7 syytä matkustaa Berliiniin
Matkailu
7 syytä matkustaa Berliiniin
Berliini on edullinen ja innostava matkakohde, jossa riittää kosolti nähtävää ja koettavaa.

1 Ostoksilla kontissa

Ulkoa rakennus näyttää tavalliselta ostoskeskukselta. Kun astuu kauppakeskukseen sisään, ensimmäisenä katse kiinnittyy puisiin laatikoihin, kontteihin. Seuraavaksi huomaa koko erikoisen arkkitehtuurin: vanhojen talojen sisälle on rakennettu aivan uusi rakennuskompleksi.

Jotkut ovat ehtineet kutsua Bikini Berlin -ostoskeskusta shoppailun tulevaisuudeksi. 17 000 neliön ostoskeskuksen erikoisuus ovat katutason yhdeksäntoista puista konttia, jotka toimivat pop-up-kauppoina. Sesongin vaihtuessa konteissa toimivat liikkeet vaihtuvat.

Kerroksia on kolme, kaikissa mielenkiintoisia kauppoja ja ravintoloita. Lisäksi kattokerroksesta näkee naapurissa sijaitsevan eläintarhan apinat ja paviaanit.

Lähistöllä on myös tavarataloklassikko KaDeWe, joka perinteisesti on kuulunut Lontoon Harrodsin ja Pariisin Galerie Lafayetten kanssa Euroopan kolmen parhaan tavaratalon joukkoon. Lafayettella on tavaratalo myös Berliinissä. KaDeWessa voi ostosten ohessa pistäytyä osteribaarissa nauttimassa ostereita ja samppanjaa.

The Mall of Berlin on uusi ja suuri ostoskeskus Leipziger Platzilla aivan Potzdamer Platzin vieressä. Valtavasta The Mallista löytyvät kaikki tutut merkkiliikkeet.

KaDeWe on yksi Euroopan suurimmista ja tunnetuimmista tavarataloista. Vain Lontoon Harrods on sitä suurempi.

2 Döner kebabin syntykodissa

Tarinan mukaan döner kebab on keksitty Berliinissä, ja sellainen kaupungissa kannattaa ehdottomasti syödä. Vaikka kahden euron laatudönerit ovat jo historiaa, hyvän dönerin saa kuitenkin edullisesti.

Yksi parhaista on Hasir kebab. Vuodesta 1971 turkkilaiskaupunginosana tunnetussa Kreutzbergissa (Adalbertstrasse 10) toiminutta paikkaa sanotaan dönerin alkukodiksi.

Heti sisään tullessa voi ihastella jättikokoista lampaanlihakebabia, joka pyörii keittiössä tulella. Ensikertalaisen kannattaa maistaa kolmen euron durum döneriä, jonka saa halutessaan mukaan. Hasirissa on myös ravintolapuoli, jossa pöytään tarjoillaan turkkilaisia herkkuja. Hasirilla on nykyisin kuusi ravintolaa ympäri Berliiniä (hasir.de).

Toki hyvää kebabia saa lähes jokaisesta kadunkulmasta, harvemmin Berliinissä huonoon törmää.

Berliinissä on edustettuna lukuisia keittiöitä eri puolilta maailmaa. Parhaat ravintolat ovat usein kotoisia ja laadukkaita, mutta eivät kikkailevia. Ehkä siksi Saksan suurimmassa kaupungissa on vain 15 Michelin-tähden saanutta ravintolaa. 

Ruoanystävän kannattaa suunnata myös lauantaisille ruokatoreille. Niistä löytää kaikkea klassisista saksalaisista makkaroista itäsaksalaisiin rahkamunkkeihin. Lauantaisin ruokatoreja pidetään esimerkiksi Kolwitz Platzilla Prenzlauer Bergin kaupunginosassa ja Boxhagener Platzilla Friedrichshainissa.

Berliininmunkki on täällä nimeltään berliner.

Berliini tunnetaan maailman kebab-pääkaupunkina. Täältä saa jopa vegaanikebabia.

3 Tunneli muurin ali

Tänä syksynä vietettiin Saksojen yhdistymisen 25-vuotisjuhlaa. Vaikka Berliini kasvaa ja muuttuu talousmahti Saksan kuhisevana pääkaupunkina jatkuvasti, voi kaupungin jakautumisen aistia edelleen monessa paikassa. Nuhjuinen ja boheemi itä alkaa jo Mitten reunamilta, länsi taas prameilee lasitorneillaan.

Vaikuttava paikka jakautuneen Berliinin ta­juamiseen on muurimuistomerkki (Bernauer Strasse 111). 

Se kulkee lähes puolentoista kilometrin matkan siellä, missä muuri aikoinaan oli. Jäljellä 

on muurinpalasia sekä vartiokoppeja, ja näh­tävillä on esimerkiksi historiallisia kuvia. 

Hieman enemmän jännitystä haluavat voivat vierailla tunnelissa, jota pitkin itäsaksalaiset aikanaan pakenivat länteen. ”Tunneli 57” oli mitaltaan 145 metriä ja kulki Bernauer Strassella sijaitsevan leipomon kellarista Strelizer Strasse 55:een. Tätä kautta pakeni länteen satoja ihmisiä. (Brunnenstraße 105, berliner-unterwelten.de/)

Merkkiliikkeet löytyvät paraatikaduilta, erikoi­semmat pikkupuodit esimerkiksi Friedrichshainin ja Prenzlauer Bergin alueilta.

4 Tätä emme saa unohtaa

Juutalaismuseo on paikka, jonka läpi ei pysty kulkemaan kuivin silmin. Museo valottaa juutalaisten  historiaa kautta aikojen. Tämän museon perimmäinen anti ovat kuitenkin natsisaksan hirmuteot, historian kaamein aika. Viesti on koko maailmalle: tätä emme saa unohtaa. (Lindenstrasse 9–14)

Berliinin museotarjonta on suorastaan uuvuttava. Museoita riittää vuoden jokaiselle päivälle, ylikin. Museoita on Berliinissä arviolta 450, videopelimuseosta Itä-Saksan kuuluisimman transvestiitin kotimuseoon. 

Historiallisten museoiden keskittymä sijaitsee Museumsinsel-museosaarella Mittessä. Sieltä löytyvät antiikkiin keskittyvät Altes Museum ja Pergamommuseum, bysantin taiteen Bodemuseum ja egyptiläiskokoelmastaan tunnettu Neues Museum. Jos museot ovat lähellä sydäntä, kannattaa hankkia kolmen päivän Museumpass-lippu, joka maksaa 24 euroa, alennusryhmille 12 euroa.

DDR:n ja Stasin vainoista kertova vankilamuseo Hohenschönhausen (Genslerstrasse 66) kannattaa kiertää oppaan kanssa. Oppaina on paikan entisiä vankeja.

Dinosaurusten ystäville ehdoton paikka on luonnon­tieteellinen museo, jossa on talon kokoinen Brachio­saurus. (Museum für Naturkunde, Invalidenstrasse 43)

Murhattujen juutalaisten muistomerkki koostuu 2 711 erikokoisen kivi­paaden labyrintista.

5 Maailman kovin futisliiga

Saksa on jalkapallomaa. Bundesliiga kisaa Euroopan kovimman jalkapallosarjan tittelistä Espanjan La Ligan ja Englannin Valioliigan kanssa – sillä erolla, että täällä pelaajapalkkiot eivät ole aivan yhtä tähtitieteellisiä kuin muissa maissa.

Arvokisojen aikaan berliiniläiset ravintolat nostavat kaduille televisioita: joka puolelle syntyy pieniä ja suuria kisakatsomoita. Biergarteneihin tuodaan jättiscreenit.

Berliinin ykkösjoukkue ja edustaja Bundesliigassa on Hertha Berlin (www.herthabsc.de/). Sinisestä paidastaan tunnettu joukkue pelaa kotiottelunsa Berliinin valtavalla Olympiastadionilla. Natsi-Saksan aikaan rakennettu suuruudenhullu goottilaistyylinen stadion vetää nykyisin 

74 475 katsojaa, mikä tarkoittaa sitä, että lippujen saanti ei ole yleensä ongelma. Vain suosituimmat ottelut esimerkiksi Bayer Müncheniä vastaan saattavat olla täynnä.

Moni todellinen jalkapallofani vannoo kuitenkin sinisten sijaan punaisten nimeen. Union Berlin on vanha itäsaksalainen joukkue: useimmat kantaberliiniläiset sekä muut jalkapalloasiantuntijat korostavat, että Unionin matsien tunnelma on kaupungin paras, vaikka joukkue pelaakin kakkosbundesliigaa.

Saksa ei ole vain jalkapallomaa. Berliinissä voi käydä myös vaikkapa maailmanluokan koripallo-otteluissa. Paikallinen ykkösjoukkue on Alba Berlin.

Berliinin suositut paikallisjoukkueet jalkapallossa ovat Hertha Berlin ja Union Berlin.

6 Kirpputorit 

Kun laulaja lopettaa, amfiteatterin yleisö puhkeaa raikuviin aplodeihin.

Karaokelaulaja kiittää, ja sitten on seuraavan vuoro. Mauerparkin sunnuntainen erikoisuus on ulkoilmakaraoke. Toki täällä esiintyy myös katutaiteilijoita, bändejä ja beatboksaajia, mutta karaokesta on tullut suorastaan nähtävyys, joka vetää isoja yleisöjä ja vaihtelevia esiintyjiä.

Pääosassa on kuitenkin Mauerparkin sunnuntainen kirpputori. Kojuja, joissa myydään kaikkea tuliaistavaroista käytettyihin itäsaksalaisiin koppalakkeihin, on rivi toisensa jälkeen. Mauerparkin kirpputori on jo nähtävyytenä kiinnostava.

Berliinin sunnuntaihin kuuluvat kirpputorit, niitä järjestetään ympäri kaupunkia: Arkonaplatzilla, Boxhagener Platzilla, Ostbanhofin aseman vieressä. Yksi perinteisistä kirpputoreista kulkee nimellä antiikkimarkkinat. Niitä pidetään Bodemuseon edessä museosaarella lauantaisin ja sunnuntaisin.

Sunnuntaina kannattaa panostaa brunssiin. Kaupunki on täynnä hyviä brunssipaikkoja, kuten vaikkapa Bar Gagarin (Knaackstrasse 22), josta ei ole pitkä matka Mauer Parkiin.

Joka sunnuntai Mauerparkissa järjestetään paitsi Euroopan suurin ulkoilmakirpputori myös mahtavat 

karaokesessiot.

7 Kulttuuri

Kiinnostaako klassinen vai rock? Jazz, blues, elektro vai lastenmusiikki? Läpi yön kestävä juhliminen vai vaihtoehtoteatteri? Tarjolla olisi myös oopperaa, kabareeta ja musikaaleja, kirjallisuusiltamia ja taideluentoja (tosin useimmiten saksaksi). Löytyy täältä myös elokuvafestivaaleja, muotifestivaaleja sekä sirkus- ja teatterifestivaaleja. Lisäksi Berliinissä käy jatkuvasti maailmantähtiä areenakeikoilla.

Etsi tapahtumia vaikka Zitty-kaupunkilehden verkkosivuilta. Kielitaidottomankin on helppo löytää täältä mieleisensä tapahtuma. www.zitty.de

Vilkkaassa kulttuurikaupungissa riittää tarjontaa jokaiselle illalle.

Teksti Heikki Valkama, kuvat Stefano Costantino / All Over Press, Visit Berlin

Kommentoi »