Mikä on kansaneläke ja takuueläke? Näin ne lasketaan ja näin työeläke niihin vaikuttaa – Katso tästä
Puheenaiheet
Mikä on kansaneläke ja takuueläke? Näin ne lasketaan ja näin työeläke niihin vaikuttaa – Katso tästä
Työelämän aikana kertyneet tulot vaikuttavat eläkkeen suuruuteen. Mitä enemmän ja pidempään on tienannut palkkatöissä tai yrittäjänä, sitä suurempi eläke. Työttömyysjaksot, pitkä opiskelu ja hoitovapaat vähentävät eläkkeen kertymistä, vaikka eläkettä voi kertyä myös palkattomilta ajoilta, kun opiskelee, saa työttömyyspäivärahaa tai muita sosiaalisetuuksia.

Suomessa lakisääteinen eläke muodostuu kolmesta eri palikasta: eläkkeestä, joka on kertynyt tehdystä työstä, kansaneläkkeestä ja takuueläkkeestä.

Kansaneläke on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät saa lainkaan työeläkettä tai jos se jää pieneksi. Sen täysi määrä on yksin asuvalle 679,50 euroa kuukaudessa. Avioliitossa, avoliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävälle määrä on 606,65 euroa (summat ovat vuoden 2022 tasossa).

Takuueläke tulee kansaneläkkeen päälle, mikäli kaikki eläkkeet ennen verotusta ovat yhteensä enintään 855,48 euroa (vuonna 2022). Jokainen, joka kuuluu Suomen sosiaaliturvaan ja on asunut Suomessa vähintään 3 vuotta saa siis eläkettä vähintään 855,48 euroa, jos muita eläkkeitä ei ole.

Kansaneläke vähenee asteittain suhteessa kerätyn työeläkkeen määrään. Sitä ei saa lainkaan, mikäli työeläkkeen määrä ylittää yksin elävällä 1402,63 euroa ja pariskuntana samassa taloudessa elävältä 1256, 88 euroa (vuoden 2022 tasossa).

Takuueläke puolestaan leikkautuu kokonaan pois, mikäli eläketulot yhteensä ylittävät 855,48 euroa. Kaikista eläkkeistä maksetaan aina veroa.

10 kommenttia