Hannu Lauerma: Apua Ukrainaan – mutta miten? Samalla on varottava alamaailman aina valmiita haaskalintuja
Puheenaiheet
Hannu Lauerma: Apua Ukrainaan – mutta miten? Samalla on varottava alamaailman aina valmiita haaskalintuja
Venäjällä jo yli 18 000 terveydenhuollon ammattilaista on itsensä vaarantaen allekirjoittanut sodanvastaisen vetoomuksen, kirjoittaa psykiatri Hannu Lauerma kolumnissaan.

Euroopan ja maailman poliittista ja sotilaallista tasapainoa horjuttanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan koskee konkreettisesti vähintäänkin koko Eurooppaa ja eritoten Venäjän naapureiden tai sen oletettuun etupiiriin kuuluvien maiden asukkaita.

Se tarkoittaa myös kaikkia suomalaisia, ja meidän tulisi nyt tarjota apua vastaavalla tavalla kuin toivoisimme itse tulevamme autetuksi samassa tilanteessa. Epätoivo, nettiraivo ja avuttomuuden kokemukseen uppoaminen ovat tässä tilanteessa kaikki nollan arvoisia tai pakkasen puolella, kun auttaakin voi. Helpointa on lahjoittaa rahaa humanitaarisiin keräyksiin tekstiviestein tai tavallisin tilisiirroin.

Samalla on varottava alamaailman aina valmiita haaskalintuja.

Tapaninpäivän tsunamin yhteydessä 2004, yli 200 000:n kuoltua ja miljoonien menetettyä ko- tinsa, ilmaantui yrittäjä, joka suuntasi viestinsä kristillisille liikemiehille. Keräyksellä piti ostettaman otsonoivia ilmanpuhdistajia, joilla estettäisiin kulkutautien leviäminen katastrofialueella. Niillä ei olisi sotilaallista käyttöä siellä, missä kapinalliset ja Indonesian hallitus taistelivat keskenään. Vetoava ja kaunis mainos, mutta kalliilla kaupan olleet hökötykset olivat lähes ilmaiseksi kokoonpantavia laatikoita, joilla ei ollut pienintäkään käyttöarvoa missään, vähiten katastrofialueella. Avustusrahat olivat menossa muihin taskuihin. Puuhamiehenä oli kyseenalaisen maallikkohypnoosiyhdistyksen entinen johtohahmo, joka oli esimerkiksi esitelty lääkäriksi ilman tietoa mistään alan koulutuksesta.

Petollisessa nettimaailmassa lieneekin turvallisinta suunnata apu suurille, tunnetuille ja kontrolloiduille avustusjärjestöille. Parhaassa tapauksessa ne ilmoittavat, kuinka suuri osuus avustuksista on aikaisemmin päätynyt hallinto-, kuljetus- ja muiden kulujen jälkeen hädänalaisille. Kirkon Ulkomaanapu ilmoittaa lukemaksi kunnioitettavan 89 prosenttia.

Iäkkäin metsästyskavereistani lahjoitti huomattavan kalliin ja hyvän kiikaritähtäimensä, jota teräsvaari ei enää ehkä muiden jatkoksi juuri tarvinnut.
Hannu Lauerma

Niille, jotka humanitaarisen avun lisäksi haluavat tukea Ukrainan asevoimia, löytyy laajalti uskottavana pidetty avustustili nettihaulla ”Ukrainian Armed Forces Bundesbank”. Rahaa voi sivustolla lahjoittaa useissa valuutoissa, mutta euromääräiset tilisiirrot kulkevat Deutsche Bundesbank Frankfurtin kautta. Tavarakeräyksiäkin järjestetään, mutta niiden yhteydessä on hyvä miettiä, mitä materiaalia todella tarvitaan ja mikä on koituva hyöty keräys-, varastointi- ja kuljetuskustannusten jälkeen.

Iäkkäin metsästyskavereistani lahjoitti huomattavan kalliin ja hyvän kiikaritähtäimensä, jota teräsvaari ei enää ehkä muiden jatkoksi juuri tarvinnut.

Jokainen voi siis auttaa budjettinsa ja omantuntonsa mukaisella tavalla. Jotkut ehkä myös välittämällä todennettuja tilannetietoja niille uutispimennossa oleville venäläisille, joille sota on markkinoitu pelkkänä ”erikoisoperaationa”.

Keskeistä on myös välttää kaikkea antipatian osoittamista niille venäläisille, jotka hyvin ja laillisin perustein elävät Suomessa. Venäjällä jo yli 18 000 terveydenhuollon ammattilaista on itsensä vaarantaen allekirjoittanut sodanvastaisen vetoomuksen. ”Auta miestä mäessä, älä mäen alla” on osuva sanonta. Se mäki on näet nyt ukrainalaisilla kavuttavana. Jos he onnistuvat, on todennäköistä, etteivät muut reunavaltiot siihen mäkeen joudu.

Kommentoi »