Hyundai Ioniq 5 – Pätevästi päivitetty – Kiitämme latausta, moitimme ohjausta
Koeajo
Hyundai Ioniq 5 – Pätevästi päivitetty – Kiitämme latausta, moitimme ohjausta
Yhä paremmilla latausominaisuuksilla varustettu Hyundai Ioniq 5 on mainio vaihtoehto, mikäli haaveissa on hankkia käytännöllinen sähköauto.
21.4.2023
 |
Tuulilasi

Keski-ikäisten parkkipaikkaringissä tehty gallup on hellyttävän yksimielinen. Hyundai Ioniq 5:n ulkonäkö puhuttelee, muttei tavalla, joka saisi ihmiset pujahtamaan ostohousuihin. Muotoilu on jopa harvinaisen futuristista, mikä korostaa auton erikoisuutta – tässä tapauksessa sähköistä voimalinjaa.

”Miksi valmistajat eivät halua tehdä sähköautoja, jotka näyttävät perinteisiltä autoilta?”

Tämän kommentin kuulee usein ja onneksi on myös valmistajia, joiden linjastoilta tulee aivan tavallisen näköisiä täyssähköautoja. Ne sopivat parhaiten monille tavallisille kuljettajille.

On vaikea kiistää sähköauton hyviä puolia, niin mukava peli tällainen auto on ajaa. Vääntökäyrä on tasainen, joten voimaa on aina käytössä välittömästi. Se yksistään tekee sähköautosta hyvin kiehtovan. Tämä tapahtuu myös Ioniq 5:ssä, jossa on tämän lisäksi paljon muutakin hyvää.

Keski-ikäiselle nakkisormelle tämä kahva on vaikeakäyttöinen. Käytännössä molempia käsiä tarvitaan oven avaamiseen. Turhaa kikkailua.

Erikoisuus lyö silti kasvoille alusta saakka. Muotokieli ei välttämättä miellytä kaikkia ja kun auton ovea yrittää avata, lentävät ensimmäiset kirosanat ilmoille. Avaruusajan kahva vaatii totuttelemista, jotta oven saisi näppärästi auki.

Sisään istuttaessa pelin luonne muuttuu heti. Hyundain istuin on suorastaan erinomainen ja sen säätömahdollisuudet hyvät. Penkin sivuttaistuki on myös riittävä, joten kun kädet laskeutuvat ohjauspyörän päälle, olo on todella luonteva.

Etupenkki on sähkösäätöinen ja tarjoaa monipuolisen tuen kuljettajalle.

Ioniq 5:n 77,4 kWh:n akusto tarjoa 325 hevosvoimaa tehoa ja 605 newtonmetriä vääntöä. Voima tuntuu ensimetreistä ja ajaminen on sähköautolle totutun jouheaa. Sataseen auto kiihtyy 5,1 sekunnissa ja meno on hyvin ryhdikästä. Alusta on mukavuuspainotteinen ja tuntuu, että varsinkin kaupunkioloihin puristus- ja paluuvaimennuksen suhde on saatu kohdilleen. On vain yksi pieni mutta matkassa.

Ohjaus on jostain syystä hyvin väljä. Tämä ominaisuus on varsin häiritsevä tekijä, sillä muuten ajettavuus on hyvällä tasolla. Ohjauspyörää käännettäessä huomaa selvästi, ettei aluksi tapahdu mitään.

Ohjaamo on selkeä ja looginen. Navigaattori on helppokäyttöinen latauspisteiden hakemisen osalta.

Uusi päivitys nosti Ioniq 5:n sähköisen voimalinjan aivan uudelle tasolle, sillä lataus on nyt todella nopeaa kylmissäkin olosuhteissa. Akuston yhteydessä on nestekierto, jota lämmitetään PTC-vastuksella. Akuston esilämmitys on uudessa mallissa kytketty navigaattoriin ja maksilatausteho on 240 kilowattia. Tämä toimii erinomaisesti myös kylmällä säällä.

Luvattu toimintamatka on lähes 500 kilometriä, mutta talvisissa olosuhteissa jäimme alle 400 kilometriin. Sekin on hyvä saavutus. Ja kun lataaminen on todella nopeaa, Ioniq 5:llä on erinomaiset edellytykset menestyä markkinoilla.

Takapenkillä on mukava istua ja siellä mahtuu aikuinenkin ihminen matkustamaan oikein mukavasti.

Hyundai Ioniq 5

77 kWh 325 hv AWD Premium

Moottori: Sähkömoottori

Teho/vääntö: 239 kW (325 hv) / 605 Nm

Voimansiirto: Neliveto, 1-nop. alennusvaihde 0-100 km/h 5,1 s huippunopeus 185 km/h

Akkukapasiteetti: 77,4 kWh

Lataus AC/DC: 10,3 kW (3-vaihe)/240 kW

Yhd. EU-kulutus 18 kWh/100 km

WLTP-toimintamatka 481 km

Mitat: Pituus 4 635 mm, leveys 1 890 mm, korkeus 1 605 mm, akseliväli 3 000 mm, tavaratila 527 litraa

Omamassa 2125 kg

Tavaratila ei ole mitenkään jättimäinen, mutta imaisee toki sisään kapsäkin poikineen.

Kenelle?

Mikäli tarkoituksena on hankkia sähkötekniikaltaan ensiluokkainen täyssähköauto, Ioniq 5 varteenotettava vaihtoehto. Ajettavuus on hyvällä tasolla ja voimalinja pelittää.

Koeajettu auto vakiovarustein: 61 990 €

Mallisto alkaen: 52 990 €

Ajettavuus 4/5

Ohjauksen väljyys on selkeä miinus, mutta muuten ajettavuus on hyvällä tasolla. Alusta saa kiitosta varsinkin kaupunkiolosuhteissa. Neliveto on poikaa vähän vaikeammissa olosuhteissa.

Tilat 3,5/5

Etuistuin on mukava, mutta samalla se tarjoaa hyvän tuen. Väljyyden tunnetta on tarpeeksi. Takapenkit ovat perhekäyttöön oikein sopivat ja keskellekin mahtuu istumaan, kun kardaanitunnelia ei ole. Tavaratila on tässä kokoluokassa tavanomainen.

Suorituskyky 4/5

Jos joku olisi vuosituhannen alussa väittänyt, että 2020-luvulla tuiki tavallinen perheauto kiihtyy nollasta sataseen viidessä sekunnissa, lataamo olisi kutsunut. Vaan ajat muuttuvat. Ioniq 5:n väkivahva, sähköinen voimalinja on tänä päivänä normikamaa. Neliveto siirtää voiman asfalttiin.

Kokonaisuus 4/5

Koeajetun version hinta on päälle 60 000 euroa, joten osamaksuerille tulee vähän isompaa numeroa alkuun. Mutta tässäpä olisikin sitten ajantasaista sähköautoa vuosiksi eteenpäin.

Plussaa

  • Matkustamon mukavuus

  • Latausteho

Miinusta

  • Ohjaustuntuma

Kommentoi »