Päivän Apu 18.3.2019: Nuorten aktiivisuutta ei saa estää
Puheenaiheet
Päivän Apu 18.3.2019: Nuorten aktiivisuutta ei saa estää
Perjantainen nuorten ilmastomarssi oli globaali tapahtuma. Suomessakin yhä useampi nuori on valmis toimimaan estääkseen ilmastonmuutoksen.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Perjantaina 15.3.2019 nuoret marssivat ilmastotoimien puolesta paitsi maailmalla, myös eri puolilla Suomea. Yhden päivän poissaolo koulusta mielenosoituksen vuoksi herätti jostain syystä joissain aikuisissa kränää, mutta eri kaupunkien opetustoimissa suhtautuminen oli pääosin myönteistä jo siksikin, että kestävä kehitys ja ilmastoasiat kuuluvat koulujen opetussuunnitelmaan.

Nuorten aktiivisuutta ei saa estää, vaikka jonkun tekisikin mieli niin tehdä.

– Tilanne on kohtuullisen selkeä, koska perustuslain mukaan oppilailla on oikeus osoittaa mieltä, Turun sivistystoimenjohtaja Timo Jalonen toteaa.

Ilmastonmuutos liittyy kaikkeen ja myös kaikkiin kouluaineisiin, sanoo ilmastokasvattaja Pinja Sipari. Usein ajatellaan, että ilmastonmuutos on luonnontieteellinen asia. Se kuitenkin syntyy kaikesta, mitä ihmiset tekevät, ja vaikuttaa kaikkeen, mitä teemme. Esimerkiksi kotitaloustunneilla voi opetella valmistamaan ilmastollekin hyviä kasvisruokia.

Kasvisruokien kokkaamisen opettelu on hyvä keino vähentää omaa hiilijalanjälkeään. Vegaaniruokavalioon siirtyminen vapauttaa myös maataloudessa käytettävää pinta-alaa. Tuon pinta-alan ennallistaminen luonnonmukaiseksi olisi hyvä tapa taistella monimuotoisuuden häviämistä vastaan.

Monimuotoisuuden heikkeneminen uhkaa muun muassa hyönteisiä, joita ilman elämä Maapallolla muuttuisi todella vaikeaksi.

Myös aikuiset pelkäävät ilmastonmuutosta. Näin Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax sanoo asiasta:

– Pahin pelkoni on, että ilmastonmuutosta ei pysäytetä. Mikään ei viittaa siihen, että tehdään tarpeeksi. Tässä voi käydä hirveän huonosti: valtavat kansainvaellukset, väkivallan lisääntyminen, sodat, vedenpinnan nousu ja tuulet. Kun perheemme lentää lomalle silloin tällöin, maksamme WWF:lle vapaaehtoisen lentoveron. Rahat käytetään hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi esimerkiksi istuttamalla metsiä.

Toivoa kuitenkin on! Ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen uskoo, että yksittäiset kuluttajat voivat estää ilmastonmuutoksen ja vaurastua samalla.

Löydät lisää ilmastonmuutosta käsitteleviä artikkeleita täältä.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »