Olympialaisissa naisten lätkää kommentoivat naiset – vielä muutama vuosi sitten naiskommentaattorista nousi kohu – Mitä tapahtui?
Puheenaiheet
Olympialaisissa naisten lätkää kommentoivat naiset – vielä muutama vuosi sitten naiskommentaattorista nousi kohu – Mitä tapahtui?
Mediaurheilu on ollut kauan miesten miehille miehistä tuottamaa, ja se on saanut säilyä ennallaan pidempään kuin moni muu yhteiskunnan osa-alue.

Yksilölajeissa naisia on nähty kisastudioissa jo kauan, mutta palloilussa ilmiö uudempi – etenkin, kun kyse on miesten peleistä. Pekingin olympialaisissa naisten jääkiekkolähetyksiä TV5:n kisastudiota emännöi naistrio. Vielä muutama vuosi sitten, vuoden 2016 jalkapallon miesten EM-kisoissa syntyi kohtuullinen kohu, kun Ylen asiantuntijana oli Marianne Miettinen.

Digitaalisen kulttuurin tutkija Riikka Turtiainen Turun yliopistosta arvioi, että kyse on osin tottumuksesta.

– Mediaurheilu on ollut kauan miesten miehille miehistä tuottamaa, ja se on saanut säilyä ennallaan pidempään kuin moni muu yhteiskunnan osa-alue.

Discovery+:n ja TV5:n jääkiekkoasiantuntijana Pekingin otteluita kommentoinut Annina Rajahuhta ei ole antanut palautteen vaikuttaa tekemiseensä.

Turtiainen kertoo yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa amerikkalaisen jalkapallon NFL-ottelusta näytettiin lyhyt pätkä yleisölle niin, että saman tekstin ottelun kulusta lukivat nais- ja miesselostaja.

– Yleisö piti miestä selvästi luotettavampana ja kiinnostavampana, vaikka sisältö oli täysin sama.

Naisilla ei myöskään ole samanlaisia esikuvia kuin miesselostajalegendat. Turtiaisen mukaan on tyypillistä, että palloilussa kommentaattoreina ovat entiset pelaajat. Esimerkiksi naisten kiekkoa ole aiemmin juuri näytetty televisiossa arvokisojen ulkopuolella.

Silti Tokion olympialaisissa TV5:n naisten koripallolähetykset hoituivat naisvoimin, samoin naisten jääkiekon MM-kilpailujen studiot viime syksynä. Ylekin on nostanut naisasiantuntijoiden määrää.

– Miehiltä tulee usein yhteydenottoja, mutta yksikään nainen ei ole kysynyt, voisiko tulla selostamaan, sanoo TV5:n omistavan Discovery Suomen urheilujohtaja Antti Haajanen.

Kynnys kommentaattoriksi voi olla suuri

TV5:n omistavan Discovery Suomen urheilujohtaja Antti Haajanen kertoo, että katsojatutkimusten mukaan entiset pelaajat kiinnostavat yleisöä asiantuntijoina. On loogista, että naisten jääkiekosta kertovat naispelaajat, joilla on kokemusta naisten säännöillä pelaamisesta.

Yleisesti merkitystä on hänen mukaansa asiantuntemuksella ja sujuvasanaisuudella, ei sukupuolella. Koska naiskommentaattoreita ei ole aiemmin esimerkiksi jääkiekossa juuri ollut, studiotiimi on pitänyt rakentaa alusta alkaen.

– Miehiltä tulee usein yhteydenottoja, mutta yksikään nainen ei ole kysynyt, voisiko tulla selostamaan.

"Samasta ottelusta on tullut palautetta liiasta positiivisuudesta ja liiasta kriittisyydstä. En lähde miellyttämään ketään, vaan kerron mitä näen ja koen, joten voin seistä mielipiteideni takana."
Anniina Rajahuhta

Kynnys kommentaattorin rooliin saattaa olla suuri. Katsojapalautetta on tullut ennenkin, mutta someaikana kritiikki voi olla raakaa. Discovery+:n ja TV5:n jääkiekkoasiantuntijana Pekingin otteluita kommentoinut Annina Rajahuhta ei ole antanut palautteen vaikuttaa tekemiseensä.

– Samasta ottelusta on tullut palautetta liiasta positiivisuudesta ja liiasta kriittisyydstä. En lähde miellyttämään ketään, vaan kerron mitä näen ja koen, joten voin seistä mielipiteideni takana.

Sekin vaikuttaa, että naisia on urheilussa ollut vähän ylipäänsä. Turtiainen mainitsee tuplavastuun, josta jalkapalloilija Megan Rapinoe puhuu.

– On hienoa, että voin nostaa lajia esille. Kun itse aloitin pelaamisen, ei naisten jääkiekkoa voinut seurata mistään, Anniina Rajahuhta sanoo.

– Edistäessään omaa uraansa miehisessä lajissa naisurheilijana kokee velvollisuutta jättää laji parempaan asemaan tuleville sukupolville.

Rajahuhta on kommentaattorina vastaavassa asemassa.

– On hienoa, että voin nostaa lajia esille. Kun itse aloitin pelaamisen, ei naisten jääkiekkoa voinut seurata mistään.

Samaan aikaan kun naiset pääsevät ääneen yhä useammin, naisten osuus urheiluohjelmien seuraajista on kasvanut. Antti Haajasen mukaan nykyään naisia on urheilun katsojista hyvin usein jo 40 prosenttia.

Kommentoi »