Nappaa halvimmat lennot
Matkailu
Nappaa halvimmat lennot
Näin löydät halvimmat lentohinnat. Poimimme kuusi asiantuntijavinkkiä, joiden avulla voit säästää matkabudjettia muuhun.
19.2.2015
 |
Mondo

Halvimmat lennot. Kuusi neuvoa, joiden avulla löydät edullisimmat lentohinnat.

Aloita ajoissa – mutta älä liian ajoissa

Lentoja kannattaa yleensä alkaa etsiä hyvissä ajoin, mutta ei liian aikaisin. Halvimmat tarjoukset tulevat usein myyntiin muutamia kuukausia ennen lennon ajankohtaa, koska silloin lentoyhtiö pystyy jo luotettavasti arvioimaan paikkojen menekkiä.

Tarjoushintoja kokoavan Lentodiilit.fi-sivuston perustaja Miikka Karjalainen kehottaa aloittamaan lentojen etsimisen viimeistään 3–4 kuukautta ennen matkaa. On hyvä tarkistaa hintoja säännöllisesti, koska osa kampanja­hinnoista on voimassa vain muutaman päivän ajan. Liput kannattaa ostaa viimeistään kuukautta ennen matkaa, joulu- ja hiihto­lomalennot huomattavasti aiemmin, Karjalainen vinkkaa.

Tutustu normaaliin ­hintatasoon

Lentojen normaali hintataso kannattaa selvittää, jotta voi tunnistaa hyvän tarjouksen. Tasosta saa käsityksen vertailusivustojen avulla. Esimerkiksi Skyscannerissa (skyscanner.fi) ja Momondossa (momondo.fi) pystyy hakemaan edullisimmat hinnat kuukauden jokaiselle päivälle. Aikaisemmista lentotarjouksista voi etsiä tietoja Google-haulla.

Finnairin hinnoittelusta vastaavan johtajan Tomi Hännisen mukaan hintaan vaikuttavat muun muassa lipputyyppi, ostohetken ja lennon välinen aika, varaustilanne ostohetkellä ja lennolle odotettu kysyntä.

Hinnoittelulogiikan ymmärtäminen auttaa. Jos olet esimerkiksi varaamassa lentoja kolmelle matkustajalle, tarkista, vaikuttaako varaustilanne lippujen hintaan. Lennolle saattaa olla kaksi halpaa lippua jäljellä, mutta kolmas lippu nostaa saman varauksen kaikkien lippujen hintaa. Silloin kannattaa harkita kahden erillisen varauksen tekemistä.

Valitse oikea loma-aika

Koulujen loma-aikoina kaukolennot ovat usein tavallista kalliimpia. Euroopan kaupunkeihin lentäessä vuodenaikojen merkitys on huomattavasti pienempi. Lomailijat tapaavat lentää viikonloppuisin ja työmatkailijat maanantaisin, joten keskellä viikkoa on usein halvinta matkata.

Tee vertailu usein

”Omia lentoja varatessani käytän usein apuna muun muassa Momondoa, Skyscanneria ja Kayakia (kayak.com), jotka hakevat hintatietoja ­matkatoimistojen lisäksi monien lentoyhtiöiden sivuilta”, Karjalainen kertoo.

Hinnat vaihtelevat ­jatkuvasti, joten haku kannattaa toistaa monta kertaa päivän aikana. Voit poistaa selaimestasi toisinaan evästeet, koska jotkin palvelut voivat tarjota korkeampia hintoja niille, jotka selaavat niitä usein.

Tarkista, onko matka halvempi, jos voit lentää toisesta lähtö­kaupungista. Kun haet lentoa harvinaiselle reitille, tutki myös matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden sivujen tarjouksia. Vertailu­sivustot eivät välttämättä löydä parhaita Oulu–Skotlanti-lentoja.

Tiedä kampanjat

Lentojen hintakilpailulle ja kampanjoille ei näy loppua, koska yhtiöillä on paikoissa ylikapasiteettia. Kun aiemmin Finnairin halvimmat tarjouk­set sai Stockmannin Hulluilta päiviltä, nyt yhtä hyviä tai parempia voi olla muulloinkin. Kampanjoista saa tietoa lento­yhtiöiden uutiskirjeistä, matka­toimistojen sivuilta ja ­Lentodiilit.fi:stä. Halvimmat ja suorimmat lennot joihinkin lomakohteisiin, kuten Thaimaahan, voivat löytyä matkatoimisto­jen tilauslennoilta. Ne eivät yleensä näy vertailusivustoilla.

Supertarjoukseen ­kannattaa tarttua pian

Jos vastaan tulee poikkeuksellisen hyvä tarjous, siihen kannattaa tarttua. Tarjouksen syy voi olla hinnoitteluvirhe tai hyvin rajoitettu määrä tarjouspaikkoja.

Joskus kannattaa saman tien varata tarjouslento ja ­varmistaa sen jälkeen lopullisesti, onko matkan ajankohta sopiva. Esimerkiksi Finnairin varauksen voi perua maksutta 24 tunnin sisällä, jos se on tehty yhtiön verkko­sivulla vähintään seitsemän päivää ennen lentoa tai puhelimessa koska vain. Mahdollisuus koskee kaikkia lipputyyppejä. Norwegian ja Ryanair tarjoavat mahdollisuuden muuttaa maksutta suoraan yhtiöl­tä tehtyä varausta jonkin verran 24 tunnin sisällä. n 

Juttuun on haastateltu myös professori Jorma Mäntystä Tampereen ­teknillisestä yliopistosta.

1 kommentti