Miltä kuulostaisi viinimatka Tanskaan, Ruotsiin tai Viroon?
Matkailu
Miltä kuulostaisi viinimatka Tanskaan, Ruotsiin tai Viroon?
Viininviljely yleistyy pohjoisilla alueilla, ja samalla kasvaa myös viinimatkailu kyseisillä seuduilla. Näissä paikoissa pääset tutustumaan viljelmiin ja maistelemaan kylmien olosuhteiden viinejä.

Viininviljely leviää pohjoisille leveyspiireille. Yksi syy tähän ovat kylmiin oloihin jalostetut rypäle­lajikkeet, mutta ilmaston lämpenemiselläkin on osansa asiassa. Tämän myötä kasvaa myös pohjoinen viinimatkailu.

Hyvä kohde retkelle on esimerkiksi Tanskan tärkein viinialue Røsnæs, jossa tehdään 20 prosenttia maan viineistä. Alueella toimii muun muassa Pohjoismaiden suurin viinitila Dyrehøj, joka on voittanut mitaleja kansainvälisissä kilpailuissa. Matkailija voi osallistua opastetule kierrokselle viljelmille ja sen jälkeen vielä viininmaisteluun.

Toinen hyvä kohde on Etelä-Ruotsin Skåne, jossa kulkee jopa oma viinitie (vin­­vagen.se). Vierailemisen arvoinen paikka alueella on esimerkiksi Ästad Vingård, jossa on hieno kylpylä sekä fine dining -illallisia tarjoava ravintola.

Virossa alan pioneereja on suomalais­omisteinen Luscher & Mathiesen Muhu Veinitalu. Sen ensimmäinen viini valmistui 2016. Tilalla on majoitusta ja ravintola, jonka erikoisuus on tunteja kypsynyt rosvopaisti.

Suomessa viininviljely on pitkälti harrastustoimintaa, mutta tiloihin voi törmätä niin Ahvenan­maalla kuin Kiteellä, jonne Ukon­niemen viinitarha istutti ensimmäiset köynnökset 2014.

Suomalais­omisteinen Luscher & Mathiesen Muhu Veinitalu toimii Muhun saarella.
Kommentoi »