Kalifornialainen eläkeläinen kertoo, miten korona vaikuttaa paikalliseen arkeen – ”Hartain toiveeni on, että kriisi auttaa kukistamaan Trumpin”
Puheenaiheet
Kalifornialainen eläkeläinen kertoo, miten korona vaikuttaa paikalliseen arkeen – ”Hartain toiveeni on, että kriisi auttaa kukistamaan Trumpin”
Anne Petrovich toivoo, että koronakriisistä jää käteen uudenlainen yhteisöllisyys. Hän itse yrittää parhaansa mukaan välttää viruksen, sillä hänen lähisuvussaan on aiempia kokemuksia epidemiaan menehtymisestä.

Kalifornian Fresnossa asuva Anne Petrovich, 78, ehtii kertoa puhelimessa koronaviruksen muuttamasta arjestaan noin seitsemän minuutin ajan, kunnes puhe kääntyy presidentti Donald Trumpiin.

– Jos kriisistä on seuratakseen mitään hyvää, niin toivon, että se saa meidät näkemään yhteiskuntamme inhimilliset tarpeet, Anne Petrovich sanoo.

– Hartain toiveeni on, että kriisi auttaa kukistamaan Trumpin syksyllä, demokraatteja kannattava Petrovich lisää.

Anne Petrovich

Keskiviikkona (8.4.) demokraattien Bernie Sanders ilmoitti vetäytyvänsä presidenttiehdokkuuskilvasta. Se tarkoittaa sitä, että entinen varapresidentti, presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden todennäköisesti haastaa Trumpin syksyllä.

Maaliskuun lopussa Gallup-tutkimuslaitoksen mittauksessa Trumpin kannatus huiteli 49 prosentissa. Se oli tähän mennessä korkein lukema, johon Trump on kautensa aikana yltänyt. Presidentin suosiota ajantasaisesti seuraavan FiveThirtyEight-sivuston mukaan Trumpin kannatus oli torstaina (9.4.) 44,6 prosenttia.

On tavallista, että kriisitilanteessa valtionjohtajan kannatus nousee.

– Ihmiset ovat peloissaan ja toivovat, että Washingtonista löytyisi johtajuutta. He koettavat pysyä toiveikkaina pahassa tilanteessa, Petrovich pohtii.

Koronaviruksen seuraukset iskevät jo valmiiksi heikko-osaisiin

Sosiaalitieteissä uransa tehnyt Petrovich pitää tälläkin hetkellä yliopisto-opiskelijoille verkkokurssia, joka käsittelee mielenterveyspolitiikkaa. Hän toteaa, että vaikeista mielenterveyden ongelmista kärsivien ihmisten asema on jo valmiiksi heikko Yhdysvalloissa.

– En pysty käsittämään, mitä koronavirus tekee tilanteelle, hän sanoo ja kuulostaa kiihtyneeltä.

Petrovichin kotikaupunki Fresno on noin puolen miljoonan asukkaan kalifornialaiskaupunki Los Angelesista pohjoiseen. Osavaltion kuvernööri Gavin Newsomin päätöksellä kaikki Kalifornian asukkaat määrättiin jäämään koteihinsa maaliskuun 18. päivänä.

Petrovich kiittelee kuvernööriä:

– Olen hyvin kiitollinen hänelle siitä, että hän antoi määräyksen ajoissa. Toivotaan, että se auttaa ”loiventamaan käyrää”.

Aktiivisen eläkeläisen arki muuttui

Yhdysvalloissa oli torstaihin 9. huhtikuuta mennessä todettu yhteensä 432 132 koronavirustartuntaa. Luvut ovat peräisin Johns Hopkinsin yliopiston ylläpitämästä tietokannasta.

Kalifornian osavaltiossa tapauksia on ollut yhteensä 18 922, Fresnossa 146.

Petrovich kertoo olevansa hyvin aktiivinen eläkeläinen normaalioloissa: hän on osa senioreitten patikointiporukkaa, laulaa kuorossa ja soittaa viulua kvartetissa. Nyt hän ei käy harrastuksissaan. Hän on pysytellyt kotona, kuten on käsketty. Mies on käynyt kaupassa, mutta ruokaostoksia he ovat tilanneet myös kotiin.

Tavallisesti Petrovich patikoi ahkerasti muiden eläkeläisten kanssa.

– Kuoro meni katkolle ajoissa. Hyvä niin, sillä laulaminen levittää virusta tehokkaasti, hän sanoo.

Petrovich kuitenkin näkee kriisin tuomassa uudessa arjessa paljon hyvää. Haastattelun aikana Fresnossa paistaa aurinko ja ilma tuntuu raikkaalta ja puhtaalta, sillä autoja on liikenteessä vain vähän. Eristyksen aikana Petrovich on käyttänyt omaa autoaan ehkä kerran, hänen miehensä tiheämmin.

Petrovich näkee yhä enemmän naapureitaan kävelyillä – enemmän kuin aikaisemmin. Miehensä kanssa he käyvät ulkona ainakin kaksi kertaa päivässä. Eri puolilla maata asuvien aikuisten lastensa kanssa Petrovichin perhe on järjestänyt jo kaksi Zoom-palaveria.

– Täällä on tunne siitä, että olemme tässä yhdessä. Toivon, että tämä säilyy sen jälkeenkin, kun eristys loppuu.

Suvussa traumaattinen kokemus epidemiaan menehtymisestä

Petrovich kertoo olevansa hyvin tietoinen koronaviruksen mukanaan tuomista uhista. Hänellä on siihen syy, joka löytyy perheen historiasta.

– Isäni menetti äitinsä ja pikkuveljensä vuoden 1918 [espanjantauti]epidemiassa. Se oli isäni elämässä suuri trauma.

– Se oli selvästi kamalaa. Olen pitänyt tämän mielessä. Siksi on tärkeää kuunnella, mitä tieteentekijät ja asiantuntijat sanovat.

Petrovich toivoo niin ikään, että kriisi saa ihmisissä aikaan itsetutkiskelua. Kansalaisena hän haluaisi nähdä, miten kriisin jälkeen esimerkiksi ilmastonmuutokseen suhtaudutaan vakavasti.

– Emme voi eristäytyä globaalissa maailmassa. Toivon, että kriisi vaikuttaa tulevaisuuden politiikkaan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, hän sanoo.

Donald Trump on koronapandemian pahentuessa alkanut esiintyä ahkerasti median edessä.
Kommentoi »