Rakas, ankea joulukuuseni – Katso kuvat 1900-luvulta
Ajanviete
Rakas, ankea joulukuuseni – Katso kuvat 1900-luvulta
Näin suomalaisten joulukuusi on kehittynyt ja näin suomalaiset ovat jouluna pukeutuneet.
24.12.2019
 |
Apu
Lehtori Stooren kotona oli valtava kuusi 1910-luvulla. Herraskainen perhe on aseteltu liikkumattomaksi kuvausta varten. Kuva: Gustaf Albert Stoore, Keski-Suomen museo.
Jouluna pukeuduttiin huolellisesti. Joulukuusen oksille oli aseltu runsaasti kimalletta. Väinö Kanniston ottama kuva on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista vuodelta 1946.
Joulunviettoa sota-aikana. Tavallisten ihmisten kodeissa kuuset olivat hentoja ja ilmavia. Kuva: Fredrik Georg Runeberg
Tuntematon perhe pyhäpuvuissaan jouluna 1946. Kuusi on tiheä. Se ei mässäile koristeilla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Joulunviettoa puuseppä Laineen kotona Keravalla jouluaattona 1949. Kuvan ottanut Veijo Laine, joka on takimmaisena kuvaamassa itselaukaisimella. Oskar Laine poseeraa joulupukkina. Kuusi on koristeltu hillitysti. Kuva: Keravan museo.
Joulunviettoa Kanniston perheessä vuonna 1946. Huikeat paperiset tottulakit vetävät vertoja kuusen loisteelle. Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo.suunkin kannettiin kuusi. Olihan siellä myös mahtavat nojatuolitkin. Kuva: SA-kuva.
Liekit lepattivat Helsingin Haagassa sotavuonna 1942 ja perhe oli pukenut parasta päälle. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Vuoden 1960 vaurasta tunnelmaa Helsingin Tammisalossa. Kuusi on hento ja harva, kynttilät vielä oikeat. Nukenvaunut olivat tyttöjen suosikkilelu. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Rouva Ester Niittukarin kuusi kuvattiin vuonna 1979, koska kuuseen ilmaantui jatkuvan kastelun ja lämmön ansiosta uudet vuosikasvaimet. Kuva: Nurmijärven museo.
Joulutunnelmaa vuodelta 1976. Kynttilät ovat sähköistyneet. Kuusen muoto on leveä ja malli tiheä. Lähde: Finna.
Tällainen oli kuusi vuonna 2014. Paketteja on yltäkylläisesti kuusen juurella. Kuva: A-lehtien kuva-arkisto.

Kommentoi »