Sähköauto on kuin luotu Suomeen – "jo Tampereelle pitää mennä junalla eikä henkilöautolla"
Autot ja liikenne
Sähköauto on kuin luotu Suomeen – "jo Tampereelle pitää mennä junalla eikä henkilöautolla"
Voidaanko Ekoautoksi valita auto, jolla ei voi ajaa yhtä soittoa Helsingistä Tampereelle? Mielipiteitä on monia, ja jopa maamme johtavat asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä.
26.2.2014
 |
Tuulilasi

Onhan sähköautolla ajaminen mukavaa, hiljaista ja myös vähäpäästöistä, mutta menopeli soveltuu vain työmatkakäyttöön. Jos esimerkiksi kuljetaan jostakin Nurmijärveltä tai Järvenpäästä Helsinkiin, sähkö kyllä riittää edestakaiseen ajoon, mutta entäpä jos pitäisi käydä päivän aikana myös Kirkkonummella?

Käännyimme Suomen parhaiden asiantuntijoiden puoleen. Ydinkysymys vielä kerran: miten meidän pitäisi suhtautua sähköautoon? Vastaajina ryhmäpäällikkö Ari Nissinen (kuvassa oikealla) Suomen ympäristökeskuksesta ja johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä.

Ari Nissinen ehtii vastaamaan ensin:

– Tuota sähköauton lyhyttä toimintasädettä ja pitkää "tankkausaikaa" voi pistelaskennassa  tarkastella kahta kautta. Tällekin osatekijälle voidaan antaa painoarvo ja pisteytysperusteet. Vaihtoehtoisesti asetetaan myös vähimmäisvaatimus, joka tulee ylittää, jotta edes pääsee vertailuun mukaan.

– Tässä tapauksessa tuon vähimmäisvaatimuksen voinee varmaan myös asettaa tyyliin "on kohtuutonta jos autolla ei pääse edes Helsingistä Tampereelle".

Johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä on hiukan toisilla linjoilla:

– Tässä olemme taas ns. ”perimmäisten kysymysten” äärellä. Olemme valinneet useasti Ekoautoksi niin pieniä autoja, että ne eivät voi tyydyttää kaikkien auton käyttäjien tarpeita.

– Mielestäni voimme valita auton, jolla ei voi ajaa edes Tampereelle, koska jo Tampereelle pitää mennä junalla eikä henkilöautolla. Nurmijärvi on autoilumatkan päässä, eikä ole edes radan varressa!

– Sitä paitsi: Leafilla pääsee Tampereelle, koska Hyvinkään ABC:llä on pikalatausasema.

Ensimmäinen veto A-lehtien toimitalosta Helsingin Kulosaaresta Hyvinkäälle on 58 km, ja loppumatka Tampereen Hämeenkadulle on 125 km, eli onnistuu.

Matka-aika 42 min + 20 min (lataus) + 1h 16 min = 2 h 18 min.

– Tampereella voi sitten latailla tarvittavan 5–6  tuntia ”miedolla virralla” ja ajella takaisin saman kaavan mukaan.

 Ari Nissinen jatkaa:

– Auton lämmitys rajoittaa sähköauton toimintasädettä talvella. Tästä herää kysymys, miten lämmin auton täytyy olla. Talvivaatteethan ovat kuitenkin jo turvallisuuden takia mukana, ja kyllä ne päällä voi ihan hyvin ajaakin. Tuulilasin huurteenpoisto ei vaadi kovin paljon lämmitystä, kunhan ilman virtaus lasille on suunniteltu oikein, eikä lämmöllä höyrystetä lumia lattialta.

– Teknisinä keinoina apuun voivat tulla myös tuulilasin lämmitys ja polttoainekäyttöinen lämmityslaite sitä pientä lämmitystä varten, jota ikkunoiden huurteenpoisto vaatii.

Lisää tietoa sähköautoilusta jättimäisessä Ekoautovertailussamme, joka löytyy Tuulilasin 27.2. ilmestyvästä numerosta 3/2014. Testissä ovat mukana Ford Focus- ja Nissan Leaf -sähköautot, pistokehybridit Mitsubishi Outlander PHEV, Opel Ampera ja Volvo V60 Plug-in Hybrid sekä näiden kirittäjänä säästeliästä polttomoottoritekniikkaa edustava Volkswagen Golf Bluemotion.

Mitkä ovat mielestäsi sähköautoilun parhaat ja huonoimmat puolet? Voisitko ajaa arkiajosi sähköautolla? Kerro meille jutun kommenttiosiossa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentoi »