Näin Volvo pyrkii estämään liikennekuolemia ja vakavia loukkaantumisia
Autot ja liikenne
Näin Volvo pyrkii estämään liikennekuolemia ja vakavia loukkaantumisia
Volvon turvallisuuskeskuksen törmäystesteissä testataan keskimäärin vähintään yksi uusi Volvo päivässä. Se on omalla tärkeällä panoksellaan auttanut Volvoa säilyttämään asemansa autoturvallisuuden edelläkävijänä.
3.12.2020
 |
Tuulilasi

Volvon turvallisuuskeskuksen törmäystestilaboratorio juhlistaa tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Kun Ruotsin kuningas avasi laitoksen vuonna 2000, se oli yksi maailman kehittyneimmistä törmäystestilaboratorioista, ja se edustaa monella tapaa edelleen alansa huippua.

Turvallisuuskeskus mahdollistaa Volvon automallien turvallisuuden nostamisen uudelle tasolle ja hankkimaan tietoa tosielämän liikenneonnettomuuksista. Autonvalmistaja tavoittelee tulevaisuutta, jossa uudet Volvot suojaavat menehtymisiltä ja vakavilta loukkaantumisilta.

“Turvallisuuteen sitoutuminen ei tarkoita pelkkää testien läpäisyä tai tietyn pistemäärän saavuttamista. Me haluamme selvittää, miten ja miksi onnettomuuksia ja vammoja syntyy, ja kehittää sitten teknologiaa, joka auttaa ehkäisemään niitä. Toivomme, että työmme innostaa muitakin seuraamaan esimerkkiämme ja pyrkimyksiämme vähentää liikenneonnettomuuksien uhrien määrää eri puolilla maailmaa”, sanoo Volvon johtava turvallisuusinsinööri Thomas Broberg, joka on ollut yhtiön palveluksessa jo kaksi vuosikymmentä.

Volvon turvallisuuskeskuksen törmäystestilaboratorio on monitoimilaitos, jossa Volvon turvallisuustyöryhmä voi jäljitellä lukuisia liikennetilanteita ja onnettomuuksia ja suorittaa testejä, joiden haastavuus on pakollisia vaatimuksia pidemmällä.

Laboratoriossa on kaksi testirataa, jotka ovat pituudeltaan 108 ja 154 metriä. Lyhyempää rataa voi liikuttaa ja asetella 0–90 asteen kulmaan, mikä mahdollistaa törmäystestauksen eri kulmista ja eri nopeuksilla. Lisäksi sillä voidaan simuloida kahden liikkuvan auton välistä kolaria. Autoja voidaan testata enintään 120 km/h nopeudessa.

Ulkopuolella on tilaa tehdä ympäripyörähdystestejä ja luoda ulosajoskenaarioita, joissa autot singotaan ojaan suurissa nopeuksissa. Täällä Volvo tarjoaa myös hätäpalveluille mahdollisuuden edistää hengenpelastustaitojaan. Yksi esimerkki tästä saatiin aikaisemmin tänä vuonna, kun Volvo pudotti uusia autoja 30 metrin korkeudesta simuloidakseen äärimmäisissä onnettomuustilanteissa syntyviä vaurioita.

Päähallissa on valtava törmäysmuuri, jonka avulla testataan erilaisia etu-, taka- ja sivutörmäyksiä. Muuri painaa huikeat 850 tonnia, mutta sitä voidaan liikutella tarvittaessa ilmatyynyjen avulla.

Lisäksi tiloissa on pari tusinaa muita kiinteitä ja liikuteltavia muureja, joita käytetään törmäystesteissä. Yksi niistä on hirvieläintä muistuttava rakenne, jolla simuloidaan yhteentörmäyksiä suurten eläinten kanssa.

Autoon, törmäystestinukkeihin ja muureihin asennetaan törmäysten ajaksi anturit, joilla Volvon testiryhmä voi tallentaa koko tapahtumaketjun yksityiskohtaisesti. Lukuisat erittäin tarkat kamerat kuvaavat törmäystestin jokaisesta mahdollisesta kulmasta.

Ennen fyysistä törmäystestiä automalli on käynyt läpi tuhansia tietokoneella simuloituja testejä. Volvon suunnittelijat käyttävät kaikkea näissä testeissä kerättyä dataa turvallisempien autojen kehitystyössä.

Volvon edetessä kohti täysin sähköistä tulevaisuutta turvallisuuskeskukseen on viime vuosina lisätty valmiudet testata turvallisesti myös sähköautoja.

“Olipa onnettomuustilanne mikä tahansa, me voimme luoda sen Volvon turvallisuuskeskuksessa uudelleen ja analysoida sitä yksityiskohtaisesti. Minusta on erittäin innostavaa havaita, että jokainen testi ja analyysi tuovat meitä lähemmäksi tavoitettamme: tulevaisuutta, jossa kukaan ei menehdy tai loukkaannu vakavasti uudessa Volvo -autossa”, Thomas Broberg toteaa.

1 kommentti