Roope Valdenin tie vei Helsingistä ”Kyy Yorkiin” leirintäalueen isännäksi: "Aivosyöpä muutti arvojärjestyksen"
Vuoden luetuimmat
Roope Valdenin tie vei Helsingistä ”Kyy Yorkiin” leirintäalueen isännäksi: "Aivosyöpä muutti arvojärjestyksen"
Kun Kyyjärven kunnantalo ilmestyi nettihuutokauppaan, aavisti helsinkiläinen Roope Valden aloittavansa elämässään uuden luvun Keski-Suomessa. Samalla hän tuli vuokranneeksi paikkakunnalta vanhan leirintäalueen.
29.12.2022
 |
Apu

Julkaistu 16.7.2022 – Päivitetty 29.12.2022

Tukevaa mäntyä ja rehevää mustikkaa työntävällä järven rannalla harppoo innostunut mies. Hän esittelee kymmeneksi vuodeksi puolisonsa kanssa vuokraamansa Kyyjärvi Campingin hiekkarantaa, mökkejä, saunoja, laavua, asuntovaunualuetta ja puutelttoja. Useimmilla kohteilla on nimet, kuten Lovenest, Lovelaavu, Hanimuuni, Blueberry Dream ja Pussauskoppi.

– Kestoteemamme on rakkaus. Sitä ei ole koskaan liikaa, vakuuttaa vuosikaudet käyttämättömänä seisseen leirintäalueen vuokraaja ja uusi isäntä Roope Valden.

Hän on selvästi rakastunut paitsi puolisoonsa ja yhtiökumppaniinsa Riikka Niinijärveen myös yrittäjäelämäänsä keskellä keskisuomalaista luonnon rauhaa, kauneutta ja uusia ystäviä. Kyyjärven – lempinimeltään Kyy Yorkin – väki kunnan johtoa myöten on ottanut uudet yrittäjät lämpimästi vastaan.

– Kaikki tämä hoitaa minua ja auttaa toipumaan reilun vuoden takaisesta syöpäleikkauksesta, Roope kertoo ja kopauttaa päänsä oikealla puolella olevaa leikkausarpea.

Maalatessaan nelikymmenvuotiaan leirintäalueen hirsimökkejä, laajentaessaan ikkunoita ja rakennellessaan uutta terassia mies on tarkistellut elämänsä arvojärjestyksiä ja päättänyt mennä kohti unelmiaan.

– Pienessä, mutta suurisydämisessä kunnassa ihmiset tuntevat toisensa ja katsovat silmiin vierastakin. Niin ei tapahdu Helsingissä, mutta asumme siellä silti toistaiseksi talviaikaan.

Paljon maalia, aikaa ja ideoita on tarvittu, ennen kuin vuosikaudet hylättynä ollut leirintäalue on noussut uuteen kukoistukseen. Paikan isäntä Roope Valden katselee kättensä töitä tyytyväisenä.

Oudot kohtaukset veivät neurologin vastaanotolle

Nummelasta kotoisin olevalle Roope Valdenille metsä tuli tärkeäksi jo lapsuudessa partiossa. Aikuisiällä hän on katsellut luonnon ihmeitä myös pinnan alla. Nuori mies jäi koukkuun sukeltamiseen suoritettuaan asepalveluksensa Puolustusvoimien merivoimissa, jossa hän sai taistelusukeltajakoulutuksen.

Siviiliin päästyään hän jatkoi sukeltamista ammattimaisesti muun muassa vedenalaisissa rakennus- ja huoltoprojekteissa.

– Muutamana talvena tsunamin jälkeen opetin turisteja sukeltamaan Thaimaassa. Asustelin Raya Yain paratiisisaarella viidakkomökissä, muistelee Roope ja oikaisee lepäilemään Kyyjärvi Campingin kahvilarakennuksen sohvalle.

Hän kertoo jossakin vaiheessa alkaneensa kärsiä selittämättömistä kohtauksista, jotka hän tulkitsi paniikkihäiriöiksi. Kohtauksia tuli muutama viikossa, joskus ei ollenkaan.

Lopulta hän mainitsi asiasta sisarelleen, joka käski veljeään välittömästi hakeutumaan tutkimuksiin.

Kohtausten syyksi löytyi viisi vuotta sitten selvä muutos aivoissa pään oikealla puolella. Lääkäri kehotti Roopea hakeutumaan tarkempiin tutkimuksiin neurologille.

Ajokortti lähti tajuttomuuskohtausten jälkeen

Muun muassa triathlonia ja kiipeilyä harrastanut kovakuntoinen mies ei hyväksynyt olevansa sairas. Vasta pari vakavampaa tajuttomuuskohtausta ja niiden diagnosoiminen epilepsiaksi pakotti hänet tilaamaan ajan jatkotutkimuksiin.

– Syöpädiagnoosin varmistuttua olo oli kuin olisin ollut yläkoulussa rehtorin puhuttelussa. Mietin mitä olin tehnyt väärin. En ole edes tupakkamies. Olin hermostunut ja avuton.

Roope sai epilepsialääkkeet, ja kasvaimen käyttäytymistä tarkkailtiin kolmen vuoden ajan. Ajokortin hyllyttäminen harmitti. Se esti sukelluskaluston siirtelyyn tarvittavan kuorma-auton ajamisen.

Hän toimi yhä pintamiehenä turvaamassa sukeltajien työskentelyä, mutta turvallisuussyistä lopetti sukeltamisen.

– Aivokasvain poistettiin onnistuneesti toissa keväänä Töölön sairaalan kirurgian poliklinikalla, eikä kohtauksia ei ole sen jälkeen ollut. Pillerini otan ajallaan, kertoo Roope ja kiittelee lääkkeiden annostelua helpottavan dosetin keksijää.

Tavoitteena olla kyläläisten olohuone

Roope on ylpeä kahvilarakennuksen retrohenkisestä sisustuksesta, josta hän kiittää puolisoaan Riikkaa.

Kunnan entisen hammaslääkärin odotushuoneen vihreät nahkakalusteet, isoäidin puusohva ja vanhat lp-levyt raameissaan pitävät sisällään monia tarinoita. Kirpputorit ovat Valdenille aarreaittoja.

Kokemusta asiakaspalvelusta Roope sai pyörittäessään kolmena kesänä Helsingin Punavuoressa Suksii-torikahvilaa. Tapahtumajärjestäjän hommiakin tehnyt mies on tuottanut Kyyjärvi Campingin terassin estradille jo useita keskisuomalaisia bändejä.

– Täällä oli kuulemma aikoinaan kivoja tapahtumia, joissa esiintyi tunnettuja bändejä kuten Klamydia ja Apulanta. Olemme palauttamassa paikkaa koko kylän olohuoneeksi. Täällähän sijaitsee kunnan yleinen uimarantakin.

Juha Pillikko ja Jenni Lampinen muistelivat lapsuuttaan luokkatapaamisessa Kyyjärvi Campingilla. Alueesta on vuosien tauon jälkeen sukeutumassa koko kylän olohuone.

Kahvilarakennuksen katetulla terassilla istuskelee iloinen, parinkymmenen hengen seurue täytekakun ääressä.

He ovat kahdeksantoista vuoden jälkeen luokkatapaamiseen saapuneita entisiä kirkonkylän peruskoululaisia. Heistä kuusi asuu yhä Kyyjärvellä, loput ympäri Suomea.

Kuopiolaistunut suurtalouskokki Jenni Lampinen kertoo paikan nimen olleen aikaisemmin Kalliorannan leirintäalue, ja viimeksi sitä ylläpiti urheiluseura KyKy. Paikkakunnan nuoriso kokoontui sinne kesäisin viettämään aikaa ja grillaamaan.

– Kyyjärven kylä näytti jo välillä olevan kuolemaisillaan, mutta tänne on tullut uusia yrityksiä, ja betonifirma Betset työllistää paljon väkeä, kertoo Jenni, joka vierailee entisellä kotikylällään usein.

Logistiikkainsinööriksi juuri valmistunut Juha Pillikko asuu yhä synnyinseudullaan. Hän iloitsee leirintäalueen toiminnan aloittamista uudelleen.

Hän muistelee beach volleyn, uimisen ja Nopola-popin vetäneen leirintäalueelle paljon väkeä kesäisin.

– Pelasimme täällä lentopalloakin, joka näyttää olevan kyyjärveläisten ruumiinrakenteelle sopiva peli. KyKy-Betsetin edustusjoukkue nousi miesten lentopallon Mestaruusliigaan kaudelle 2022–2023. Itsekin pelaan aktiivisesti, mutta en joukkueessa, Pillikko kertoo.

Roope Valden on ihastunut alueen melontareitteihin sekä Salamajärven kansallispuistoon, jonne hän mielellään vie asiakkaitaan tutustumaan. Yhteistyö Luonto-Liiton kanssa on aloitettu kansainvälisen Ilmastoleirin merkeissä.

Paljon nostalgisia yksityiskohtia sisältävän kahvilarakennuksen sisustus on vaatinut uusilta yrittäjiltä tyylitajua ja lukuisia retkiä kirpputoreille.

Pariskunta pyörittää leirintäaluetta Kyyjärvellä nyt toista kesää. He pursuavat visioita kursseista, leireistä, konserteista ja tapahtumista, mutta ymmärtävät viettävänsä vielä kuherruskuukautta Kyyjärven kanssa. Suunnitelmat hioutuvat ja rönsyt karsiutuvat kokemuksen kautta. Omaa rahaa ja aikaa on kulunut vuokrakiinteistön remontteihin, mutta he uskovat sen kannattaneen. Kotimaan matkailu on kasvanut ja karavaanarit ovat liikkeellä.

– Talvet vietämme ainakin toistaiseksi yhä Helsingissä. Olen alkanut toimia vertaistukihenkilönä muille aivoperäisistä fyysisistä ongelmista kärsiville.

Riikka Niinijärvi työskentelee HR Partnerina finanssialalla. Pandemian aikana etätyö neljän seinän sisällä alkoi puuduttaa, mutta viime kesä camping-alueella oli kuin pääsy vapauteen. Sama tunne jatkuu edelleen.

– Saatan tehdä läppärillä etätöitä laiturilla, jonka kyläläisten kanssa talkoilla rakensimme. Pulahdan välillä uimaan ja iltaisin ihailen satumaisia auringonlaskuja, Riikka kertoo.

Lähimuistin heikkeneminen vaatii keksilisäisyyttä

Lopuksi Roope ja Riikka haluavat esitellä Kyyjärven entisen kunnantalon, jonka oston yhteydessä toissakeväänä he innostuivat vuokraamaan leirintäalueen. Yli satavuotiaan rakennuksen lähes kuusisataa neliömetriä on nyt vuokrattu uutta ja vanhaa myyvälle Realisointi Oy:lle. Sen tuotetarjonnasta löytyy muun muassa kymmenentuhatta vanhaa lp-levyä. Alan harrastajat hakevat niitä lasteittain Englannista saakka.

Paljon nostalgisia yksityiskohtia sisältävän kahvilarakennuksen sisustus on vaatinut uusilta yrittäjiltä tyylitajua ja lukuisia retkiä kirpputoreille.

Kyyjärvi Campingin rakkauden kesän päätteeksi Roope käy syksyllä jälleen kerran muistikokeissa. Hänelle tehdään vuosittain myös aivosähkökäyrätutkimukset, sillä kasvaimen uusiutuminen on mahdollista. Miestä harmittaa epilepsian aiheuttama lähimuistin heikkeneminen, mutta hän selviytyy tilanteista kekseliäisyyden avulla.

– Jos en muista avaimen nimeä, sanon että se, jolla ovi avataan. Tai banaani on se keltainen, joita apinat syövät. Sanojen unohtelun takia en suunnittele opiskeluja, vaikka uutta ammattia pitäisi miettiä.

Roope Valden elää Kyyjärvellä juuri nyt keskellä unelmaansa. Hänen paidanrintamuksessaan on elämänasenteesta kertova kuva nostalgisesta asuntovaunusta ja teksti: ”I love my camping life.”

Roope Valden

  • Syntynyt: Nummelassa 1975.

  • Asuu: Kesät Kyyjärvellä ja talvet Itä-Helsingissä.

  • Työ: Entinen sukeltaja, nykyinen matkailuyrittäjä puolisonsa kanssa.

  • Perhe: Puoliso Riikka Niinijärvi, aikuinen tytär.

  • Harrastukset: Kiipeily ja kaikenlainen eräily.

Julkaistu 16.7.2022 – Päivitetty 29.12.2022

Kommentoi »