Miksi ihminen syö lihaa? Suomessa kehitetään lihatonta pihviä, jota on entistä vaikeampi erottaa aidosta – ja ilmasto kiittää
Tiede
Miksi ihminen syö lihaa? Suomessa kehitetään lihatonta pihviä, jota on entistä vaikeampi erottaa aidosta – ja ilmasto kiittää
Solumaatalous tuottaa uusia, lihattomia makuelämyksiä. Uusien menetelmien ansiosta on mahdollista jäljitellä lihan tirisevää rasvaisuutta.
22.12.2022
 |
Apu

VTT on kehittänyt valikoiman uusia menetelmiä, joiden avulla voidaan tuottaa lihaa jäljitteleviä makuelämyksiä. Kasvipohjaiset ja ravitsemuksellisesti rikkaat lihattomat ruuat ovat vaihtoehto eläin­peräisille tuotteille.

– Menetelmiemme ansiosta ruuantuottajat voivat jäljitellä lihan tirisevää rasvaisuutta ja mehukasta rakennetta paremmin kuin koskaan aikaisemmin, VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund ­kertoo.

VTT:n läpimurto yhdistää solumaa­talouden ratkaisut ja monipuolisen tietämyksen kasvipohjaisista raaka-aineista, ja niiden prosessoinnista. Se tarjoaa uusia työkaluja eläinperäisen lihan rakennuspalikoiden, kuten proteiinien ja lipidien jäljittelyyn.

– Hyödynnämme useita erilaisia ­menetelmiä, joiden avulla ruokateollisuus voi muuttaa sivuvirtoja, kuten rypsin tai auringonkukan siementen jäännöksiä pihveiksi ja makkaroiksi. Raaka-aineeksi soveltuvat myös esimerkiksi paikallisesti viljellyt kasvit, kuten härkäpapu, tattari, hamppu ja pellava.

Ei riitä, että jokin ­näyttää lihalta. Tarvitsemme ravitsevia ja terveellisiä ruokia, joita ei erota eläin­peräisestä tuotteista ja joita syödessä voi nauttia mausta ilman syyllisyyttä.

Lihantuotanto on iso päästölähde. Samaan aikaan maailman väestömäärän kasvu lisää lihatuotteiden kysyntää räjähdysmäisesti. Yhtälö ei toimi, ellei lihaa aleta korvata kasvipohjaisilla tuotteilla.

Lihaa korvaavia tuotteita valmistava teollisuus on kasvanut nopeasti viime vuosina, mutta edessä on vielä pitkä matka, ennen kuin se saa todellisen jalansijan markkinoilta.

– Innovaatiomme auttavat ruokajärjestelmän toimijoita kehittämään ja tuomaan markkinoille maukkaita, liha­tuotteita jäljitteleviä tuotteita, jotka ovat valmiita teolliseen tuotantoon. Menetelmät ovat piakkoin ruokateollisuuden hyödynnettävissä, Nordlund lupaa.

Liiketoimintaa ei synny ilman kuluttajien kiinnostusta. Keskeistä on saada kuluttajat haluamaan lihan korvikkeita ruokalautasilleen. Ei riitä, että jokin näyttää lihalta. Tarvitsemme ravitsevia ja terveellisiä ruokia, joita ei erota eläin­peräisestä tuotteista ja joita syödessä voi nauttia mausta ilman syyllisyyttä. Se on tärkeää alkuvaiheessa, kun olemme matkalla kohti kasvipitoisempaa ruoka­valiota ja ruokakulttuurin muutosta.

1 kommentti