Terveys ja hyvinvointi
Onko sepelvaltimotauti aina este avantouinnille? Apu-klinikka vastaa
23.2.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Olen 65-vuotias uinnista innostunut nainen. Tykkään käydä uimahallissa. Moni tuttu harrastaa avantouintia, ja minunkin tekisi mieli kokeilla. Sairastan kuitenkin sepelvaltimotautia, joten pohdin, onko avantouinti minulle sallittua.

Vastaus:

Kylmälle altistumisen seurauksena ääreisverenkierto supistuu, verenpaine ja syke nousevat ja sydämen työmäärä kasvaa. Jos sydän on terve, estettä avantouinnille ei ole. Jos sydän on sairas, tulee avannossa käyntiä pohtia. Sydänsairailla on lääkitys, joka vaikuttaa pääosin samoihin tekijöihin kuin kylmä vesi, mutta toiseen suuntaan. Lääkityksellä pyritään sopivasti hillitsemään verenpaineen ja sykkeen nousua, jotta sydämen kuormittuminen olisi maltillista eikä oireita ilmenisi.

Perusperiaatteena on, että jos sepelvaltimotauti on hyvässä hoitotasapainossa ja avantouinti ennestään tuttua, ei ole estettä jatkaa sitä. Jos tauti ei ole hyvässä hoitotasapainossa tai se on vasta äskettäin todettu, avantouinti ei ole suositeltavaa. Todennäköisesti se ei sovi myöskään sydäninfarktin sairastaneelle, jolla on taipumus kammioperäisiin nopeisiin rytmihäiriöihin. Sydänsairauksia on paljon erilaisia, ja siksi on tärkeää jutella avanto­uinnista oman lääkärin kanssa. Näin selviää, sopiiko avantouinti itselle.

Lääkärin määräämät lääkkeet tulee ottaa ohjeiden mukaan. Vaikka lääkäri ei kieltäisi avantouintia, on hyvä toimia lempeästi sydäntä kohtaan. Kannattaa hillitä suurta, nopeaa lämpötilan muutosta kehossa. Saunan jälkeen kehon on hyvä antaa jäähtyä hetken ja sivellä iholle viileää vettä tai käydä viileässä suihkussa ennen avantoon menoa. Yksin ei pidä käydä avannossa.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi liikunta-asiantuntija Annukka Alapappila Sydänliitosta. Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Lue lisää: sydan.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.