Volvo XC40 Recharge Twin – Sähköauto, jonka kiihtyvyys on petollisen vauhdikasta
Koeajo
Volvo XC40 Recharge Twin – Sähköauto, jonka kiihtyvyys on petollisen vauhdikasta
Vetää edestä ja työntää takaa. Kaksimoottorisella sähkö-Volvolla ei jää muiden jalkoihin.
7.12.2022
 |
Tuulilasi

Mikä on sähkö-Volvon tärkein varuste? Toimintamatka-avustin tietty. Tämä ekomiehen paras kaveri löytyy isolta keskinäytöltä näppärästi, ja pidän sen näkyvissä aina kun olen liikkeellä. Koeajo osui syyskuun lopulle, jolloin ulkolämpötilat pyörivät 10–15 asteen haarukassa. Tuollainen taitaa olla sähköautoilijan optimikeli: autoa ei tarvitse juurikaan jäähdyttää tai lämmittää. Näin ollen lähes kaikki akkuun ladattu energia on käytettävissä liikkumiseen.

Valmistajan tietojen mukaan tämän auton toimintamatka on peräti 438 km. Tuo siis on virallinen WLTP-lukema yhdistelmäajossa. Tämä on täyttä teoriaa, sillä valmistaja ilmoittaa myös seuraavaa: ”Todellinen toimintamatka voi vaihdella ajotavan, lämpötilan, auton ilmastoinnin käytön ja korkeuden, tuulen, sateen ja tienpinnan kaltaisten muiden tekijöiden mukaan.” Onpas hauskasti sanottu, vai mitä? Tämä on näitä sähköautoilun nurjia puolia. Polttomoottoriauton toimintamatka on ennustettavissa hyvinkin tarkkaan.

Vaalea kangasverhoilu likaantuu helposti, mutta se ei hiosta lainkaan niin kuin nahka.
Takapenkki on liian matala.

Viikon koeajon aikana kävi ilmi, että täydellä akulla pääsee ainakin reilut 300 kilometriä, ajoipa sitten miten vaan – kunhan ei lähde puhaltamaan moottoritielle. Kovavauhtinen ajo syö sähköä oikein urakalla. Sähköautoiluun liittyy olennaisena osana suunnitelmallisuus: aina pitää olla selvillä latausmahdollisuuksista. Joidenkin idealistien mielestä tämä tuo ajoon jännän haasteen, mutta itse ole täysin toista mieltä: auto hankitaan liikkumista eikä latausta varten.

Kuten Twin-mallimerkintäkin jo kertoo, autossa on peräti kaksi sähkömoottoria. Niiden voimilla kiihtyvyys on petollisen vauhdikasta – ja matkustajien niskat kovilla. Kuskihan pystyy varautumaan katapulttimaiseen starttiin, mutta kyytiläiset eivät. Kaksimoottorirakenne tekee autosta nelivetoisen, sillä yksi moottoreista on etu- ja toinen taka-akselilla. Neliveto on talvella aina paikallaan, mutta onhan siitä hyötyä kesälläkin: kumit eivät kilju turhaan.

Näyttääkö tyypilliseltä Volvon kabiinilta? Kyllä.

Sähköautoilu ei onnistu ilman niitä kirottuja latauskaapeleita. Volvossa on niille onneksi ihan oma paikkansa keulapellin alla. Sieltä löytyy juuri sopiva potero, johon nämä väkisinkin likaantuvat johdot voi huoletta heittää. Näin takana sijaitseva varsinainen tavaratila säilyy paremmin siistinä ja vapaana varsinaiseen tarkoitukseensa, eli tavaran kuljetukseen.

Takaisin alkuun eli toimintamatkaan. Volvo suosittelee, että täyttä latausta ei tehtäisi turhaan, sillä se lyhentää akun käyttöikää. Minä jätin suositukset kylmästi sikseen. Olen sen verran vanhan liiton miehiä, että toimintamatkan pitää aina olla maksimaalinen. Kyllähän bensa- ja dieselautotkin tankataan joka kerta piripintaan, ellei sitten satu olemaan matti kukkarossa.

Tavaratila on melko vaatimaton. Onneksi keulapellin alla on vähän lisää tilaa.
Siro vaihdekeppi on Orreforsin kristallia.

Volvo XC40 Recharge Twin

  • Moottori Kaksi sähkömoottoria
  • Akku/toimintamatka 78 kWh/438 km
  • Teho 300 kW (408hv)
  • Vääntö 660 Nm
  • Voimansiirto Neliveto
  • 0−100 km/h 4,9 s
  • Huippunopeus 180 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 21,6 kWh/100 km
  • Lataus AC/DC 11 kW (3-vaihe)/150 kW
  • Mitat Pituus 4 440 mm, leveys 1 863 mm, korkeus 1 647 mm, akseliväli 2 702 mm, tavaratila 413 l (+ etutavaratila 31 l)
  • Omamassa 2 188 kg
  • Plussaa Kiihtyy kuin peto, neliveto
  • Miinusta Epämukavan matala takaistuin
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 61 700 € Mallisto alkaen: 49 900 €

Kenelle?

Tämä Volvon laadukas, sähköllä kulkeva katumaasturi sopii aikaansa seuraavalle autoilijalle, jota sähkön hinnan heilahtelut eivät hetkauta.

3 kommenttia