Avun pääkirjoitus: Herätkää, aikuiset!
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Herätkää, aikuiset!
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro hämmästyi nuorten ilmastomarssin aiheuttamia somereaktioita.

Koululaiset lakkoilivat viime viikolla ilmaston puolesta. Se oli aivan mahtavaa, sillä nuorissa on tulevaisuus. Jos he heräävät yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen, maailma muuttuu paremmaksi. Tulevaisuus on heidän, ajattelin.

Sitten menin someen. Näin kommentteja, joissa monet aikuiset paheksuivat sitä, että nuoret olivat poissa koulusta yhden ainokaisen päivän! Nuo kurittomat kakarat. Lintsarit. Järkyttävän monet vähättelivät nuorten huolta yhteisestä maapallostamme.

Koulut saivat itse päättää, onko ilmastolakko hyväksyttävä syy olla poissa koulusta. Yllättävän moni koulu oli kieltänyt siihen osallistumisen. Pienimpien oppilaiden osalta päätös oli ymmärrettävä vastuu- ja muista syistä, muuten ei. Onneksi oli paljon niitä kouluja, joissa ymmärrettiin, että ilmastolakko sopi täydellisesti opetussuunnitelmaan.

Greta Thunbergiin kohdistuu paljon vihaa

Ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg on ilmastolakkolaisten esikuva ja koululakkojen aloittaja. Häntä esitettiin jopa Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Mahtavaa! ajattelin.

Sitten menin someen. Siellä Thunbergin esiintymistä nuorten esikuvana arvostellaan, koska hänellä on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä. Gretaan kohdistuu paljon vihaa. Kriitikot paheksuvat myös sitä, että maailmanlaajuisen liikkeen käynnistäjä on vasta 16-vuotias. Heille Thunberg vastaa Facebookissa itse:

”Ja olen samaa mieltä, olen liian nuori tähän. Meidän lasten ei pitäisi tehdä tätä. Mutta koska juuri kukaan muu ei tee mitään, ja tulevaisuutemme on uhattuna, meistä tuntuu siltä, että meidän on jatkettava.”

Kommentoi »