Rajoitukset pidentävät epidemiaa – Hus: Jatkettava jopa vuoden loppuun – Näin ihmisiä joutuu sairaalahoitoon kerrallaan vähemmän, mikä säästää ihmishenkiä
Puheenaiheet
Rajoitukset pidentävät epidemiaa – Hus: Jatkettava jopa vuoden loppuun – Näin ihmisiä joutuu sairaalahoitoon kerrallaan vähemmän, mikä säästää ihmishenkiä
Husin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan ihmisten elämää on rajoitettava kuukausia, jottei koronavirusepidemia ylikuormita sairaanhoitoa.

Rajoitetun elämän on jatkuttava Suomessa kuukausia, kenties koko vuoden. Näin ainakin, jos halutaan välttää sairaanhoitojärjestelmän kohtuuton rasitus. Tätä mieltä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lehtonen on vaatinut julkisuudessa nykyistäkin tiukempia rajoituksia epidemian vuoksi, kuten ravintoloiden sulkemista ja tarpeettoman liikkumisen estämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Hallituksen odotetaan kertovan huomenna keskiviikkona mahdollisista lisärajoituksista kansalaisten elämään.

Rajoitusten avulla on tarkoitus pidentää koronavirusepidemian kestoa.

Sympaattiset tsemppiviestit talon ikkunalla kannustavat ohikulkevia ihmisiä pysymään terveenä. Apu kuvaa koronavirusepidemian hiljentämän Suomen kaupunkeja ja kylänraitteja sekä uudenlaista arkea. Päivitämme reportaasia jatkuvasti uusilla kuvilla. Kuva: Jirina Alanko 20.3.

Ihmishenkien pelastaminen tärkeintä

Ilman ihmisten välisten kontaktien rajoittamista jokainen virusta kantava tartuttaa arviolta hieman yli kaksi muuta ihmistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n arvioi hiljattain mallintamalla epidemian kestoa.

Jos leviämistä ei rajoitettaisi, koronavirusepidemia kestäisi kolmisen kuukautta. Viime viikolla voimaan tulleet kokoontumisrajoitukset ja koulujen sulkemiset pidensivät epidemian arvioidun pituuden useampaan kuukauteen.

Kun epidemia pitenee, ihmisiä joutuu sairaalahoitoon kerrallaan vähemmän, mikä taas säästää ihmishenkiä.

– Ihmishenkien pelastaminen on sairaanhoidossa aina se päämäärä, Lehtonen sanoo.

Punainen Risti avustaa Hyvinkään sairaalaa koronavirustilanteeseen varautumisessa ja toimittaa sairaalan käyttöön telttoja ja kalusteita logistiikkakeskuksestaan. Kuva: Johanna Myllymäki 20.3.

Toinen aalto vuorossa ensi keväänä?

Lehtonen arvioi, että koronavirusepidemia kestää ainakin puoli vuotta, kenties jouluun saakka.

Ensi keväänä voi olla vuorossa uusi aalto. Oletus siis on, että melkein kaikki Suomen kansalaiset altistuvat jossain vaiheessa virukselle. Rokote muuttaisi tämän kuvion, mutta rokotteen saaminen yleiseen käyttöön ennen ensi vuotta on epätodennäköistä.

– Tämä vaatii kokonaisvaltaista ajattelua, jossa haetaan tasapainoa terveydenhuollon ja yhteiskunnan kestävyyden välillä, Lehtonen sanoo.

Hän arvioi, että nykyisenkaltaista rajoitettua elämää on jatkettava, kunnes epidemia alkaa olla ohi. Näin edessä voisi olla ainakin puoli vuotta kokoontumisrajoituksia ja toisten ihmisten välttelyä.

Myös koulujen sulkua olisi jatkettava ainakin kevätlukukauden loppuun.

Lahden Lyseo. Kuva: Hannes Paananen

Suomessa lähes 800 tartuntaa

Tänään tiistaina Suomessa varmistettujen koronavirustartuntojen määrä nousi melkein kahdeksaansataan.

Todellisuudessa tartuntoja on tätä enemmän, mahdollisesti moninkertaisesti, sillä THL:n ohjeistuksen mukaan tauti kannattaa sairastaa kotona, jos tila ei mene sairaalahoitoa vaativaksi. Näin lieviä tapauksia ei myöskään testata.

Jos Suomessa toteutuu skenaario, jossa kolmannes kansalaisista sairastuu, Lehtonen arvioi, että todettujakin tautitapauksia on tuossa tilanteessa mahdollisesti kymmeniä tuhansia.

Jutun kuvat ovat A-lehtien valokuvaajien jatkuvasti päivitettävästä kuvareportaasista Näin koronavirus muuttaa Suomea

1 kommentti