Terveys ja hyvinvointi
Mitä lateksiallergikon pitää varoa? Apu-klinikka vastaa
3.4.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Miehelläni on todettu lateksiallergia. Mitä se tarkoittaa ja miten se pitää ottaa huomioon? Itse olen allerginen pähkinöille, ja ne aiheuttavat kutinaa suun alueella. Voinko saada oireita sheavoista? Mistä sheavoi tehdään?

Vastaus:

Lateksi- eli luonnonkumiallergia aiheuttaa kosketusihottumaa. Tällöin iho reagoi välittömästi kumipuun lateksin valkuaisaineisiin. Lateksiallergia ei ole sama asia kuin kumikemikaaliallergia. Lateksiallergiaa on noin 1–2 prosentilla suomalaisista, ja sen oireet vaihtelevat vähäisistä kutinaoireista hengenvaaralliseen anafylaksiaan. Lateksiallergiaa voidaan tutkia allergiatesteillä sekä verikokeella, ihopistokokeella tai altistustestillä.

Luonnonkumia on monissa kulutus­tavaroissa, kuten suojakäsineissä, kondomeissa, ilmapalloissa ja autonrenkaissa. Myös erilaiset terveydenhuollon välineet ja hoitotarvikkeet voivat sisältää luonnonkumia. Lateksiallergiasta kannattaa kertoa erityisesti aina, kun asioi terveydenhuollossa, esimerkiksi hammashuollossa tai pientoimenpiteiden yhteydessä.

Lateksiallergian hoitona on lateksia sisältävien tuotteiden välttäminen. Osa lateksiallergisista voi saada ristiallergia­oireita tietyistä kasviksista ja hedelmistä. Lateksin kanssa ristiallergiaa voivat aiheuttaa ananas, avokado, banaani, kastanja, kiivi, litsi, mango, melonit, kurkku, munakoiso, passionhedelmä, papaija, saksanpähkinä, peruna ja tomaatti. Kasvisten ja hedelmien käsittely, esimerkiksi kuumentaminen, voi poistaa ristiallergiaoireet tai vähentää niitä.

Sheavoita saadaan voipuun siemenistä, eli kyseessä ei ole varsinaisesti pähkinä. Sheavoi aiheuttaa todella harvoin allergiaoireita, sillä yleensä allergiaa aiheuttavat proteiinit, ja puhdas sheavoi on täyttä rasvaa. Sheavoita käytetään monissa elintarvikkeissa ja kosmetiikassa raaka-­aineena, joten suurin osa ihmisistä käyttää sheavoita – usein tietämättään – sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Jos sheavoin soveltuvuus mietityttää, kannattaa tehdä iholle niin sanottu lapputesti eli laittaa pienelle ihoalueelle sheavoita sisältävää tuotetta tai puhdasta sheavoita. Alueen voi peittää, jotta sheavoi pysyy paikallaan. Jos oireita ei tule 12 tunnin aikana, sheavoita voi käyttää ulkoisesti turvallisin mielin.

Pähkinöiden aiheuttama suun kutina on usein ristiallergian aiheuttamaa. Ristiallergia tarkoittaa, että elimistö luulee pähkinän tiettyjä proteiinirakenteita siite­pölyn tai muun allergeenin proteiini­rakenteiksi. Siksi myös pähkinä aiheuttaa oireita. Jos oireet jäävät lieviksi ja paikallisiksi, kyse on yleensä ristiallergiasta.

Jos oireet pahenevat tai tulee vakavia yleis­reaktioita, kyse on varsinaisesta pähkinäallergiasta. Silloin on suuri riski saada anafylaktinen reaktio. Anafylaksia on äkillinen ja henkeä uhkaava allergia­reaktio, jonka tyypillisiä oireita ovat iho-oireet, turvotus, hengenahdistus, suolisto-oireet, verenpaineen lasku ja tajuttomuus. Anafylaksiassa oireita esiintyy aina useammassa kuin yhdessä elimessä, ja sen ainoa tehokas hoito on adrenaliiniruiske.

Ristiallergiassa pähkinöitä voi syödä sietokyvyn rajoissa. Varsinaisessa pähkinäallergiassa niitä pitää välttää ehdottomasti. Silloin ei voi käyttää edes tuotteita, joissa on merkintä ”saattaa sisältää pähkinää”. Jos epäillään, että oireet voisivat johtua varsinaisesta pähkinäallergiasta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Komponenttitutkimuksilla voidaan selvittää, onko kyseessä ristiallergia vai varsinainen allergia.

Allergia-, iho- ja astmaliitto

Kysymykseen vastasi allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, terveydenhoitaja (YAMK) Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta. Allergia-,iho- ja astmaliitto on valtakunnallinen kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tehtävänä on parantaa allergisten, astmaatikkojen, eri ihotauteja sairastavien, vaikean palovamman kokeneiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä edistää heidän yhteiskunnallisia oikeuksiaan.

Lue lisää: allergia.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.