Robottibussin uudet vaatteet - sinä päätät, millaiset
Autot ja liikenne
Robottibussin uudet vaatteet - sinä päätät, millaiset
Kun munat on maalattu, väri-ilottelu jatkuu. On aika koristella stadilaisten oma robottibussi. Kesän tullessa Helsingin katukuvaan ilmestyy pieni ja ympäristöystävällinen automaattibussi, joka tarjoaa palvelua vakituisella reitillä.
30.3.2018
 |
Tuulilasi

Taitaa olla tämäkin teko ensimmäisiä maailmassa. Sellaista se Suomessa tuppaa olemaan.

Jäiden lähtöä odotellessa kaupunkilaiset saavat päättää robottibussille viileimmän kuosin. Se tehdään äänestämällä. Ehdotukset ovat kaikki hienoja, mutta se toteutetaan, joka saa eniten ääniä.

Stailausehdotusten takana olevasta ajattelusta kertoo niiden suunnittelija, Metropolia Ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun opiskelija Atte Linna.

”Digitalisaatio on muuttanut elämäämme monilla tavoilla ja nyt hiljalleen huomaamme tämän murroksen koskettavan myös tapaamme liikkua. Halusin näillä ehdotuksillani tarjota ihmisille kosketuspinnan tulevaisuuteen, mutta myös ojentaa käden niille jotka suhtautuvat varauksellisesti uuteen teknologiaan”, Linna sanoo.

”Helsingin kaupungin visuaaliseen ilmeeseen pohjautuvat ehdotukseni kannustavat ihmisiä osallistumaan ja jakamaan kokemuksensa sosiaalisessa mediassa. Pyrin luomaan ehyen, persoonallisen ja helposti lähestyttävän kokonaisuuden, joka alleviivaa stadin ja Suomen erityisasemaa tulevaisuuden liikenteen edelläkävijänä.”

Värikkään kuosin saavan bussin rahoittaa Helsingin kaupungin innovaatiorahasto, tukeakseen Horizon2020-kokonaisuutta mySmartLIFE, joka on saanut päärahoituksen EU:lta. Kaupungit toimivat tiennäyttäjinä ja kehittäjinä tavoiteltaessa älykästä ja energiatehokasta liikkumista, huomioiden uuden teknologian ja palvelumallien mahdollisuudet.

mySmartLIFE-hankkeeseen kuuluu pitkäkestoinen automaattibussikokeilu keskittyen joukkoliikenteen viimeisen kilometrin toteutukseen, tutkien erityisesti pitkän ajan käytettävyyttä sekä operoinnin liiketoimintamalleja. Robottibusseja on kokeiltu Helsingin Hernesaaressa 2016 elokuussa 6Aika-ohjelman SOHJOA-hankkeessa. Helsinki RobobusLine -hanke tähtää jatkoksi liikenteen ja elinkeinon näkökulmasta.

Äänestys on nyt auki ja voimassa sunnuntaihin 8.4.2018 saakka, äänestykseen pääsee otakantaa.fi -palvelussa.

Kommentoi »