Tyypin 2 diabetes on usein oireeton - hoidon kulmakivi on painonhallinta
Terveys ja hyvinvointi
Tyypin 2 diabetes on usein oireeton - hoidon kulmakivi on painonhallinta
Tyypin 2 diabetesta sairastaa Suomessa noin 450 000 henkilöä. Vain 300 000 on saanut diagnoosin. Yleensä sairastuneet ovat yli 40-vuotiaita, mutta sairaus lisääntyy yhä nuoremmissa ikäryhmissä.

Diabetes johtuu siitä, että haiman tuottama insuliini vaikuttaa heikosti tai sitä ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinituotanto voi vuosien saatossa ehtyä kokonaan.

Tyypin 2 diabeteksen oireita ovat esimerkiksi väsymys aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut ja uupumus, johon uni ei auta. Sairaus on kuitenkin usein oireeton ja todetaan sattumalta tai vasta valtimosairauden puhjettua.

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on 40 prosenttia, jos toinen vanhemmista sairastaa sitä. Jos molemmilla vanhemmilla on diabetes, riski on 70 prosenttia. Muita riskitekijöitä ovat ylipaino, vähäinen liikunta ja raskausajan diabetes.

Hoidon kulmakivi on painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla. Jos tästä ei ole riittävää hyötyä, tarvitaan myös lääkehoitoa. Kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto ovat tärkeitä lisäsairauksien ehkäisemisen ja hoitamisen kannalta.

Hoidon kehittyminen on vähentänyt diabeteksen aiheuttamia elinmuutoksia sekä varsinaisten lisäsairauksien esiintymistä. Pitkään korkealla oleva verensokeritaso lisää elinmuutosten riskiä, koska veren suuri sokeripitoisuus vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa. Tyypin 2 diabeetikolla elinmuutoksia voi olla jo diabeteksen toteamishetkellä, koska diabetes on voinut olla piilevänä vuosien ajan.

Tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä tehokkaasti samoilla keinoilla kuin sitä hoidetaan eli painonhallinnalla, ruokavaliolla ja liikunnalla. Normaalipainon säilyttäminen voi lykätä diabeteksen puhkeamista useita kymmeniä vuosia. ●

Lähde: www.diabetesliitto.fi, Lääkärikirja Duodecim, diabetes (2018)

1 kommentti