Kylpylälomalle Viroon: täältä löytyvät parhaat kylpylät
Matkailu
Kylpylälomalle Viroon: täältä löytyvät parhaat kylpylät
Virossa jo 1800-luvulla hyväksi todetut muta- ja vesihoidot ovat edelleen voimissaan.

Pärnun hiekkarannat ovat pienoiskoossa kuin Pohjolan Riviera. Näillä rannoilla on käyskennellyt Venäjän tsaariperhe ja muu aatelisto, myöhemmin Neuvostoliiton kommunistipuolueen eliitti ja ansioituneet iskurityöläiset sekä toisen maailmansodan veteraanit. Nyt rannoilla kävelee turisteja eri maista ja erityisen paljon Suomesta. Ranna Puiesteen päässä sijaitsevaa Hedon Spa -kylpylää mainostetaan hemmottelukeitaana. Sen historia juontaa Viron ensimmäiseen itsenäisyyden aikaan (1918–1940). Uusklassinen mutakylpylärakennus valmistui vuonna 1927. Uuteen loistoon kunnostettu vanha rakennus ja sen kupeeseen rakennettu uusi osa vihittiin käyttöön kesäkuussa 2014. Pärnun kylpylähistoria alkaa jo 1830-luvulta, jolloin tällä samaisella paikalla oli puinen pitsihuvila. Se toimi kylpylänä, talvella saunottiin ja kesäisin hevosvankkurit vetivät kylpijöitä merivesikylpyihin – Pärnun lahtihan on pitkälle matala. Avun testiryhmä tutustui Hedon Spahan keväällä, jolloin vuoden kiireisin kausi oli vasta edessä. Kausi on kiivaimmillaan heinäkuusta elokuun puoliväliin, jolloin uuden puolen 68 huonetta ja vanhan puolen neljä huonetta ovat täynnä. Kylpylä tarjoaa yhteistyökumppanin kautta myös lääkäripalveluja. Asiakkaat voivat varata erilaisia hoitokokonaisuuksia kuten ”terve urheilija” tai ”terve minä” -paketteja. Pääasiassa kylpylä on suunniteltu nautintoja ja hemmottelua varten. Käyntimme aikana kylpylässä vallitsi siunattu rauha, ja siihen Hedon Span hoitofilosofia perustuukin.

Hedon Span suolavesi­altaan suolapitoisuus on sama kuin Kuolleenmeren. Vesi kelluttaa kylpijää, vaikka tämä ei liikauttaisi eväänsäkään.

Yhdyskäytävä uuden puolen ja kylpylän välillä on entisöity pieteetillä. Vanhaa tiiliseinää on jätetty näkyviin, kynttilälyhdyt luovat varjoja seinälle. Rakennus on arkkitehtonisesti sellainen nähtävyys, että sitä kannattaa piipahtaa katsomassa, vaikka ei aikoisi edes kylpeä. Hiljainen Spa on nimensä veroinen rituaali. Sieltä ei ole kiire mihinkään, ja pari, kolme tuntia vierähtää kuin huomaamatta. Kylpylään tassutellaan kylpytakissa ja tossuissa, jotka löytyvät hotellihuoneen ylellisestä kylpyhuoneesta. Miesten ja naisten pukuhuoneista ensin suihkuihin, sitten uimapuku päälle ja kohti kylpylän yhteisiä tiloja. Rauhoittuminen kylpemiseen alkaa jalkakylvystä. Keramiikkalaatoin koristeltuun jalka-ammeeseen ripotellaan purkillinen merisuolaa, jonka asiakas saa ikiomassa pussukassa. Siellä on myös Hedon Span omaa kuorintageeliä ja vartalovoidetta. Sitten höyrysaunaan, jonka jälkeen suolavesialtaaseen. Altaan suola tuotetaan Israelista.  Pistelevä vesi puraisee heti pohkeista, vesi on yhtä suolaista kuin Kuolleessameressä. Altaassa kelluu mahallaan tai selällään liikauttamatta eväänsäkään. Pienikin nirhauma ihossa muistuttaa olemassaolostaan, mutta suola parantaa haavoja. Suola-altaasta hierovien vesisuihkujen altaaseen, sieltä suomalaiseen saunaan, jonka jälkeen suihkun katossa olevasta puupaljusta voi vetäistä päälleen jääkylmää vettä. Kun kierroksen tekee pari kertaa, on aikaa kulunut huomaamatta melkein kolme tuntia. Putipuhtaat kylpijät istahtavat vielä auringonvalohuoneen lepotuoliin ja siemailevat yrttiteetä. Hiljaisen Span jälkeen on tunti aikaa lepäillä hotellihuoneessa, sitten testiryhmä suuntaa tilaamiinsa hoitoihin. Valinnanvaraa riittää.

Vanhan kylpylän arkki­tehtuuria on säilytetty pieteetillä Hedon Spassa.

Pohjoisafrikkalaisessa hierontarituaalissa hieroja hoitaa asiakkaansa hellin käsin päästä varpaisiin. Hoidettava vaipuu lähes nirvanaan, niin rentouttava hieronta on. Puolitoista tuntia kestävä klassinen hieronta on tehokkain, mitä testaaja on kokenut aikoihin. Vasta hierojaksi valmistuva Karel huomaa asiakkaansa lonkan virheasennon, joka on todennäköisesti seurausta polven tekonivelen toissavuotisesta leikkauksesta. – Kävelyasentosi on ollut niin pitkään väärä ennen leikkausta, ettei lantio ole vieläkään palautunut normaaliasentoon, Karel sanoo.  Kylpemisen ja hoitojen jälkeen on nälkä. Olo on niin raukea, että on helpotus jäädä hotellille illastamaan ravintola Raimondiin. Se on saanut nimensä Saarenmaan valssin säveltäjän Raimond Valgren mukaan. Ravintola on valittu Viron 50 parhaimman ravintolan joukkoon tänäkin vuonna.   Alkupaloiksi suolasiikaa, virolaista leipää ja tilliä, karitsan kieltä ja piparjuurta, kania ja revittyä kokojyväleipää. Pienten annosten hinta on 2,30 euroa. Pääruuaksi testataan ecofarmin sampea, vehnäpopcornia ja vuohenjuustovaahtoa (19 e) ja metsäsorsanrintaa, karamelliporkkanoita, punajuurta, persiljan juurta ja punaherukkaa (22 e). Keittiön kymmenhenkistä porukkaa tänä iltana johtava apulaiskeittiömestari Siim Suuk tulee kyselemään, miltä ruoka maistui. Hän saa toivomansa vastauksen. www.hedonspa.ee

Haapsalun lahden muta­kylvyistä nautittiin jo yli sata vuotta sitten. Mutakylvyt ovat edelleen Fra Mare Thalasso Span suosituimpia hoitoja.

Pärnusta Haapsaluun ajaa vajaassa kahdessa tunnissa. Perille päästyä tie vie ohi Haapsalun vanhan keskustan ja historiallisen rautatieaseman, kohti Fra Mare Thalasso Spa -kylpylää. Suoraryhtisten mäntyjen takaa pilkottaa meri ja hiekkaranta, ainut mutapohjaisen Haapsalun lahden kunnollisista uimarannoista. Vuonna 1997 rakennettu Fra Mare Thalasso Spa sijaitsee siellä.  Kylpylässä on käytössä kaikkiaan 223 majoituspaikkaa, joiden lisäksi buffet- ja a la carte -ravintola, lobby-baari, spa-huoneet, Thalasso-kauneusmaailma, sauna- ja uima-allastilat, voimistelusali ja kauppa. Suomalaiset ovatkin sankoin joukoin löytäneet Haap-salun helmen. Asiakaskunta on hieman varttuneempaa, mutta viikonloppuisin myös nuoremmat tulevat nautiskelemaan Fra Mareen. Erilaisia hoitoja kylpylässä on valittavana kymmenittäin suositusta keuhkoja puhdistavasta suolahuoneesta lähtien.

Fra Mare Thalasso Spa sijaitsee Haapsalun ulkopuolella, meren rannalla.

Kokeilemme hieronnan lisäksi virkistävää Vichy-suihkua ja aromaattista mutahoitoa. Hieronta on perusteellinen ja rentouttava, hieroja hieroo ja venyttää vartalon lisäksi jopa asiakkaan sormet ja varpaat.  Vichy-suihkussa asetutaan lähes Eevan asussa korkealla lavitsalle, ja kumiesiliinaan pukeutunut hoitaja säätää hanat oikeaan lämpötilaan. Vichy-hoidossa hyödynnetään pieniä neulanteräviä vesisuihkuja. Asiakkaan pyynnöstä lämmintä vettä, kiitos, mutta kylmempääkin saa, jos haluaa. Kymmenestä suihkusta suihkuavan veden alla makaava pestään kaulasta varpaisiin, ensin selinmakuulla, sitten mahallaan. Suihkutus kestää parikymmentä minuuttia. Vichy-suihku vähentää lihasjännitystä, poistaa elimistöstä myrkyllisiä aineita ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Suihkutuksen jälkeen on vuorossa rentoutus hieromalla koko vartalo kosteuttavalla voiteella. Aineenvaihdunta toimii, mutta illalla ei mikään estä suuntaamasta kylpyläosastolle. Hierova vesiallas, ulkona sijaitseva kylmävesiallas ja höyrysauna varmistavat hyvät unet hiljaisessa, vinokattoisessa huoneessa.

Fra Maren kylpyläosasto on auki aamusta iltaan.  Saunoja on monta, uima-altaita on sisällä ja ulkona.

Sinkkipitoista, Haapsalun merenpohjasta nostettavaa mutaa on kokeiltava vielä lähtöpäivänä. Lääkäri C. A. Hunniuksen löytämät paikallisen mudan hoitovaikutukset ovat houkutelleet kylpijöitä paikkakunnalle jo 1800-luvulla. Aromimutahoidossa yhdistyvät mutahoito ja hieronta. Lämmin muta levitetään koko vartalolle, jonka jälkeen hoidettava kääritään muoviin ja peitteisiin kuin muumio.  Parinkymmenen minuutin rentoutuksen jälkeen mudat suihkutellaan viemäriin. Tämän jälkeen hoitaja tekee kevyen kokovartalohieronnan ihoa ravitsevilla öljyillä. Muta haisee iholla vielä illalla kotona, mutta iho on pehmeä kuin vastasyntyneen. Uudelleensyntymiseen vaadittiin vettä, saunaa ja ihmisen käden kosketus.  www.framare.ee, tietoja Viron kaikista kylpylöistä: www.visitestonia.com/fi/nae-ja-koe/terveys-ja-hyvinvointi/hyvinvointikylpylat

Jalat saavat kylmää kyytiä saunan jälkeen altaassa, jossa kävellään pyöreiden kivien päällä.

Miten matkustan

- Viron kylpylöihin voi tilata valmismatkoja tai räätälöidä oman matkansa menemällä Helsingistä Tallinnaan autolla esimerkiksi Viking Express -laivalla. - Maantiet Pärnuun ja Haapsaluun ovat hyväkuntoisia, ja bensa on halvempaa kuin Suomessa (tammikuussa 2016 95-oktaavinen bensalitra 0,936 e). - Pärnuun ja Haapsaluun pääsee Tallinnasta myös suoraan sataman D-terminaalista lähtevällä OnniBus-yhtiön sisaryhtiön SuperBus-yhteydellä tai vakiovuoroilla Tallinnan  linja-autoasemalta. - Pärnussa on kuusi kylpylää, Haapsalussa kaksi, Tallinnassa useita. Kylpylöitä löytyy myös muualta Virosta.

Kommentoi »