Miten eläkkeelle? Tässä 4 kohdan muistilista sinulle, joka harkitset työelämästä eläkkeelle siirtymistä
Puheenaiheet
Miten eläkkeelle? Tässä 4 kohdan muistilista sinulle, joka harkitset työelämästä eläkkeelle siirtymistä
Suomessa työskentelevän tulee hakea eläkettä noin kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä, kun taas ulkomailla töissä olleiden tai asuneiden pitää olla liikkeellä jo 6–9 kuukautta aiemmin. Samalla lomakkeella voi hakea eläkettä sekä työeläkejärjestelmästä että Kelasta. Katso tästä vinkit pähkinänkuoressa.
14.9.2022
 |
Apu

1. Jokaiselle eläkelajille on oma hakemuksensa

Ennen eläkkeelle jäämistä tulee täyttää eläkehakemus noin kuukautta aiemmin. Jokaista eläkelajia varten on olemassa oma hakemuksensa, joten tämä tulee huomioida hakuvaiheessa.

Vanhuus-, työkyvyttömyys- tai perhe-eläkettä hakiessa yksi hakemus riittää, sillä samalla lomakkeella voi hakea eläkettä työeläkejärjestelmästä ja Kelasta. Hakeminen sujuu samalla lomakkeella, vaikka olisi työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella alalla.

2. Hae eläkettä helposti verkossa

Eläkettä on usein mahdollista hakea myös sähköisesti, sillä valtaosa työeläkelaitoksista tarjoaa verkkomahdollisuuden. Tällöin hakuprosessin voi aloittaa suoraan eläkelajikohtaiselta hakuohjesivulta.

Jos oma työeläkelaitos ei tällaista palvelua tarjoa, voi käyttää paperilomaketta tai verkossa täytettävää ja tulostettavaa lomaketta.

Yrittäjät ja yksityisellä sektorilla työskentelevät voivat jättää hakemuksensa mihin tahansa työeläkelaitokseen, Eläketurvakeskukseen, Melan asiamiehelle tai Kelan palvelupisteeseen. Kunnan, valtion, Kelan tai kirkon palveluksessa työskentelevät hakevat työeläkettä Kevasta.

3. Ulkomailla työskentely pidentää käsittelyaikaa

Suomen rajojen ulkopuolella työskennelleiden tai asuneiden kohdalla työeläkelaitos tarvitsee eläkelaskentaa varten tiedot myös ulkomailla tehdystä työstä eli vakuutuskausista. Tämän takia hakemus tulee jättää noin 6–9 kuukautta ennen eläkkeen toivottua alkamisajankohtaa, sillä Eläketurvakeskus pyytää tarvitsemansa tiedot eläkeviranomaisilta. Huomioi, että tämä koskee myös tilanteita, joissa haetaan eläkettä vain Suomesta.

Ulkomailla ansaittua eläkettä haettaessa lomake on sama kuin Suomen eläkkeessä. Hakijan tulee kuitenkin muistaa ilmoittaa, mistä maasta haluaa hakea eläkettä. Eläkehakemuksen lisäksi tulee aina täyttää myös liite U, jolla ilmoitetaan tiedot ulkomailla työskentelystä ja asumisesta.

4. Eläkettä varten tarvitaan uusi verokortti

Päätöksen eläkkeestä antaa yleensä työeläkelaitos, jossa hakijalla on ollut eniten asiointia kahden viimeisen kalenterivuoden aikana. Sama taho maksaa eläkkeen ja vastaa päätöstä koskeviin tiedusteluihin.

Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloa, joten eläkepäätöksen saamisen jälkeen tulee Verohallinnosta hakea uusi verokortti. Tarvitset erillisen verokortin palkkaa varten, jos käyt töissä eläkkeellä ollessasi.

Lähde: tyoelake.fi

1 kommentti