Kuka salaliittoteorioista hyötyy? Miten ne tunnistaa? 10 kysymystä – ”Uutta on, miten moni elää salaliittoteorioita jatkuvasti uutisvirrassaan”
Puheenaiheet
Kuka salaliittoteorioista hyötyy? Miten ne tunnistaa? 10 kysymystä – ”Uutta on, miten moni elää salaliittoteorioita jatkuvasti uutisvirrassaan”
Salaliittoteoriat ovat nyt kuuma puheenaihe, mutta elämmekö niiden suhteen oikeasti poikkeavia aikoja, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen?

1. Salaliittoteorioista puhutaan nyt paljon, mutta mikä oikeastaan on salaliittoteoria ja miten se määritellään?

Usein salaliittoteoriassa on keskeisenä jokin poliittinen ulottuvuus. Ajatellaan, että on olemassa jokin harmaa eminenssi, joka esiripun takaa tekee kaikenlaisia ratkaisuja kansalaisten pään menoksi. Demokratia ja instituutiot ovat vain jonkinlainen kulissi, eivätkä todelliset vallanpitäjät ole heitä, keitä luulemme heidän olevan. Lisäksi tiedettä, tietoa ja tietoa tuottavia auktoriteetteja pidetään lähtökohtaisesti epäilyttävinä ja epäluotettavina.

2. Mitkä ovat keskeisimmät salaliitto­teoriat tällä hetkellä?

Ne koskevat kolmea isoa, hyvin poliittista asiakokonaisuutta: globaali muuttoliike, ilmastonmuutos sekä erinäköiset geopoliittiset kriisit ja konfliktit. Lähes kaikki salaliittoteoriat kytkeytyvät tavalla tai toisella näihin.

Eräs esimerkki salaliittoteoriasta on syvä valtio eli deep state. Se lähtee ajatuksesta, että henkilöt, joita ei ole valittu vaaleilla, kuten erilaiset virkamiehet, pääsevät ohittamaan demokraattisen päätöksenteon ja päättämään vaikka sellaisista asioista kuin Suomen Nato-jäsenyys tai keitä al-Holin leiriltä haettiin Suomeen.

Nyt pandemia-ajassa korostuvat myös lääketieteelliset teoriat. Kuka pandemian on aiheuttanut ja miksi, miten sitä hoidetaan ja millaiset tavoitteet taustalla ovat?

3. Millaisina aikoina salaliittoteorioita erityisesti syntyy ja miksi?

Kriisit synnyttävät aina salaliittoteorioita. Helposti usein unohtuu, että salaliittoteoriat pyrkivät myös erityisesti luomaan kriisiä. Salaliittoteoretisoinnin ensimmäisiä vaiheita on nimenomaan pyrkiä osoittamaan, että kriisi on nyt käsillä. On hirveä kiire, panokset ovat todella korkeat ja ihan kohta käy todella huonosti, ellei tehdä jotain radikaalia muutosta ihan saman tien. Eli salaliittoteoriat myös tuovat kriisejä mukanaan.

Maaliskuussa 2021 kysyttiin suomalaisilta näkemyksiä koronan yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta

Duodecim-lehti kysyi suomalaisilta näkemyksiä koronan yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta maaliskuussa 2021. Kuvaan on poimittu kysymyksistä ne, joiden vastauksiin liitettiin eniten salaliittoteorioiden kaltaista ajattelua koronaan liittyen. Samanmielisissä vastauksissa korostuu näkemys, jossa eliittijoukko käyttäisi koronaa edukseen. Lähde: Duodecim

4. Miten meneillään oleva covid-pandemia on vaikuttanut tilanteeseen?

Se on muuttanut isoa kuvaa todella paljon. Salaliittoteorioiden keskeinen vaikutustapa on yrittää saada haltuun mediatilaa. Sitä saadakseen niiden on pystyttävä reagoimaan johonkin päivänpolttavaan asiaan, jossa salaliittoteoria oletettavasti näyttäytyy ja pystyä vakuuttamaan sen merkittävyydestä. Varsinkin valtavirtaisessa mediassa tilan saaminen on tavallisesti haaste, koska median kiinnostus asioihin on usein lyhyt, tapahtumat vaihtuvat päivästä toiseen. Sitten kun on päivästä, viikosta, kuukaudesta, jopa vuodesta toiseen samoina jatkuvia aiheita, kuten pandemia, ajankohtaisuudella argumentointi muuttuu huomattavasti helpommaksi. Salaliittoteoreetikot voivat esittää osallistuvansa ihan vain tähän normaaliin julkiseen keskusteluun, mistä kaikki muutkin puhuvat ja ujuttaa joukkoon salaliittoteoreettisia väittämiä.

5. Millaisia covidiin liittyviä salaliittoteorioita, joka on päässyt mediassa läpi?

Ne, jotka pyrkivät käyttämään salaliittoteorioita edukseen, pyrkivät usein valtavirtaistamaan teorian keskeisiä väittämiä. Niin sanotun syvän pään salaliittoteorialle, kuten että koronarokotteessa on 5G-mikrosiru, jonka kautta ihmisiä voi seurata, ei ole helppo saada kannattajia. Siitä tulee ennemminkin hauskaa huumoria tai kauhistelun aihe.

Mutta teoriasta on sellaisiakin muotoiluja, joita voi esittää julkisessa tilassa ilman, että saa yhtä helposti pilkkaa. Eli että rokote tekeekin jotain muuta kuin mitä sanotaan. Esimerkki tästä on sanapari ”kokeellinen rokote”. Eli koska rokote kehitettiin niin nopeasti, siinä on muka vielä mieletön määrä asioita, joista emme lainkaan tiedä, miten ne toimivat ja ihmisiä käytetään koekaniineina.

Tämä on salaliittoteoretisointia, joka on muokattu sellaiseen muotoon, että sillä voidaan järjestää näkyvyyttä valtavirtaisessa mediassa. Ihmiset lähtevät myös tutkimaan sitä, koska rokotteesta on olemassa myös jonkin verran asioita, joita ei tiedetä. Tämä salaliitoteoria ei ole ollenkaan yhtä helposti kumottavissa kuin se 5G. ”Kokeellinen rokote” herättää ihmisissä pelkoa ja epäluottamusta. Silloin heidän ei välttämättä tarvitse uskoa mihinkään tiettyyn asiaan, vaan he ovat niin huolestuneita, etteivät oikein pysty uskomaan yhtään mihinkään. Tavoite on silloin jo saavutettu.

Tämän kaltaisina ilmenevät ne oikeasti vakavat ja vaaralliset salaliittoteoriat ja niiden johdannaiset. Ne on yleensä liudennettu tällä tavalla varsin epämääräisiksi. Erinäköiset tahot voivat sitten lähteä kehittämään niitä parhaaksi näkemäänsä suuntaan.

Mainintoja koronavirus-aiheisissa twiiteissä Isossa-Britanniassa

Isossa-Britanniassa tutkittiin, kuinka usein salaliittoteorioihin liittyvät sanat ”hoax” (huijaus) ja ”conspiracy” (salaliitto) mainittiin koronavirusaiheisissa twiiteissä. Kuvio näyttää, miten isot korona­uutiset nostivat näiden sanojen esiintyvyyttä jopa niin, että 1/150:stä brittikäyttäjien twiitistä löytyi jompikumpi sana. Lähde: Trac:Covid-projekti

6. Elämmekö historian valossa salaliittoteorioiden suhteen nyt aidosti jollain lailla erityistä aikaa, vai kuvittelemmeko vain, että juuri oma aikamme on jotenkin poikkeuksellinen?

Kyllä tämä on hyvin erityistä aikaa. Salaliittoteorioilla on aivan erilainen rooli kuin vielä koskaan aikaisemmin johtuen paljolti mediatilan murroksesta: sosiaalisen median noususta, journalistisen median portinvartijaroolin kaventumisesta ja erilaisista vastamedioista.

Se, että salaliittoteorioita on olemassa, ei ole uutta, eikä ehkä niiden määräkään. Uutta on, miten iso osa ihmisistä elää niin, että heidän uutisvirrassaan on jatkuvasti salaliittoteorioita – puhumattakaan niistä, joiden uutisvirrasta merkittävän osan muodostavat salaliittoteoreettisesti kehystetyt väittämät, uutisaiheet ja otsikot.

Salaliittoteoriat olivat aiemmin monella tapaa myös aika erilaisia. Esimerkiksi JFK:n murhaan tai syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin liittyvissä salaliitoteorioissa ideana oli kaivaa todistusaineistoa, tietoa, jota ei ole muualla käsitelty. Vaikka osa siitä oli kyseenalaista ja tietojen merkitystä paisutettiin, edettiin kuitenkin jonkinlaisen tiedonintressin kautta.

Uuden ajan salaliittoteoretisoinnissa, josta äärimmäisen hyvä esimerkki on mielestäni Yhdysvaltojen vaalivilppikohu, ei lähdetä edes osoittamaan todistusaineistoa. Sanotaan vain, että me olemme hyviä tyyppejä ja teidän puolellanne, ja nämä ihmiset tässä ovat teidän vihollisianne ja aikovat ottaa teiltä vallan pois. Että luottakaa meihin, me tiedämme. Ei ole mitään yksityiskohtaisia salaliittoteoreettisia väittämiä, ainoastaan väite, että vaaleissa huijattiin.

7. Mitä nykyisestä tilanteesta voi seurata?

On esimerkiksi puhuttu totuudenjälkeisestä ajasta ja faktojen merkityksen muutoksesta päätöksenteossa sekä varsinkin muutoksesta siinä, miten suhtaudumme täysin vailla todellisuuspohjaa olevien väittämien läpipääsemiseen. Nämä ovat niitä isoja riskejä.

Se, että ihmiset uskovat salaliittoteorioita ja toimivat niiden mukaan, ei ole ainoa tai edes välttämättä keskeinen uhka. Uhkana on, että jos vailla todellisuuspohjaa olevilla väittämillä saa huomiota paljon enemmän kuin monesti aika kuivilla faktoilla – toisaalta ja toisaalta –, faktojen rooli esimerkiksi poliittisessa päätöksenteossa heikkenee. Niidenkin, joilla on faktat hallussa, täytyy alkaa kehystää politiikkaansa vahvojen tunteiden kautta, polarisoivalla tavalla.

Helpoin tapa tunnistaa jokin salaliittoteoriaksi on ei niinkään siitä, mihin siinä uskotaan vaan mihin ei uskota tai luoteta.
Niko Pyrhönen

8. Kuka hyötyy salaliittoteorioista?

Salaliittoteoriakeskustelujen yksi ongelma on, että salaliittoteoria-käsite pitää sisällään todella erinäköistä toimintaa. Taustalla voi olla poliittisia intressejä, jotka kytkeytyvät ihmisiä jo muutenkin huolestuttaviin asioihin, kuten ilmastonmuutos. Voi olla taloudellisia intressejä. Salaliittoteorioilla voi tienata, ja niillä voi saada seuraajia, huomiota ja mainetta vaikkapa Youtubessa. Taustalla voi olla myös valtiojohtoista informaatiokampanjointia epävakauden aiheuttamiseksi ja polarisaation lisäämiseksi.

Sitten on ironista toimintaa, jossa tehdään vain jotain kreisiä materiaalia, jolle voi nauraa. Sitä jaetaan jollekin porukalle, jolla tiedetään olevan vahvoja, huonosti perusteltuja poliittisia näkemyksiä. Sohaistaan hupimielessä muurahaispesää. Tämä on monen ihmisen harrastus.

9. Miksi haluamme uskoa salaliittoihin?

Usein kaikki lähtee liikkeelle halusta vastustaa poliitikkoja, kehityskulkuja ja toiminnan logiikoita, joka näyttäytyvät itselle pelottavina, huolestuttavina tai haitallisina. Olivat ne sitten taloudellisia, poliittisia tai arvopohjaisia identiteetti-intressejä.

Tällaiselle on todella vaikea olla immuuni, varsinkin silloin, kun salaliittoteoriat eivät ole näitä 5G-versioita, vaan potentiaalisesti hyväksyttävään poliittiseen jargoniin verhottuja teorioita, kuten rokotteen kokeellisuus.

Jos puhutaan asialle omistautuneista salaliittoteoriayhteisöistä, niissä on iso merkitys yhteisöön kuulumisen tunteella. Niihin kytkeytyy paljon samanlaisia piirteitä kuin uskonnollisiin kultteihin ja lahkoihin.

10. Mistä salaliittoteorian voi tunnistaa vaikka somea selatessa?

Helpoin tapa tunnistaa jokin salaliittoteoriaksi on ei niinkään siitä, mihin siinä uskotaan vaan mihin ei uskota tai luoteta. Ei uskota yleensä luotettavina pidettyihin tahoihin, kuten tutkijoihin, arvostettuihin medialähteisiin tai muihin tiedontuottamisen auktoriteetteihin, vaan väitetään, että nämä tahot pyrkivät valehtelemaan ja johtamaan harhaan, vehkeilemään väitteen esittäjiä vastaan. Se on avain salaliittoteorian tunnistamiseen.

Amerikkalainen ja suomalainen tutkimus siitä, kuinka laajasti koronaa pidetään salajuonena

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa kysyttiin näkemystä väitteeseen ”koronaviruspandemia on valtaapitävien tarkoituksellisesti järjestämä”. Kuviossa on näytetty muutaman eri vastaajaryhmän vastaukset ja verrattu niitä Duodecimin suomalaistutkimuksen vastauksiin samankaltaiseen väitteeseen ”koronavirusta on levitetty tahallisesti”. Lähde: Pew Research Centre ja Duodecim

Salaliittoteoriat ja disinformaatio leviävät eri reittejä pitkin

Salaliitot

  • Suuri nollaus (the Great Reset) ja uusi maailmanjärjestys: Salaliittoteoria nimeltä ”suuri nollaus” on kerännyt viime aikoina runsaasti kannatusta verkossa maailmanlaajuisesti. Teorian mukaan maailman eliittijohtajat yrittävät pandemian avulla luoda uuden sosialistisen maailmanjärjestyksen. Tässä suunnitelmassa tärkeässä roolissa ovat koronarokotteet ja -rajoitukset, joilla kansaa hallitaan.
  • Qanon: Yhdysvalloista lähtöisin oleva QAnon-salaliittoteoria on levinnyt myös Suomessa erityisesti pandemian alkuvaiheessa. Liikkeen juuret ovat internetin keskustelupalsta 4chanilla. QAnonin kannattajat uskovat, että eliitti pyörittää deep statea, syvää valtiota, joka koostuu pedofiileistä ja satanisteista.

Vastamediat

  • Tokentube muistuttaa ulkoi­sesti hieman videoalusta Youtubea. Sen sisältö perustuu kuitenkin salaliittoteorioiden sekä dis- ja misinformaation levittämiseen. Alustalla esitellään uskomushoitoja ja karismaattisten, konservatiivisten uskonsanoman levittäjien puheita. Äänessä ovat myös koronadenialistit ja korona­rokotusten ja -rajoitusten vastustajat.
  • Leveli-podcastilla on YouTubessa yli 53 000 seuraajaa. Ohjelman juontajina toimivat perussuomalaisista erotetut paikallispoliitikot Milad Dehghan (tunnettu myös räppäri Slim Millinä) ja Nico Giansanti. Myös Valta kuuluu kansalle on tehnyt yhteistyötä Levelin kanssa. Podcastissa pilkataan poliitikoita ja ”valtamediaa” sekä vähätellään koronaa.
  • Mikko Kemppe -podcast: Ihmissuhdekouluttajanakin tunnettu Mikko Kemppe juontaa podcastia, jolla on Youtubessa on yli 33 000 tilaajaa. Podcastissa on keskusteltu esimerkiksi ”uudesta maailmanjärjestyksestä”, haastateltu Convoy Finlandin perustajajäsentä ja keskusteltu ”rokotteiden haitoista”.
  • Rapsodia.fi Uskonnollisesti sävyttynyt Rapsodia.fi on vastamedia, jossa tilaa saavat saarnavan pastori Chrisin karismaattiset puheet sekä koronarokotevastaiset videot.
  • MV-lehti: Alun perin erityisesti maahanmuuttovastaisesta sisällöstä tunnettu MV-lehti julkaisee nykyään Venäjä-mielisiä ja korona­rokotevastaisia sisältöjä. Nykyinen päätoimittaja on Ukrainan ”Luhanskin kansantasavallassa” vaikuttava Janus Putkonen.

Politiikka, puolueet ja vaikuttajat

  • Valta kuuluu kansalle: Syyskuussa 2021 puoluerekisteriin lisätty Valta kuuluu kansalle on koronadenialistinen radikaali oikeistopuolue, joka vaikuttaa myös eduskunnassa. Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Ano Turtiainen on kutsunut koronapandemian hoitoa ”propagandaoperaatioksi” ja puhunut ”myrkkypiikeistä”. Lisäksi Turtiainen on kuvannut maailman olevan ”kolmannessa maailmansodassa” ja viitannut eduskuntapuheessaan suureen nollaukseen ja uuteen maailmanjärjestykseen.
  • Kristallipuolue: Pienpuolue vastustaa korona­rokotteita sekä koronarajoituksia ja on kiistänyt koronataudin vakavuuden. Kristallipuolue ajaa Suomeen homeopatian käytön lisäämistä ja haluaa ”luonnonmukaiset hoitovaihtoehdot” valtion tuen piiriin. Tutkimustiedon mukaan homeopatiaa ei voi käyttää lääketieteellisenä hoitona.
  • Karismaattinen konservatiivikristillisyys: Tietyt konservatiivikristilliset puhujat levittävät suomeksi verkossa disinfromaatiota ja salaliittoteorioita koronasta Yhdysvalloista tutun puhetavan keinoin.
  • Hyvinvointivaikuttajat: Luontoyhteys, meditaatiot, myyttinen suomalaisuus, uushenkisyys, energiavirrat. Muun muassa tällaisia asioita korostavat niin sanottuja hyvinvointipalveluja tarjoavat ihmiset ja yhteisöt, joista osa vastustaa myös koronarokotetta ja -rajoitteita. Pandemian aikana esimerkiksi jotkut joogaohjaajat ovat kiinnostuneet QAnonista ja ryhtyneet vastustamaan koronarokotuksia ja -rajoituksia.
  • Moniammatillinen koronakriisin ratkaisuryhmä MKR kutsuu itseään kansalaisten ja asiantuntijoiden ”ajatushautomoksi”, mutta todellisuudessa MKR kannattaa sitä, että covid-19 poistettaisiin yleisvaarallisten tautien listalta ja että ”pakkorokotukset” Euroopassa kiellettäisiin. Verkosto myös vastustaa lasten rokottamista ja suosittaa loislääke ivermektiinin käyttöä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ivermektiinin käyttöä covid-19-taudin hoidossa pitäisi kokeilla ainoastaan kontrolloiduissa lääketutkimuksissa.
3 kommenttia