Lentokoneesta tuttua tekniikkaa: Lexus poisti ohjaustangon sähköisestä RZ45e:stä – Näin toimii sähköisen ohjauksen järjestelmä steer-by-wire
Autot ja liikenne
Lentokoneesta tuttua tekniikkaa: Lexus poisti ohjaustangon sähköisestä RZ45e:stä – Näin toimii sähköisen ohjauksen järjestelmä steer-by-wire
Lexus on päättänyt, että nyt on oikea aika ottaa käyttöön sähköisen ohjauksen steer-by-wire-järjestelmä.
3.6.2022
 |
Tuulilasi

Sähkö tunkee itseään autoihin yhä enemmän ja yhä useampaan paikkaan. Sähköisten voimalinjojen lisäksi autoissa on kokeiltu esimerkiksi jo sähköisiä jarrutuksen ohjausjärjestelmiä (brake-by-wire), sähköisesti ohjattua kaasupoljinta sekä luonnollisesti myös sähköistä vaihteistoa. Vastaavan järjestelmän tuomisesta ohjaukseen (steer-by-wire) on puhuttu myös pidempään, ja Infiniti kokeili sitä itse asiassa jo aikoinaan Q50-mallissa. Negatiivisen palautteen ansiosta järjestelmä korvattiin nopeasti hydraulisella ohjauksella. Nyt Lexus on kuitenkin päättänyt, että on oikea aika ottaa tämä järjestelmä käyttöön.

Yksinkertaistettuna järjestelmän sensorit haistelevat ohjauspyörän liikkeitä ja vievät tämän viestin ohjausvaihteen kautta sähkömoottorien avulla raidetangolle, jotta pyörät kääntyvät. Kuulostaa yksinkertaiselta ja samalla kauhean monimutkaiselta. Vastaavasti järjestelmä haistelee myös tietoa renkailta ja tien pinnasta, ja tämä tuntuma välitetään niin ikään sähköisesti ohjauspyörälle ja siten kuljettajan käsiin. Kuinka keinotekoiselta tuo kaikki tuntuu, se jää nähtäväksi. Toisaalta eivät nykyiset sähkötehostetut ohjauksetkaan aina niin kovin tarkkaa tuntumaa tien pinnasta kuljettajan käsiin välitä, jos rehellisiä ollaan.

Yksi suuri etu sähköisessä ohjausjärjestelmässä normaaliin ohjaukseen verrattuna on se, että ohjauspyörän kääntämisen vaikutusta auton pyöriin voidaan muunnella vapaasti esimerkiksi auton nopeuden mukaan. Lexuksen järjestelmässä ohjauspyörää voidaan kääntää enimmillään 150 astetta kumpaankin suuntaan, eli rattia ei tarvitse kääntää edes kokonaista kierrosta pyörien maksimaalisen kääntymiskulman saavuttamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autoa on helpompi käännellä esimerkiksi pysäköidessä, ja vastaavasti auto tuntuu vakaammalta suurissa nopeuksissa. Vastaavia järjestelmiä on kokeiltu jo esimerkiksi autourheilussa. Ja lentokoneissahan fly-by-wire-järjestelmät ovat olleet käytössä jo pidempään; ensimmäinen fly-by-wire-tekniikkaa käyttänyt liikennereittikonehan oli Concorde.

Kun rattia ei tarvitse enää pyörittää useampaa kierrosta, myös ohjauspyörän kokoa on helppo kutistaa. Lexus RZ450e:n ratti näyttääkin nyt vähän samalta kuin formula ykkösissä.

Ja kun autonomisen ohjauksen tasot autoissa kasvavat, pianhan rattia ei tarvita enää lainkaan – tai ainakaan koko ajan. Pienempi ratti on helpompi piilottaa tarvittaessa kojelaudan sisään.

3 kommenttia