Suomalaisten jalkineista vain kaksi prosenttia valmistetaan kotimaassa – Miten käy Suomen kenkäteollisuuden?
Puheenaiheet
Suomalaisten jalkineista vain kaksi prosenttia valmistetaan kotimaassa – Miten käy Suomen kenkäteollisuuden?
Suomessa myydään vuosittain 17 miljoonaa paria kenkiä, joihin keskivertosuomalainen käyttää 122 euroa. Kenen taskuun rahat valuvat?
14.12.2019
 |
Apu

”Klabbeissa on mulla tonnin stiflat” eli ”jaloissa on mulla tonnin kengät” laulaa Tuomari Nurmio.

Tarttuva laulu, mutta todellisuudessa vain ani harvalla suomalaisella on jaloissaan kalliit kengät. Tänä vuonna Suomessa myydään noin 17 miljoonaa paria kenkiä, mikä tekee noin kolmet parit vuodessa per nuppi. Naiset ostavat kenkiä puolet enemmän kuin miehet.

Rahaa kenkiin kuluu suomalaiselta 122 euroa vuodessa.

– Eurooppalaisittain ostamme kenkiä aika säästeliäästi, vaikkapa verrattuna italialaisiin, jotka ostavat kenkiä 187 eurolla vuodessa, tietää Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää

Kankaanpäällä on kuitenkin iloista kerrottavaa. Viimeiset viisi vuotta kestäneen syöksyn jälkeen on kenkäkauppa kuluvana vuonna piristynyt. Kenkiä ostetaan tänä vuonna noin 680 miljoonalla eurolla, ja kasvua edelliseen vuoteen on lähes kolme prosenttia.

Ulkomainen verkkokauppa yhä suositumpi

Suomalaisen suosikkikengät ovat lenkkarit, ja me ostamme yhä useammin ulkomaisesta verkkokaupasta.

– Joka kymmenes pari ostetaan verkosta. Sneaker- tai lenkkarimuoti, miten kukakin haluaa sanoa, on sivuuttanut nahkakengät, Kankaanpää kertoo.

Kotimassa valmistettavien kenkien osuus on ostettavista kengistä lähes häviävän pieni, vajaat kaksi prosenttia.

Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat suomalaiset siis kulkevat mielenosoituksissa kaukaa Kiinasta ja Kaukoidästä tänne rahdatuissa kengissä?

– En lähtisi syyllistämään ketään. Tuore Sitran raportti kertoo, että jokaisen suomalaisen kivihiilitaakka on 10 000 kiloa. Tästä tavaran osuus on 800 kiloa ja vain 100 kiloa tavarasta koostuu kengistä ja vaatteista. Siis kenkien osuus kivihiilitaakastamme jäänee alle prosenttiin, Kankaanpää laskee.

Toiveena totta kai on, että kuluttajat olisivat vastuullisia ja ostaisivat lähellä tehtyjä, kotimaisia kenkiä.

– Ja että meillä olisi kotimaisia verkkokauppoja joista niitä hankkia.

Perinteinen kirkonkylän kenkäkauppa ei ole kokonaan katoamassa, vaikka iso osa kengänmyynnistä onkin siirtynyt urheilukauppoihin.

– Kenkä vaatii useimmiten sovituksen ja muuta palvelua, ja nämä toivottavasti pitävät kenkäkauppamme hengissä, Kankaanpää sanoo.

Kommentoi »