Autoilijan paratiisi löytyi vihdoin - "Tiet ovat valtion hermoverkosto"
Autot ja liikenne
Autoilijan paratiisi löytyi vihdoin - "Tiet ovat valtion hermoverkosto"
Maailman Pisin Koeajo siirtyi reilun 5 000 kilometrin jälkeen Etelä-Afrikasta Namibian puolelle. Väki väheni ja pidot parani. Suorat ja hyväkuntoiset sekä karua maisemaa halkovat tiet ovat autoilijan paratiisi.
30.5.2016
 |
Tuulilasi

Tähän on tultu. Alla suhisee uudenkarhea pikimusta päällyste keskellä ei mitään. Suoraa riittää edessä niin pitkälle kuin silmä kantaa, ja sama toistuu peruutuspeiliin vilkaistaessa. Eikä näköpiirissä ole yhtään autoa. Myöskään ihmisiä tai edes elämää ei ole näkyvissä. Ei tien varressa ole tosin yhtään rakennustakaan – tai edes puuta. Kitukasvuisia pensaita sen sijaan riittää.

Pinta-alaltaan noin 2,5 kertaa Suomea isommassa Namibiassa asuu reilut kaksi miljoonaa ihmistä, ja maisemaa katsellessa ei tarvitse ihmetellä miksi. Mutta tiet on silti jaksettu vetää hyvään kuntoon. Jopa Afrikassa ymmärretään, että tiet ovat valtion hermoverkosto, joka on syytä pitää kunnossa. Toki Namibiasta löytyy paljon myös päällystämätöntäkin tietä, mutta nekin ovat valtaosin niin hyvässä kunnossa, että Suomessa harvalla alemman tason tiellä pystyy pitämään samanlaisia ajonopeuksia. Pieni Datsunkin on niellyt hiekkaa koko ajan reilun satasen nopeudella.

Ja niistä nopeuksista… Niin Etelä-Afrikassa kuin myös Namibiassa nopeusrajoitus Suomen valtateitä vastaavilla teillä on 120 km/h. Matka taittuu. Peltipoliiseja on ollut yllättäen tien varressa muutamia, mutta niistä on varoitettu hyvin etukäteen.

Minulle automatkailussa on parasta se, että ajatus pääsee irtoamaan arjesta. Toki upeat maisemat ja kokemukset sekä aina seuraavan mutkan takana odottava seikkailu ovat kivoja bonuksia kaikki, mutta parasta on se, että aivot lepäävät. Tässä suhteessa Namibia on paratiisi. Ajaminen on päiväsaikaan hyvin rentoa, stressata kannattaa vasta illan hämärtyessä. Yöllä ajamista tosin kannattaa välttää, sillä aina sinne tielle joku eläin eksyy…

Namibia on myös Etelä-Afrikan tapaan autosafareista pitävän paratiiisi. Off roadia pääsee harrastamaan monessa paikkaa, ja myös dyyneille pääsee ajamaan niin maastureilla kuin mönkkäreilläkin. Ja ne luonnonpuistot… niitä riittää Namibiassakin, ja esimerkiksi näistä suurin eli kaksi kertaa Uudenmaanläänin kokoinen Etosha on ajettavissa läpi aivan tavallisella henkilöautolla. Toki eksoottisia eläimiä – kuten seeproja, puhveleita sekä kauriita että gaselleja näkee muuallakin kuin luonnonpuisoissa.

Kommentoi »