televisiotorni, Vítkovin muistomerkki tai Parukářka.

Missä kaupunginosassa kävijän kannattaisi majoittua?

Saattaa ehkä kuulostaa siltä, että puollan Žižkovia ja Vinohradya, mutta ne todella ovat Prahassa monella tavalla ihanteellisia paikkoja. Hintataso on niissä hyvä, ja keskustaankin on vain muutaman minuutin matka raitiovaunulla, kävellen parikymmentä minuuttia.

Helpompi olisi ehkä sanoa, mihin ei kannata majoittua. En suosittele esimerkiksi Koněvova-katua tai muita suurehkoja ja vilkkaita katuja ja alueita, joilla liikkuu raitiovaunuja ja busseja, kuten Štěpánská, Žitná, Ječná, Vodičkova, Národní, Kaarlen aukio tai Václavin aukio. Kaikissa näissä melu voi häiritä yötä päivää, ja keskikaupungilla myös hinnat ovat korkeampia. Jos haluaa majoittua keskustassa, kannattaa aina katsella niin sanotusti kulman taakse: usein sivukadulta löytää sen mukavan, rauhallisen ja hintatasoltaan sopivan hotellin.

Prahan takseista kerrotaan aikamoisia pelottelutarinoita. Kannattaako matkailijan niitä käyttää?

Totta on, että jotkin taksit käyttävät hyväksi sitä, ettei turisteilla yleensä ole tarkkaa käsitystä paikallisista hinnoista, ja kuljettaja saattaa nostaa hintaa. Tämä koskee kuitenkin vain sitä, kun taksi otetaan suoraan kadulta, mitä en suosittelisi. Parempi tapa on soittaa taksifirman numeroon ja tilata kyyti, niin välttää joutumasta huijatuksi. Parhaat omakohtaiset kokemukset minulla on sellaisista taksifirmoista kuin Tic-tac, Nejlepší taxi ja AAA. Uber-palvelu on Prahassa myös toimiva vaihtoehto.

Voiko kaupungissa kiertää jonkin kivan reitin vaikka raitiovaunun avulla?

Jokin aika sitten Prahan liikennelaitos perusti erityisen turistilinjan, raitiovaunun numero 23. Se liikkuu Strahovin luostarin ja Zvonařka-pysäkin välillä ja kulkee keskustan tärkeimpien kohteiden kautta. Reitillä on esimerkiksi kansallisteatteri, jonka kohdalla voi jäädä pois ja kulkea Vltavan rantaa pitkin esimerkiksi Žofínin saarelle. Teatterilta ratikka jatkaa Újezdiin, jossa kannattaa myös pistäytyä ja mennä köysiradalla Petřínin kukkulalle. Tai kulkea Kampan puiston läpi ja John Lennonille omistetun kuuluisan muistoseinän ohi Kaarlensillalle asti.

Linja 23 jatkuu Pienen puolen halki ylös Hradčanylle, jossa pääsee vierailemaan Prahan linnalla. Raitiovaunu kulkee koko päivän, ja tarkat aikataulutiedot saa DPP Info -sovelluksesta. Ilmaisella sovelluksella voi myös ostaa sähköisen lipun, joka kelpaa kaupungin kaikissa julkisissa kulku neuvoissa.

Prahassa liikenneyhteydet kattavat kaupungin eri puolet, ja bussit, ratikat ja metrojunat kulkevat usein. Käytän itse mieluiten raitiovaunuja, sillä niistä pääsee katselemaan näkymiä, ja busseista poiketen ne eivät jää ruuhkaan jumiin.

Mitä Prahassa käydessä olisi hauska tehdä lasten kanssa?

Jos on tulossa kaupunkiin perheen kanssa useammaksi päiväksi, kannattaa ehdottomasti käydä Prahan eläintarhassa. Se on yksi Keski-Euroopan suurimmista ja kauneimmista eläintarhoista. Siellä saa helposti vietettyä vaikka koko iltapäivän: alue on laaja ja siellä on paljon nähtävää.

Eläintarhakäynnin voi yhdistää laiva retkeen. Prahan keskustasta (Rašínovo nábřeží tai Čechův most) kulkee suora laivayhteys Císařský ostroville, josta on eläintarhaan enää muutama metri.

Tekniikasta kiinnostuneet kouluikäiset lapset osaavat varmasti arvostaa Letnássa sijaitsevaa Kansallista teknistä museota tai Smíchovin alueella olevaa Rautateiden valtakuntaa eli Království železniciä. Näitä eksoottisemman elämyksen tarjoaa Karel Zemanin museo. Se on saanut nimensä merkittävältä tšekkiläiseltä, muun muassa Jules Vernen tarinoita ikuistaneelta elokuva ohjaajalta. Museossa näkee entisajan henkeen sisustetun ateljeen ja voi kokeilla elokuvatemppuja, kuten tykinkuulalla ”lentämistä”.

Karel Zeman -museo on hauska paikka etenkin lasten kanssa.

Praha on monen mielestä myös Euroopan romanttisimpia kaupunkeja. Mikä olisi mahtava ravintola tunnelmalliselle illalliselle oman kullan kanssa?

Riippuu tietysti pariskunnasta! Toivovatko he modernia ravintolaa ainutlaatuisella näköalalla? Siinä tapauksessa vastaus on ehdottomasti Žižkovin torni. Haluaisivatko he thaikeittiön gourmeeta intiimissä ympäristössä, joka muuntautuu viikonloppuisin myös musiikkiklubiksi? Silloin paikka on SaSaZu Holešovicessa.

Valloittava itämainen sisustus ja Tšekin tunnetuimpiin lukeutuvan huippukokin keittiö? Kunnantalolta Obecní důmista lyhyen matkan päässä sijaitseva Café Imperial on vierailun arvoinen mihin aikaan päivästä tahansa, illallisen lisäksi vaikkapa iltapäiväkahvin merkeissä. Pienen puolen U Modré kachničky -ravintola on puolestaan otollinen kohde menneiden aikojen ja perinteisen tšekkiläisen keittiön ystäville. Mutta siellä ei ole silti tarjolla pelkästään tuhteja annoksia, vaan valikoima on laaja.

Yhtä ilman Prahan-matka ei kuitenkaan ole täydellinen: suosittelen kaikkia maistamaan tyypillistä tšekkiläistä ruokaa ainakin kerran reissun aikana.

Jitka Hanušová, tšekkiläinen runoilija ja suomalaisen kirjallisuuden kääntäjä. "Prahan päänähtävyydet näkee viikonlopussa, mutta kannattaa lisätä 1–2 päivää ja tutustua kaupunginosiin keskustan ulkopuolella."

Kommentoi »