F1-auton siviiliversio: Mercedes-AMG One – tätä lähemmäs formulakokemusta harva pääsee
Autot ja liikenne
F1-auton siviiliversio: Mercedes-AMG One – tätä lähemmäs formulakokemusta harva pääsee
Mercedes-AMG One painaa noin 1250 kiloa, ja siinä on yli tuhat hevosvoimaa.
19.7.2022
 |
Tuulilasi

Siitä on jo tovi – ja silloin Valtteri Bottaskin vielä ajoi Mersulla – kun Mercedes esitteli AMG:n tuoreimman supertykin, joka kantaa vaatimattomasti nimeä One. Kyseessä ei ole enempää tai vähempää kuin F1-autosta tutun ja lukuisia mestaruuksia Mercedekselle tuoneen voimayksikön siirtäminen katulailliseen tuotantoautoon. One painaa noin 1250 kiloa, ja siinä on yli tuhat hevosvoimaa. Ensimmäinen konseptiversio esiteltiin siis lähes viisi vuotta sitten Frankfurtin autonäyttelyssä.

Sitten iski korona. Monessa firmassa tällainen projekti olisi kenties jo peruttu. Mercedekselle ja AMG:lle tämä ei käynyt. Maine on näissä karkeloissa kaikki kaikessa, ja kaikille valmistettaville 275 autolle oli olemassa jo ostaja. Ja he eivät todellakaan ole mitään perusrenkaanpotkijoita. Listalta löytyvät mm. Lewis Hamilton, Nico Rosberg ja David Coulthard. Siksi projekti on edennyt – hitaasti, mutta kuitenkin varmasti.

Onen voimanlähteenä on "vain" 1,6-litrainen bensaturbo. Sylintereitä on kuitenkin kuusi, ja ne ovat veen muodossa. Luonnollisesti auto on myös ajan hengessä hybridi. Sähkömoottoreita on neljä. Ajo-ohjelmia on viisi: eDrive, Hybrid, Sport, Race ja STRAT2. Jälkimmäinen on tarkoitettu F1-autoissa viimeistä aika-ajoa varten, jossa autosta puristetaan kaikki irti.

Koska normaalin liikenteen seassa autoja ajetaan hyvin eri tavalla kuin F1-radalla, insinööreillä on riittänyt haasteita saada tekniikka toimimaan kaikenlaisissa olosuhteissa. Moottori kiertää nyt esim. vain 11 000 kierrokseen F1-auton 14 000 kierroksen sijaan. Myöskään tyhjäkäynti 4 000 kierroksen kohdalla ei oikein istu arkiliikenteeseen. Ja sitten tämän auton pitää startata myös talvella. Ja omistajan pitää pystyä käynnistämään se yksin. Varustelistalle on pitänyt lisätä navigointi, jota ohjataan luonnollisesti Mercedeksen tuoreimmalla versiolla MBUX-käyttöjärjestelmästä. Ilmastointikin on pitänyt asentaa – sekä kuljettajalle että parannettuna myös voimayksikölle.

Kun auton hinta on riittävän suuri, myös lisävarustehinnasto on komeaa luettavaa. Miten olisi setti magnesiumvanteita 41 500 eurolla? Setti sliksejä 27 500 euroa? Entäpä talvirengassarja 19 500 eurolla? Tai F1-tyylinen maalipinta 85 000 eurolla? Kaikki mainitut hinnat ovat luonnollisesti vielä ilman alvia.

Ensimmäinen asiakas saanee autonsa tämän vuoden elokuussa, viimeisin joskus vuoden 2024 aikana. Hinnat alkaen? 1,5 miljoonaa euroa ja risat.

3 kommenttia