Päihteet, kielitaito ja väärä tieto Aurinkorannikon suomalaisten ongelmia – myös lapsia jäänyt kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle
Puheenaiheet
Päihteet, kielitaito ja väärä tieto Aurinkorannikon suomalaisten ongelmia – myös lapsia jäänyt kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle
– Kännipäissään kaatuneita vanhuksia ja nuoria puhelintyöntekijöitä, jotka saattavat käyttää koko palkkansa alkoholiin tai huumeisiin. Voi käydä niinkin, että perheen lapset on unohdettu siirtää paikalliseen sosiaaliturvaan, listaa Merimieskirkon sosiaalikuraattori Tia Raunio.

Espanjan Aurinkorannikolla vaikeuksissa olevien suomalaisten tilannetta pyritään helpottamaan parhaillaan käynnissä olevalla Suomen Merimieskirkon kolmevuotisella kolmevuotisella hankkeella.

Avustusrahalla on palkattu sosiaalikuraattori, Fuengirolassa itsekin asuva Tia Raunio. Hän on päivittäin tekemisissä vaikeissa tilanteissa olevien suomalaisperheiden ja eläkeläisten kanssa.

Ensimmäisen hankevuoden aikana on rekisteröity 3 000 asiakaskontaktia. Raunio luonnehtii itseään käveleväksi infotoimistoksi. Häneen otetaan yhteyttä usein ensimmäisenä, koska suurin osa Aurinkorannikolla asuvista suomalaisista ei osaa espanjaa eivätkä näin ollen pysty hoitamaan asioitaan ongelmatilanteessa.

Kun rahat loppuvat, ongelmat alkavat

Ongelmia ei yleensä ole niin kauan, kun rahat riittävät. Rahalla voi ostaa kalliimpia suomalaisia palveluita kuten mennä suomalaiselle yksityislääkärille. Raunion mukaan moni suomalainen luulee, että Espanjassa pääsee suoraan paikallisen sosiaaliturvan piiriin. Näin ei ole.

– On paljon ihmisiä, jotka eivät ole minkäänlaisen sosiaaliturvan piirissä. Voi käydä niinkin, että perheen lapset on unohdettu siirtää paikalliseen sosiaaliturvaan. Sitten kun sairastutaan, ollaan ongelmissa. Silloin viimeistään törmätään viranomaisiin.

Hups, suomalaista sosiaaliturvaa ei olekaan

Ikäihmiset saattavat joutua Espanjassa oman onnensa nojaan, kun heidän kuntonsa heikkenee niin, että siirtyminen hoitokotiin on edessä. Siinä vaiheessa Raunio saa usein puhelinsoiton.

– Lapset soittavat Suomesta ja kysyvät, voinko järjestää vanhempien elämän. Aurinkorannikolla on muutama kotipalveluyrittäjä, joilta voi saada palvelua suomen kielellä. Koko Aurinkorannikolla ei ole yhtäkään hoitokotia, jossa olisi ainuttakaan suomenkielistä työntekijää. Paikallisen hoitokodin hinnat alkavat 2 000 eurosta kuukaudessa, Raunio kertoo.

Vaihtoehtona olisi paluu Suomeen, mutta se ei ikäihmisiä yleensä innosta, Raunion kehotuksista huolimatta.

– Ei ymmärretä, että oma kunto on huonontunut merkittävästi ja että suomalaiset palvelut eivät toimi täällä. Ei ole palveluseteliä. Lähes päivittäin minun pitää muistuttaa ihmisille, että olemme Espanjassa, emme Suomen eteläisimmässä kaupungissa.

Puolet yhteydenotoista liittyy päihdeongelmiin

Päihteet ovat Fuengirolan seudulla merkittävä ongelma. Ainakin puolet kaikista Raunion tietoon tulevista yhteydenotoista liittyy päihteiden käytön aiheuttamiin ongelmiin.

– Kännipäissään kaatuneita vanhuksia ja nuoria puhelintyöntekijöitä, jotka saattavat käyttää koko palkkansa alkoholiin tai huumeisiin, Raunio listaa.

Aurinkorannikolla ei ole suomen kielellä tarjottavaa päihdekuntoutusta joitakin kalliita yksityisiä toimijoita lukuunottamatta. Niiden hinnat ovat tavan tallaajien ulottumattomissa. Tämän takia apua ei yleensä haeta.

3 kommenttia