Terveys ja hyvinvointi
Seksi parisuhteessa on hiipunut täysin ja vaimoni on koko ajan kiukkuinen minulle – Mistä tällainen käytös voi johtua? Apu-klinikka vastaa
1.1.2022
 |
Apu

Kysymys:

Olemme 1950-luvulla syntynyt pariskunta, ja meille on ilmaantunut ongelmia. Vaimolta tulee moitteita tekemisistäni – ja hänen mielestään tekemättä jättämisistä. Olen ollut nöyrä tekemään kaikkea, mitä hän on määrännyt, siivoukset, ikkunanpesut ja niin edelleen. Naapuritkin ovat näin sanoneet. Kuinka yleistä tällainen käytös naisilla on? On hänellä ennenkin ollut puuskia, mutta kiukuttelu on lisääntynyt nyt eläkkeellä. Seksi on jäänyt täysin. Taitaa olla pari vuotta edellisestä kerrasta, enkä uskalla itseäni tyrkyttää. Viimeksi kun menin hänen huoneeseensa, minut heitettiin ulos sanoin ”ei sulla ole tänne mitään asiaa”. Olen ­keskustellut muutaman tutun kanssa, ja heilläkin on vastaavia ongelmia. En haluaisi kulkea loppumatkaani ­huonolla mielellä. Saisi elämässä ­laatuakin olla. Vaimollani on koleste­roli vähän koholla, ja hän syö luontaistuotteita. Voiko jokin niissä tehdä ­ihmisen ärhäkäksi?

Vastaus:

Iskit arkaan ja myös tärkeään aiheeseen, oli tarina sitten tosi tai pilke silmäkulmassa kerrottu. Kun parikymmentä vuotta sitten kirjoitin reippaasti pihtaamisesta, sain kosolti kannustavaa ­palautetta miehiltä: ”Nyt, Kiminkinen, päästiin asiaan!”

Taas ollaan asian ytimessä. Kerrot ­osallistuneesi kelpo miehen lailla siivouspalveluun. Erityisesti ikkunoiden peseminen ilahdutti, sillä harrastan sitä itsekin. Kyllä nyt tuollaisilla suoritteilla luulisi naisen kuin naisen heltyvän. Tosin lahjakas pääsee pitkälle supliikillakin, kuten Turhapuro. Juliet Jonesin Sydän laulaa: ”Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin?”

Olen työssäni todennut aika monen miehen ja naisenkin jo viisissäkymmenissä elävän liitossaan ilman seksiä. Usein nukutaan eri huoneissa. Jään surumielisenä miettimään, miten siihen on ajauduttu. Jos molemmat ovat tyytyväisiä ja asiasta yhdessä sopineet, tilanteessa ei ole ongelmaa. Vaikeuksiin ajaudutaan, jos toinen ei halua enää seksiä ja toinen taas mahdollisimman usein. Silloin tyytymättömyys on huipussaan.

Kyllä Sinun täytyy jotakin tehdä! Koska Sinulla on paha olla, täytyy olla hänelläkin. Syyt selviävät vain rakentavasti keskustelemalla. Se kynnys on ylitettävä.
Tapani Kiminkinen

”Pitäisi pystyä puhumaan” sopii seniorin lenkkivauhdin mittariksi mutta myös parisuhteen kulmakiveksi. Moni muuttuja tappaa seksin. Tavanomaiset ikään liittyvät fyysiset hidasteet kyetään yleensä voittamaan. Korrenvahvistajilla saadaan erektioon eloa, jos seksuaalista halua ­riittää, ja paikallisestrogeeni liukastaa vastakappaleen. Seksuaaliterveyttä ­kannattaa vaalia.

Meillä perinnesuomalaisilla miehillä on joskus ongelmia hygienian kanssa. Virtsan­heittopeli pettää helposti. Tympeä vanhan virtsan lemu syntyy äkkiä ja huomaamatta, mutta muut aistivat sen kyllä. Kun käymme nurkan takana, kuvittelemme, että siinä lensi viimeinenkin tippa, mutta mitä vielä. Kun velttoa putkea puristelee, lirahtaa sieltä vielä kepillinen. Jos tuota jälkihoitoa ei tee, housuihinhan se sieltä valuu. Esinahka hautuu helposti ja kerää räpettä ja ummehtunutta jäännösvirtsaa, ellei liikkuvia vedä taajaan taakse ja kurlaa juoksevalla vedellä.

Seniorin pitää olla huolellinen puhtautensa kanssa. Suihkussa on käytävä, alusvaatteet vaihdettava ja päällyshousuja haisteltava joka ikinen päivä, eikä ­maltillinen tuoksukaan ole pahitteeksi, jos vain lähimmäiset ottaa huomioon. Naiset osaavat tämän paremmin.

Kyllä Sinun täytyy jotakin tehdä! Luonnehdit vaimoasi terveeksi, eikä hänellä liene alkavaa muistisairautta, joka muuttaisi käyttäytymistä. Tuskin mikään suun kautta otettava häntä ärhäköittää. Koska Sinulla on paha olla, täytyy olla hänelläkin. Syyt selviävät vain rakentavasti keskustelemalla. Se kynnys on ylitettävä. Jos se ei keskenään luonnistu, olisi päästävä puhumaan asiantuntijan kanssa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.