Concierge: Japanilaisista tavoista
Matkailu
Concierge: Japanilaisista tavoista
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, millainen on käytösetiketti Japanissa ja mitä kohtelias matkailija ottaa huomioon.
4.11.2015
 |
Mondo

Japanissa matkailevan tärkein sana on sumimasen, anteeksi. Se sanotaan tietä kysyessä, toiseen törmätessä tai tarjoilijan huomion saamiseksi. Myös kumarrus toimii aina.

On hyvä muistaa, että kasvojen menettäminen on Japanissa häpeä. Matkailijan onkin syytä hymyillä paljon ja välttää malttinsa menettämistä. Syömäpuikkoihinkin liittyy oma etikettinsä. Niillä ei saa osoitella muita, eikä niitä saa asettaa ristiin tai pystyyn – eikä missään nimessä tunkea huuleen esittääkseen mursua ravintolapöydässä!

Japanissa on kohteliasta antaa pieni lahja ihmisille, jotka jollain tavalla isännöivät, tekevät palveluksen tai auttavat matkalla.

"Jos sinulla on hauska ilta izakaya-baarissa oudon tyypin kanssa, hän on ikionnellinen, kun annat loppuillasta pienen lahjan. Lahja annetaan vierailun loppupuolella. Se ojennetaan aina kaksin käsin", Conciergen hyvä ystävä, Japanissa asunut Image-lehden päätoimittaja Heikki Valkama sanoo.

Fiksu matkailija pakkaa lahjat mukaan Suomesta. Mikä olisi hyvä lahja Heikki-san? "Mikä tahansa Muumi-tavara toimii aina. Japanissa pakkaus on puolet lahjasta. Itse vien usein kauniisti pakattua suklaata."

Valkamalle tulee mieleen myös toinen neuvo ensimmäistä kertaa Tokioon meneville. "Jos käytät taksia, älä koske oviin. Ne nimittäin avautuvat itsestään."

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »