Volvo C40 Recharge Single Plus – Sähköauto kaupunkilaisperheelle
Koeajo
Volvo C40 Recharge Single Plus – Sähköauto kaupunkilaisperheelle
Liuskaperäisen C40-mallin urheilullisen muotoilun ei saa antaa hämätä. Ajettavuudeltaan auto on tuttua ja turvallista Volvoa.
20.12.2022
 |
Tuulilasi

Volvon henkilöautojen ulkonäkö on kehittynyt suurin harppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä uusi C40 ole tästä poikkeus. Ruotsalaismerkin suunnittelupöydältä lähtevät autot tunnettiin aikoinaan hyvinä perusautona, joissa oli huippuluokan turvallisuusvarusteet. Viime vuosina merkki on kuitenkin nostanut päätään voimakkaasti premium-autojen segmentissä. Kuten nimikin jo vihjaa, C40 on Coupé-linjainen versio tutusta XC40 katumaasturista. XC40 oli viime vuonna Volvon toiseksi suosituin malli heti isoveli XC60:n jälkeen. Kokonaisuudessaan malli oli viime vuonna Suomen kuudenneksi suosituin uusi henkilöauto.

Etupenkit ovat mukavat pitkilläkin matkoilla. Ainoa moite on yllättävän korkea istuma-asento.
Takapenkeillä on hyvin jalkatilaa, mutta takamatkustamon kapeus voi tehdä tiukkaa kolmelle.

Suuren suosion siivittämänä Volvo on nähnyt tarpeen sulavalinjaisemmalle versiolle pienestä maasturistaan ja päättänyt tehdä siitä omistamansa Polestarin tapaan vain täyssähköisen version. Tästä syntynyt C40 Recharge on saanut muotoilussaan selviä vaikutteita Polestarilta. Suuret takavalot alkavat peräluukusta ja venyvät kaltevan takaikkunan reunoja pitkin aina kattolinjaan asti. Takaikkunan alle lisätty spoileri kielii siitä, että suunnittelupöydällä on haluttu tehdä kaikki mahdollinen urheilullisen tunnelman eteen.

Ratin takaa näkymä on perinteisempää Volvoa, eikä muutoksia ole juuri tehty farkkuperäiseen versioon nähden. Näytöt ja kytkimet ovat selkeät, eikä ilmastoinnin päälle laittaminen vaadi useaan suuntaan tehtäviä pyyhkäisyliikkeitä. Ajo-asento on korkea, joka on sinänsä ristiriidassa auton urheilullisemman linjan kanssa. Toisaalta urheilullisuutta ei ole viety ajettavuudenkaan puolella yli, vaan auto käyttäytyy mukulakivillä luontevammin kuin jyrkillä mutkateillä.

Tavaratilaa löytyy tavanomaiset 431 litraa. Takapenkissä on suksiluukku, mikä helpottaa pohjoisenmatkailua.
Viileää, skandinaavista tyylikkyyttä. Kaikki kohdallaan.

Volvo ilmoitti vuosi sitten ensimmäisten autovalmistajien joukossa luopuvansa eläinperäisestä nahkaverhoilusta 2020-luvun kuluessa. Juuri C40 on merkin ensimmäinen uuden aikakauden auto, jossa nahkasisustaa ei ole saatavilla edes lisävarusteena. Ohjaamo on näin kalliiksi autoksi yllättävänkin muovisen tuntuinen, eikä keinonahkaa tai kangasverhoilua ole käytetty sisustan pehmentämiseksi.

Liuskaperälle lupaillaan sähköistä kantamaa 433 kilometriä, mutta syksyisessä ilmastossa auto ilmoitti kantamaksi korkeintaan 330 kilometriä. Tämä ei poikkea odotetusta, mutta pistää silti pohtimaan maasturin rajoittuneisuutta kylmenevässä kelissä. Pakkassää voi tiputtaa kantamaa vielä useilla kymmenillä kilometreillä. Tätä helpottamaan auto tukee 150 kilowatin pikalatausta, joka mahdollistaa latauksen 10:stä 80 prosenttiin reilussa puolessa tunnissa. C40 kykenee myös esilämmittämään akkuja ajon aikana, jotta latausasemalla onnistutaan saavuttamaan paras mahdollinen latausteho. Nelivetoisen version haluava ostaja joutuu kaivamaan kuvetta lisää lähes yhdeksän tuhannen euron verran, mutta samalla auton käytettävyys lisääntyy merkittävästi.

Kauneus on katsojan silmissä, mutta ovathan nämä Volvon takavalot kiistattoman virtaviivaiset.

Volvo C40 Recharge Single Plus

  • Moottori Sähkömoottori
  • Teho 170 kW (231 hv)
  • Vääntö 330 Nm
  • Voimansiirto Etuveto
  • 0−100 km/h 7,4 s
  • Huippunopeus 180 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 18,2 kWh/100 km
  • Toimintamatka 433 km (WLTP)
  • Akkukapasiteetti 67 kWh [netto]
  • Lataus ac/dc 11 kW / 150 kW
  • Mitat Pituus 4 440 mm, leveys 1 873 mm, korkeus 1 591 mm, akseliväli 2 702 mm, tavaratila 431 l
  • Omamassa 2045 kg
  • Plussaa Tietoviihde- järjestelmä, Mukava alusta
  • Miinusta Ohjaamon muovisuus, Korkea ajoasento
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 56 650 € Mallisto alkaen: 51 400 €

Kenelle?

Kaupunkilaisperheelle, joka etsii helppokäyttöistä sähköautoa. Runsaan 300 kilometrin kantaman takia C40 Recharge ei ole maailmanmatkaaja, mutta arkiseen pyörimiseen se on kelpo valinta.

1 kommentti