Alkoholiongelma kerää ympärilleen lisää ongelmia – Väkivalta, hyväksikäyttö ja kiusaaminen kolme kertaa yleisempää
Päihteet
Alkoholiongelma kerää ympärilleen lisää ongelmia – Väkivalta, hyväksikäyttö ja kiusaaminen kolme kertaa yleisempää
Evan Hyssyttelyn hinta -kyselyyn vastanneista joka viides oli huolissaan omasta tai läheistensä alkoholinkäytöstä. Kyselyn perusteella vauraus tai hyvä koulutus ei suojaa alkoholiongelmilta.
20.1.2021
 |
Apu

Jos alkoholin kanssa on ongelmia, ongelmakäyttäjä itse ja lähipiiri kärsii todennäköisesti myös muista vaikeuksista. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreen Hyssyttelyn hinta -kyselytutkimuksen perusteella perhepiirissään alkoholin holvaamiseen törmänneet ovat kohdanneet huume- tai lääkeriippuvuutta neljä kertaa useammin kuin ne, joiden perheessä ei alkoholiongelmaa ole.

Väkivaltaa, kiusaamista ja hyväksikäyttöä esiintyi alkoholiongelman kyljessä kolme kertaa useammin kuin vailla viinaa. Alkoholivaikeudet lisäsivät myös peliriippuvuuden, köyhyyden, pitkäaikaissairauksien sekä ahdistuksen ja masennuksen todennäköisyyttä.

Suomalaisten alkoholinkulutus on laskenut tasaisesti vuoden 2008 huipusta saakka. Nuoremmissa ikäluokissa humalajuominen on harvinaistunut jo vuosia. Siitä huolimatta alkoholiongelmat vaikuttavat melko yleisiltä.

Joka viides huolissaan

Evan tutkimukseen vastanneista joka viides oli huolissaan omasta tai läheistensä alkoholinkäytöstä. Kyselyn perusteella vauraus tai hyvä koulutus ei suojaa alkoholiongelmilta.

Johtavassa asemassa olevista joka neljäs piti omaa tai läheisten päihteiden käyttöä huolestuttavana. Työttömistä osuus huolestuneista oli vain hitusen korkeampi.

Koronapandemian on pelätty lisäävän myös alkoholiongelmia. Esimerkiksi A-klinikkasäätiö kehotti viime viikolla esihenkilöitä olemaan riittävän tiiviissä yhteydessä työntekijöihinsä, jottei poikkeusoloista mahdollisesti syntyvä ahdistus johda päihteidenkäytön karkaamiseen hallinnasta.

Evan tutkimuksen mukaan peräti yli 40 prosenttia suomalaisista sanookin tunteneensa viime vuosina ahdistusta tai masennusta. Tutkimuksesta ei tosin selviä, mikä koronaepidemian osuus noihin tuntemuksiin on.

Kyselyn perusteella ahdistus ei ole sentään johtanut laajaan ryyppäämiseen. Vastanneista runsas kymmenesosa tosin arvioi oman tai läheisten alkoholinkäytön lisääntyneen, mutta noin 80 prosenttia ei ollut sellaista havainnut.

1 kommentti