Jeep Compass PHEV 4xe Trailhawk on kunnon neliveto ja lataushybridi hänelle, joka liikkuu päällystetyn tieverkon ulkopuolellakin
Koeajo
Jeep Compass PHEV 4xe Trailhawk on kunnon neliveto ja lataushybridi hänelle, joka liikkuu päällystetyn tieverkon ulkopuolellakin
Nelivetoisessa Jeep Compassissa on ihan oikean maasturin aineksia.
30.4.2023
 |
Tuulilasi

En todellakaan pidä lumesta, mutta nyt tammikuun pyryt osuivat kyllä oikeaan saumaan. Pääsimme koeponnistamaan lataushybriditekniikalla varustetun Jeep Compassin kunnon pöperökeleissä.

Compassia ei oikein kehtaa nimitellä mukamaasturiksi, kuten monia muita tämän luokan autoja. Tätä laumaa yhdistää se, että ne ovat etuvetoisia. Jeep on merkin perinteiden mukaisesti nelivetoinen.

Neliveto on toteutettu mielenkiintoisella tavalla, sillä edestä taakse ei kulje mitään kardaaniakselia, vaan takapyöriä pyörittää sähkömoottori. Ratkaisu on periaatteessa nykyaikainen ja nerokas, mutta voimalinja ei toimi aivan loogisesti.

Ajoasento on mukavan ryhdikäs.
Takaistuin on ahtaampi kuin kuvan perusteella voisi olettaa.

Ajoimme auraamattomalla moottoritiellä noin kahdeksaa­kymppiä. Pysyttelimme tiukasti oikealla kaistalla, mutta lopulta jonon vauhti alkoi hyytyä niin pahasti, että päätimme tehdä rohkean vedon ja ylittää kaistojen välisen muhkean keskivallin. Kuten alan miehet tietävät, lumitöyräs pitää ylittää tasakaasulla ja vakaalla kädellä. Toimimme näin, mutta siitä huolimatta Compass alkoi vikuroida ikävän tuntuisesti. Kävikö kenties niin, että etupyörät pääsivät sutaisemaan, ja sitten sähkömoottori alkoi työntää takaa täydellä voimalla – mene ja tiedä. Emme päätyneet kaiteeseen, mutta kokemus oli kuitenkin vähän liian jännittävä.

Compassin nelivetoratkaisu on merkin perinteiden mukaisesti monipuolinen. Nelivedon voi nimittäin lukita, jolloin kumpikin akseli vetää hitaassa vauhdissa. Tarjolla on myös alennusvaihde. Ajoimme normiasetuksia käyttäen Compassin tarkoituksella jumiin 30 senttiseen umpihankeen. Sitten kytkimme alennusvaihteen ja lukitsimme nelivedon. Jeep lähti porskuttamaan mukisematta iloisesti eteenpäin, vaikka autossa oli alla tällaiseen seikkailuun huonosti sopivat tiheäkuvioiset, nastattomat talvirenkaat. Jeepin selviytymiskykyä hangessa parantaa myös maavara, jota on mukavat 20 senttiä. Tämä on selvästi enemmän kuin normaalissa henkilöautossa.

Kojelaudan yleisilme on kalsean muovinen. Ei hyvä juttu näin kalliissa autossa.
Nelivedon voi lukita, ja myös alennusvaihde löytyy.

Compass vetää kaikilla pyörillä myös silloin, kun akku ei ole latingissa. Tällöin polttomoottori tuottaa generaattorin avulla virtaa takapään sähkömoottorille. Täyteen ladatulla akulla Compass kulkee tyypillisesti 30–40 km pelkällä sähköllä. 15 asteen pakkasella kantama jäi 30 kilometriin. Jos akkua ei lataa, Compass vie sekalaisessa talviajossa noin 9 l/100 km. Lukema on siedettävä, sillä auto painaa vajaat kaksi tonnia. Ajamamme yksilö oli mallia Trailhawk. Tämä tarkoittaa Jeepin maailmassa mahdollisimman maastohenkistä varustelua ja koristelua. Valitettavasti Jeepin ohjaamo tuntuu kovin vanhanaikaiselta: kojelaudan muovit ovat sieltä kovemmasta päästä, eivätkä niiden sovituksetkaan ole viimeisen päälle tarkkoja. Tämä on sitä italo-amerikkaa.

Compass ei ole mikään herkku ajaa. Eniten kuljettajaa vaivaa epämääräinen ohjaustuntuma. Myös suuntavakaudessa on parantamisen varaa. Neliveto toimii hyvin hitaissa vauhdeissa, mutta auton käytös saattaa yllättää maantiellä.

Tavaratila saisi olla isompi. Syvyyttä puuttuu.

Jeep Compass PHEV 4xe Trailhawk

  • Moottori Rivi-4, turbo + sähkömoottori
  • Iskutilavuus 1 332 cm3
  • Yhteisteho 176 kW (240 hv) yhteisvääntö 520 Nm
  • Voimansiirto Neliveto, 6-v. automaatti
  • 0−100 km/h 7,3 s
  • Huippunopeus 200 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 2,0 l/100 km
  • CO2-päästöt 47 g/km
  • Mitat Pituus 4 404 mm, leveys 1 819 mm, korkeus 1 644 mm, akseliväli 2 636 mm, tavaratila 420 l
  • Omamassa 1 935 kg
  • Plussaa Monipuolinen nelivetojärjestelmä, sähköä voimalinjassa
  • Miinusta Ahdas takaistuin ja tavaratila, hinta yläkantissa
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein 56 490 €, mallisto alkaen: 52 990 €

Kenelle?

Jeep Compass sopii hyvin sellaiselle henkilölle, joka liikkuu ihan oikeasti päällystetyn tieverkoston ulkopuolellakin.

Kommentoi »