Kerttu Niskanen otti hopeaa Pekingin olympialaisten 10 kilometrillä: ”Jännitys auttaa latautumaan", hän kertoi Avulle kisojen alla
Puheenaiheet
Kerttu Niskanen otti hopeaa Pekingin olympialaisten 10 kilometrillä: ”Jännitys auttaa latautumaan", hän kertoi Avulle kisojen alla
Naisten 10 kilometrin väliaikalähdössä Kerttu Niskanen hiihti hopeaa ja Krista Pärmäkoski pronssia. Taistelun voitti Norjan Therese Johaug. Näin Kerttu kertoi Pekingin olympialaisten alla valmistautumisestaan kisaladuille.

Päivitetty 10.2. – Ilmestynyt 31.1.2022

Pekingin olympialaiset ovat Kerttu Niskaselle, 33, jo uran kolmannet. Harjoittelu valmentajapuoliso Juho Mikkosen johdolla on sujunut hyvin, ja vuodenvaihteessa Niskanen voitti Tour de Ski -kiertueella Lenzerheiden osakilpailun perinteisen kympillä.

Sotshista 2014 Niskanen saavutti joukkuesprintti- ja viestihopeaa, ja Pyeong­changista 2018 flunssan jäljiltä paras henkilökohtainen sijoitus oli kuudes. Sen jälkeen tuli vaikeuksia.

Yksi kausi meni ylirasitustilan kanssa painiessa, ja viime talven pilasi kilpailussa murtunut pohjeluu. Nyt näyttää selvästi valoisammalta.

"Korkealla kisat pitää aina aloittaa maltillisesti, jotta saa kaikkensa annettua ja mahdollisimman hyvän tuloksen."
Kerttu Niskanen

Reitit pään sisällä

Arvokisakauteen valmistautumiseen on kuulunut paljon korkeanpaikanleirejä, sillä olympialaisten kilpaladut Zhangjiakoussa sijaitsevat yli 1 600 metrin korkeudessa.

Niskanen harjoitteli Italiassa korkealla yhteensä kolme kuukauden jaksoa kesällä ja syksyllä.

Hänellä on kokemusta myös korkealla käydyistä kisoista. Esimerkiksi Lenzerheidessa hiihdetään noin 1 500 metrin korkeudessa.

–  Korkealla kisat pitää aina aloittaa maltillisesti, jotta saa kaikkensa annettua ja mahdollisimman hyvän tuloksen, Niskanen kertoo.

Raskaaksi luonnehdituista olympiareiteistä ja profiileista hiihtäjät ovat saaneet etukäteistietoa tällä kertaa vain paperilla. Valmistautumista helpottamaan Jyväskylän yliopiston liikuntateknologit rakensivat Vuokattiin hiihtomattosimulaattorin olympialaisten sprinttireitistä.

Niskanen on simuloinnin sijaan keskittynyt Vuokatin matolla tekemään pitkiä tehotreenejä.

– Olen pään sisällä hahmottanut reittejä. Kunhan niitä pääsee perillä kiertämään, on hyvin aikaa nähdä, millaisia ladut ovat.

"En ole käynyt kavereiden luona, eikä meillä ole käynyt vieraita. En ole tuntenut tätä ahdistavaksi. Puhelin pelastaa paljon."
Kerttu Niskanen

Karanteeni ennen kisoja

Arvokisavalmistautumiseen on kuulunut tietysti myös terveenä pysytteleminen.

Kaikenlainen sairastelu on ammattiurheilijalle aina suuri riski, joten Niskanen on tehnyt etenkin olympialaisten alla tietoisen valinnan minimoida sosiaaliset kontaktit kotona ollessaan.

– En ole käynyt kavereiden luona, eikä meillä ole käynyt vieraita. En ole käynyt vanhempien luona Vieremälläkään niin kuin normaalisti. Olemme olleet Juhon kanssa kahdestaan kotona, mutta olemme niin paljon reissussa, että en ole tuntenut tätä ahdistavaksi. Puhelin pelastaa paljon.

Pekingissä Niskasen päämatka on kymmenen kilometrin väliaikalähtöinen perinteisen hiihto. Valinnat joka matkalle tekee valmennusjohto, mutta jos kaikki menee hyvin, Niskanen on valmis hiihtämään viisi starttia eli kaikki muut paitsi sprintin.

"Haluan olla jatkuvasti parempi. On mukavaa, jos pystyy nostamaan tasoa, vauhtia ja tuloksia."
Kerttu Niskanen

– Toivon, että pääsen kympin lisäksi etenkin molempiin viesteihin. Kilpailuohjelmassa on välipäiviä, mutta saa siinä ahkeroida.

Kilpailupaikalle on ennustettu kylmää pakkaskeliä, mutta mukana on kalustoa myös muunlaisia olo­suhteita varten.

Kisakoneeseen hiihtäjät ottavat ainoastaan kullekin kelille parhaiten sopivia suksipareja. Niskasen arsenaalissa on 15 paria luistelusuksia ja muutama pari paremmin perinteiseen tyyliin sopivaa kalustoa sekä tietysti monot ja sauvat varakappaleineen kullekin tyylille.

– Olen hiihtänyt Fischerin suksilla sen verran lyhyen aikaa, että vesikelille on vielä muutamia testaamattomia suksia.

Jännitys auttaa latautumaan

Itsensä likoon laittaminen ja kehittyminen hiihtäjänä motivoivat Kerttu Niskasta vuodesta toiseen.

– Haluan olla jatkuvasti parempi. On mukavaa, jos pystyy nostamaan tasoa, vauhtia ja tuloksia, Niskanen kertoo.

Hän nauttii kilpailemisesta ja sen tuomasta adrenaliinista.

– Kilpailuviettini on aina ollut kova. Jännitys auttaa latautumaan kilpailuun.

Myös velipoika Iivo nousee kisakoneeseen.

– Iivon kisoja seuratessa olen hikoillut paita märkänä. Onneksi olympialaisissa hiihdämme suurimman osan kilpailuista eri päivinä, niin se ei vie voimia, Kerttu Niskanen nauraa.

Kerttu Niskanen

  • Syntynyt: 13.6.1988.
  • Kotoisin Vieremältä, asuu Vuokatissa.
  • Uran huippuhetket: Olympiahopeamitalisti parisprintistä ja viestistä 2014. MM-pronssimitali viestistä 2015 ja 2017. Maailmancupissa kol-me osakilpailuvoittoa ja 12 palkintopallisijaa.
  • Työ: Huippu-urheilija.
  • Harjoittelee vuodessa noin 850 tuntia.
  • Val­mentajana aviomies Juho Mikkonen.
  • Harrastukset: urheilun vastapainoksi pitää leipomisesta ja askareista omalla mökillä.

Kommentoi »