Kiinan historiaa huokuva Nanjing: nämä nähtävyydet siellä kannattaa kokea
Matkailu
Kiinan historiaa huokuva Nanjing: nämä nähtävyydet siellä kannattaa kokea
Nanjing on Kiinan entinen pääkaupunki ja maan sivistyksen sydän. Kiinalaisten suosiman matkakohteen nähtävyydet houkuttavat nyt suomalaisiakin, varsinkin kun kaupunkiin pääsee helposti.
25.2.2019
 |
Mondo

Koristeellinen puuvene lipuu Qinhuaijoella illan pimeydessä, ja tyylikkääseen työasuun pukeutunut risteilyemäntä napsauttaa käsilaukkua muistuttavan kovaäänisensä päälle.

Opas kertoo Nanjingin kaupungin historiasta, kauniisti valaistuista silloista ja joen varrelle vuonna 1034 rakennetusta Kungfutsen temppelistä. Sen ulkoseinää ehostaa valoteos, jossa on silmätysten kaksi hurjan näköistä lohikäärmettä.

Opas on kiinalaiseen tapaan tehokas. Kun hän ei esittele nähtävyyksiä, hän kaataa meille matkailijoille kuppeihin höyryävää teetä. Sadekukaksi nimetty tee on Nanjingin paikallinen erikoisuus, jota nautimme makeiden pikkuleipien kanssa.

Ohitamme toisen valoteoksen, joka esittää sarjakuvamaista koiraa. Se muistuttaa siitä, että Kiinassa eletään nyt koiran vuotta. Lähistöltä kuuluu heleää laulua, ja kun vene pääsee lähemmäs, huomaamme joenrannalla laulajakaksikon, joka esittää paikallista, perinteistä oopperaa.

Jiming-temppeli on lähellä Nanjingin kaupunginmuuria. Alueella on leppoisa tunnelma, ja suitsuk­keet tuoksuvat.

Yli 2  500 vuotta sitten perustetussa Nanjingin kaupungissa menneisyyden voi yhä aistia voimakkaana. Nanjing on aina ollut Kiinassa myös sivistyksen keskus. Kaupungin yliopisto on maailman vanhimpia, sen historia ulottuu vuoteen 258.

Kaupungille omistettu iso Nanjing-museo on lajissaan Kiinan parhaimpia. Se esittelee valtavissa halleissaan pitkän historian ajalta silkkipukuja, posliinia ja metalliesineitä. Nanjingissa on myös maan vanhin yleinen kirjasto. Jokiristeilyllä tulee vastaan kirjailijoiden mukaan nimettyjä siltoja sekä kiviin tallennettuja sitaatteja kirjoista.

Nanjing on ollut muutamaankin otteeseen Kiinan pääkaupunki, ja sen nimi tarkoittaa eteläistä pääkaupunkia. Nanjing oli pääkaupunki myös Kiinan tasavallan aikana 1928-49.

Tuolloin tapahtui myös kaupungin historian suurin tragedia. Vuonna 1937 japanilaiset sotilaat tulivat ja tappoivat arvioiden mukaan jopa 300 000 kaupunkilaista. Nanjingissa tapahtumaa ei ole unohdettu, sille on omistettu oma museokin.

Nanjingin korkea kaupunginmuuri on säilynyt hyvin ja antaa kaupungille omaa ilmettään.

Nanjing on viime vuosikymmeninä kasvanut monien Kiinan kaupunkien tapaan ryminällä. Sen keskustassa mainosvaloin koristellut pilvenpiirtäjät kurkottavat kohti taivasta, ja kuten muuallakin Kiinassa, osa historiallisista rakennuksista on saanut väistyä uusien tieltä. Mutta täällä myös arvostetaan historiaa ja huolehditaan monista vanhoista rakennuksista hyvin.

Shanghaihin ja Pekingiin verrattuna tunnelma Nanjingissa on rauhallisempi, vaikka kaupungissa on kahdeksan miljoonaa asukasta. Kaduilla on tilaa hengittää, eikä liikenne ole niin kaoottista kuin maan tunnetummissa metropoleissa. Viheralueitakin löytyy läheltä keskustaa.

Kiinalaiset matkailijat ovat kauan suosineet Nanjingia, mutta historiallisesta painoarvostaan huolimatta se on oikeastaan vasta nyt nousemassa ulkomaisten kävijöiden tietoisuuteen. Suomalaisille se on nyt helposti tavoitettavissa suoran lentoyhteyden ansiosta.

Vastaavia kaupunkeja ja nähtävyyksiä Kiinassa riittää: ne ovat maan sisällä merkittäviä mutta länsimaille tuntemattomia. Esimerkiksi Etelä-Kiinan merellä, tunnin lento­matkan päässä Hongkongista, sijaitsee Hainanin trooppinen lomasaari hienoine rantoineen. Vajaan 500 kilometrin päässä Pekingistä on puolestaan Pingyao ja sen hyvin säilynyt, muurien ympäröimä vanhakaupunki. Hunanin maakunnassa Zhangjiajien kaupungin ­liepeillä on häikäisevän kaunis kansallispuisto, josta ohjaaja James Cameron otti mallia Avatar-elokuvansa maisemiin.

Nanjingin lähistöllä Niushouvuorella seisova Usnisan palatsi kunnioittaa buddhalaista kulttuuria.

Nanjingin keskeisiä käyntikohteita on Kungfutsen temppeli ja sen lähiympäristö. Alueella on historiallisten rakennusten lisäksi kauppoja, ravintoloita ja katuruokakojuja. Temppelin lähistöllä kävellessämme tutustumme paikalliseen nuoreen naiseen Sun Raniin.

Hän suosittelee kaupungissa erityisesti Lao Mendongin kävelykadun aluetta. Sen rakennukset ovat uusia mutta tehty perinteiseen tyyliin. Niiden katutasossa on teehuoneita, ravintoloita, baareja sekä designkauppoja. Alueen varsinainen vetonaula on joka ilta ­järjestettävä valoshow, joka heijastetaan kaupungin muuriin.

Vähemmän tunnettu käymisen arvoinen kohde on puolestaan Yihe Road, Sun kertoo. Puiden reunustaman kadun varrella on hyvin säilyneitä Kiinan tasavallan aikaisia asuin­rakennuksia, moni niistä prameita kartanoita.

Nanjingin nousevia alueita on 1865 Creative Park. Vanhalle tehdasalueelle on avattu taidegallerioita, luovien alojen työtiloja ja kauppoja, vähän samaan tapaan kuin Pekingin kuuluisalla 798 Art Zonella.

Nanjingilaiset ovat ylpeitä ruuastaan. Dumplingnyyttejä saa eri täytteillä, ja liemessä tarjottavat tang bao -dumplingit ovat täällä erityis­herkku.

Nanjingilaisten mielestä ateria ei ole oikea ateria, jos sillä ei tarjota ankkaa. Länsimaissa uskotaan, että Pekingin ankka on maan parasta, mutta kiinalaiset tietävät mikä on todellinen ankkapääkaupunki.

Kungfutsen temppelin luonakin sijaitsee kauppa, joka on kuuluisa suolavedessä ­kypsennetyistä linnuistaan.

Ankka on pääosassa myös Nanjing Impressions -ravintolassa, jossa on jo ennen iltaseitsemää äänekäs ja pitkä jono ruokailijoita odottamassa. Ravintolan sisustus paperi­lyhtyineen muistuttaa vuosina 1644-1911 vallinneesta Qing-dynastian ajasta.

Kiinassa ateriointiin kuuluu seurallinen sosiaalisuus, ja Nanjing Impressionsissa pyöreät pöydät ovat suuria. Jaettavia annoksia tilataan useita, ja kukin seurueessa napsii syömäpuikoillaan mitä haluaa. Pöytään kannetaan kuulun keitetyn ankan lisäksi paistettuja lihadumplingeja, tofua, kanaa, kalaa ja kauden kasviksia. Kyytipoikana on täkäläinen luumumehu, ja jälkiruokana tarjotaan luumusoppaa, joka tuo suomalaiselle mieleen joulun.

Usnisan palatsista löytyy mieleenpainuvan koristeltuja saleja ja lukuisia buddhapatsaita.

Kaupunginmuurin vierellä seisoo kaunis morsian, jonka puvun pitkä laahus lepattaa tuulessa itsepäisesti, vaikka kaksi avustajaa yrittää taltuttaa sitä. Kiinan suurkaupungeissa kulkiessa näkee aina ennen pitkää hääjuhlan tai -kuvauksen. Tämä kuvaus ei ole aito, sen näkee jo sulhasesta: hän on liian totinen ja seisoo morsiamesta liian kaukana. Häämuoti on maassa tärkeää, ja paikallinen tyylilehti on tullut kuvaamaan sitä Taicheng-portille.

Nanjingin muuri rakennettiin 1369-1644 vallinneen Ming-dynastian aikana, ja rakentamisen sanotaan vieneen 200 000 rakentajalta 21 vuotta. Puolustukseen tehtyä muuria oli alkujaan 35 kilometriä, joista on säilynyt erinomaisessa kunnossa parikymmentä.

Muurin laastina käytettiin muun muassa tahmaisesta riisistä tehtyä massaa. Erään tarinan mukaan sitä sekoitettiin koirien vereen, jonka uskottiin pitävän viholliset kauempana.

Kun muurattuja tiiliä katsoo lähempää, niistä erottaa kiinalaisia kirjoitusmerkkejä. Ne ovat tiilien rakentajien nimiä. Jos tiilien laatu oli huono ja ne halkeilivat, valmistajat ja heidän perheensä tapettiin.

Alueen muotojen mukaan mutkitteleva muuri on niin korkea, että siltä alas katsoessa alkaa huimata. Eri aikakausilta olevat vanhat tykit tähtäävät muurin aukoista kauas alhaalla näkyvälle Xuanwujärvelle. Se on kesäisin suosittu virkistyspaikka, jossa voi vuokrata veneitä ja tutustua järven keskellä oleviin saariin puutarhoineen.

Niushouvuorelle tehty buddhalaisen kulttuurin keskus on ulkopuolelta hätkähdyttävän moderni.

Nanjingin lähellä on useita muitakin luonto­kohteita, joihin pääsee hengähtämään kaupungin vilskeeltä. Historian ystävä voi esimerkiksi nousta ”purppuravuorelle”, jossa sijaitsee Kiinan tasavallan ensimmäisen presidentin Sun Yat-senin mausoleumi.

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Nanjingista, Niushouvuorella, on seudun hämmästyttävin arkkitehtoninen luomus. Vanhaan rautakaivokseen, yhdeksään kerrokseen maan alle, on rakennettu Usnisan palatsi.

Se kunnioittaa buddhalaista kulttuuria ja on kiinalaisten buddhalaisten pyhiinvaelluskohde. Kerrosten salit ovat täynnä kaiken kokoisia, kullanvärisiksi maalattuja buddhapatsaita. Palatsissa sanotaan myös olevan itse buddhalaisuuden perustajan Siddhartha Gautaman reliikkejä – niitähän väitetään löytyvän eri puolilta Aasiaa. Jättipalatsin rakentamisen sanotaan maksaneen peräti puoli miljardia euroa, ja kimalluksesta sen kyllä uskoo.

Nanshanin bambumetsä on pidetty käyntikohde, jossa on rauhallista ja raikas ilma.

Ilma on raikas. Köysirata vie yhä korkeammalle, ja tiheä bambumetsä näyttää jatkuvan silmänkantamattomiin. Ei ihme, että Nanshanin alueen kiinalainen nimi on ”bambumeri”.

Ylhäällä yllättää se, että bambumetsän keskellä on ollut Ming- ja Qing-dynastioiden aikana asutusta. Siitä todistavat rakennusten rauniot ja yksi säilynyt talo. Vuoristo oli suojaisa ja turvallinen paikka majailla.

Nanshanin bambumetsä on Nanjingin lähiseudun viehättävimpiä päiväretken kohteita. Se sopii vaikka patikoimiseen.

Kiinalaiset ovat käyttäneet bambua ainakin 7 000 vuotta, ja Kiina on maailman suurin bambun tuottaja. Nanshanin metsän ­keskellä on mainio museo, jossa kerrotaan, että erilaisia bambulajeja on 400. Kasvin käytössä on historian aikana näyttänyt olevan vain mielikuvitus rajana. Bambua syövät nykyisinkin ihmiset versoina, ja siitä tehdään vaatteita, taloja, työkaluja, soittimia ja jopa aseita. Museon vieressä on kauppa, jonka bambutuotteet näyttävät laadukkailta.

Metsässä majailee myös ruokailijoita, joille bambu on suuri herkku: kaksi pandakarhua tarhassaan.

Näin sinne mennään

Finnair lentää suoraan Nanjingiin ympäri vuoden, meno–paluu alkaen noin 610 euroa. Nanjing sijaitsee melko lähellä Shanghaita, ja luotijunalla matkan voi taittaa jopa 70 minuutissa.

Majoitu täällä

Egret Hotel

Egretin valtti on sijainti lähellä Kungfutsen temppeliä ja sen metroasemaa.

2 hh alkaen 40 e. 68 Dashiba Street.

Suning Auraya Suites

Huoneistohotellin etuja ovat hyvät kaupunkinäkymät ja tilavat huoneet.

2 hh alkaen 65 e. 88 Huaihai Road.

Eastern Pearl Hotel

Hotelli sijaitsee suositun 1912-baarikadun vieressä, ja kaupungin muurillekin on kävelymatka. Tilavat, tosin tummanpuhuvat huoneet. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

2 hh alkaen 50 e. 389 Zhu-Jiang Road.

Kommentoi »