BMW 3.0 CSL – Lepakkoauton paluu
Urheiluautot
BMW 3.0 CSL – Lepakkoauton paluu
Terveisiä M-pajalta: BMW on yksi parhaiten moottoriurheilua imagossaan hyödyntäviä autonvalmistajia. Tyhjästä eivät legendat kuitenkaan synny.
10.2.2023
 |
Tuulilasi

BMW M GmbH on legenda jopa BMW:n sisällä, ja tämä baijerilaisten moottoriurheiluhaara onkin synnyttänyt vuosien varrella monta legendaarista kilpuria. Vähemmän legendaarisia eivät ole myöskään niiden siviiliversiot.

Nyt M-pajan ensimmäisen kilpurin, eli 3.0 CSL:n, vuonna 1973 saavuttamaa voittoa European Touring Car -sarjassa juhlistetaan erittäin rajoitetulla 50 kappaleen erällä uusia 3.0 CSL erikoismalleja. Autossa on niin paljon erikoisosia, että autojen valmistus tapahtuu osittain käsityönä. Yhden 3.0 CSL:n valmistus kestää yhteensä 10 päivää. Se selittänee omalta osin myös auton hintalapun, jota ei ole vielä julkistettu – mutta jonka useammat saksalaislehdet ovat arvioineet asettuvan reilusti yli puoleen miljoonaan euroon. Auts. Toisaalta näin rajoitetusta tuotantomäärästä johtuen kaikki autot menevät varmasti kaupaksi, ja niiden hinta vain noussee myöhemmin keräilijöiden kukkaroa rikastuttamaan.

Moottori on luonnollisesti sama suora kuutonen, joka on käytössä DTM-sarjan viime kaudella voittaneessa M4 GT3:ssa. Katuversiossa tehoa on 412 kilowattia (650 hv), mikä tekee siitä kaikkien aikojen tehokkaimman katulaillisen ja tehdasvalmisteisen BMW:n. Tehoa on siis jopa 15 heppaa enemmän kuin M5 CS:ssä. Tehoa on itse asiassa jopa enemmän kuin M4 GT3 -kilpurissa, mutta GT3 on luonnollisesti jonkin verran kevyempi. Ei katuversio tietenkään kovin painava sekään ole, sen verran siihen on mallattu niin hiilikuitua kuin myös muita komposiittimateriaaleja. Myös takapenkki on poistettu, sen tilalla on teline kahdelle kypärälle. Oletettavaa on myös, että äänieristeissä on säästetty, jotta kuljettaja ja matkustaja saavat nauttia riittävästi moottori- ja pakoäänistä. Oletettavaa on sekin, että autot valmistetaan vain manuaalivaihteistoilla.

Alkuperäinen 3.0 CSL sai isosta takasiivestään johtuen aikoinaan lempinimen Lepakkoauto. Uudessa painoksessa lintulauta takana ei ole aivan yhtä massiivinen, mutta sitä tukee vielä toinen ja katon takareunaan asennettu spoileri. Näin vanha lempinimi siirtyy mallikkaasti myös uutukaiselle.

Myös auton historiaa henkivä väri vaatii erikoisosaamista ja se kunnioittaa luonnollisesti alkuperäisen väritystä. On myös hienoa, miten munuaiset auton keulalla ovat hieman maltillisemmat kuin tavallisessa M4:ssä. Munuaisten reunoilla tuikkivat vielä niin ikään alkuperäistä 3.0 CLS:stä tutut keltaiset ajovalot, mutta nyt niissä on hyödynnetty laserteknologiaa.

1 kommentti