Terveys ja hyvinvointi
Eläkkeelle jääminen ahdistaa ja puolison muistisairaus mietityttää – Mikä helpottaisi oloa?

Kysymys:

Olen 63-vuotias ja jään pian eläkkeelle. Eläkkeellä jo olevalla puolisollani on alkavaa muistisairautta, ja joudun auttamaan häntä arkisissa asioissa jonkin verran. Puolison tilanne mietityttää melkoisesti. Tällä hetkellä pärjäämme taloudellisesti, mutta kannan huolta siitä, miten rahat riittävät jatkossa. Lisäksi autan paljon aikuisia lapsiani, sillä he elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Olen alkanut heräillä öisin, en meinaa suoriutua töistä ja olen ollut pariin otteeseen sairauslomalla.

Vastaus:

Kerrot, että jäät pian eläkkeelle. Elämän siirtymävaiheissa huoli tulevaisuudesta nousee monesti esiin useammalla osa-alueella. Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2021 lopussa yli puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa. Pohdit siis kysymyksiä, jotka koskettavat hyvin suurta joukkoa.

Eläkkeelle siirtyminen tuo arkeen taloudellisia muutoksia. Voisit ehkä tehdä jo nyt pientä suunnittelua ja kokeilla, miten kuukauden kulut onnistuisi kattamaan tulevilla eläketuloilla. Tällainen kokeilu antaa sinulle ja puolisollesi viitteitä siitä, onko tarpeen suunnitella joitakin talousasioita uudelleen.

Kerrot myös perhesuhteista, ja päällimmäisenä on huoli puolison terveydestä. On hyvä selvittää tilannetta esimerkiksi muistihoitajan ja lääkärin kanssa. Myös Muistiliitto palvelee sekä sairastuneita että läheisiä. Saatavilla on oppaita muistisairaille ja heidän läheisilleen sekä tietoa paikallisista muistiyhdistyksistä ja niiden palveluista.

Tarjolla on myös vertaistukea, joka antaa mahdollisuuden kuulla toisten kokemuksia samankaltaisesta elämän­tilanteesta ja kertoa omasta kokemuksestaan toisille. Vertaistuki koetaan usein hyvin merkitykselliseksi avuksi, jossa kertoja ja kuulija ymmärtävät toisiaan.

Voit puhua tilanteestasi myös työterveyslääkärille. Tilanteesi vaikuttaa selvästi työssä selviytymiseen ja jaksamiseen. Saatko tukea omalta esihenkilöltäsi? Voisiko työtehtäviä jakaa tai järjestellä toisella tapaa, joka tukisi sinun jaksamistasi eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä?

Tilanteessasi on tärkeä huolehtia omista voimavaroista ja käydä läheisten kanssa avointa keskustelua jaksamisesta, huolista ja toiveista. Mitä hyvää eläkkeelle jääntisi voi tuoda tullessaan? Mahdollistaako lisääntynyt aika jonkin taka-alalle jääneen harrastuksen? Yhteydenpidon ystäviin, joille ei ole ollut aikaa? Kiireettömyyden? Mitä muuta?

On myös hyvä pohtia, voisiko lasten kanssa puhua tilanteesta. Monesti pieni avaus alkaa tuottaa avoimuutta. Ehkä voisit aloittaa esimerkiksi kertomalla, että olet nukkunut hieman huonosti. Olisi hyvä, jos voisit kertoa, että koti- ja työasiat ovat viime aikoina kuormittaneet sinua. Ehkä myös siitä, että olet huolissasi puolison muistiasioista.

Tällöin avautuu mahdollisuus kysyä lapsilta, ovatko he esimerkiksi huomanneet isänsä muistiongelmia. Avoin keskustelu auttaa lapsiasi saamaan realistisemman käsityksen siitä, minkä verran jaksat ja haluat tällä hetkellä olla heidän tukenaan. Jos lapsesi tarvitsevat tukea omaan arkeensa, on hyvä miettiä, miten he sitä saisivat. He voivat ehkä järjestellä omia työasioitaan tai lastenhoitoa.

Lopuksi pari käytännön vinkkiä. Jos kaipaat tietoa erilaisista tukimuodoista, sitä löytyy esimerkiksi Kelan verkko­sivuilta Eläkkeelle jäävän pikaoppaasta. Huoliin ja ahdistuneeseen mielentilaan moni on saanut apua mindfulness-tyyppisistä harjoituksista, joita löytyy esimerkiksi verkko-osoitteesta: oivamieli.fi.

Mielenterveyden keskusliitto

Kysymykseen vastaisivat kouluttaja, YTM Tarja Tikkanen, kuntoutusneuvoja, sosionomi Reea Peltokorpi ja kuntoutusneuvoja, mielenterveyshoitaja Mirva Laine Mielenterveyden keskusliitosta. Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden järjestö, joka tarjoaa sairastuneille ja heidän läheisilleen tietoa mielenterveyden häiriöistä, asiantuntija- ja vertaistukea toipumiseen sekä neuvontaa muun muassa talous-, laki- ja käytännön pulmiin.

Lue lisää: mtkl.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.