Tiesitkö, että sipuli voi olla koiralle kohtalokasta? Nämä tavalliset ruoka-aineet ovat koiralle myrkkyä
Puheenaiheet
Tiesitkö, että sipuli voi olla koiralle kohtalokasta? Nämä tavalliset ruoka-aineet ovat koiralle myrkkyä
Ihminen ei aina tule ajatelleeksi, että kaikki meille arkipäiväiset ruoka-aineet eivät koirille sovi. Osa vaaratilanteista syntyy, kun koira nappaa itse sille kuulumattoman herkun, mutta myös esimerkiksi ruuantähteissä tai valmisruuissa voi olla suorastaan koiralle myrkyllisiä aineita.
1.10.2022
 |
Apu

Moni kotikoira saa ruuantähteitä tai jakaa muuten herkkuja ihmisten kanssa. Yllättävän moni tavallinen ruoka-aine voi kuitenkin olla koiralle vaarallista tai sopimatonta.

Monet näistä ruuista ovat vaarallisia vain isompina määrinä tai säännöllisesti annettuna, mutta osa on tappavan myrkyllinen pienenäkin annoksena. Koiran koko vaikuttaa myös – pienelle koiralle jopa yksi ksylitolipurkkatyyny voi aiheuttaa vaarallisen myrkytyksen.

Ksylitoli

Makeutusaine ksylitoli on yksi vaarallisimmista aineista koiralle. Sen vaarallisuutta lisää se, että esimerkiksi ksylitolipastillirasia saattaa olla vaikkapa lattialla olevassa laukussa tai pöydällä ketterän koiran ulottuvilla. Ksylitolin syönti vaatii välitöntä eläinlääkärikäyntiä, sillä seurauksena on pahimmassa tapauksessa koiran kuolema.

Ksylitoli aiheuttaa koirilla insuliinin eritystä, mikä voi johtaa nopeaan verensokerin laskuun. Aine voi aiheuttaa myös maksavaurioita. Oireet alkavat usein nopeasti ja yleensä oksentamisella, mitä seuraa esimerkiksi ripuli, mahakipu, väsyneisyys, hoippuminen tai tärinä ja heikkoutta. Vakavassa tapauksessa koira alkaa kouristella.

Sipulit

Sipuli ja valkosipuli sisältävät allisiinia ja tiosulfaattia, jotka koirilla vahingoittavat punasoluja ja voivat johtaa anemiaan. Oireet voivat ilmetä petollisen myöhään, noin 12 tunnista viiteen päivään syömisen jälkeen. Ensimmäiset oireet liittyvät vatsaan tai suolistoon: oksentelua, ripulointia, kuolaamista tai syömättömyyttä. Muutaman päivän jälkeen anemian oireet alkavat näkyä: kalpeat limakalvot, tihentynyt hengitys, nopeutunut pulssi ja väsyneisyys. Myös virtsassa voi olla verta.

Pahimmassa tapauksessa sipulimyrkytys on tappava. Sipulin vaarallisuutta lisää se, että myrkytys voi syntyä myös pitkällä aikavälillä syödyistä pienistä annoksista.

Suklaa ja kaakao

Koira ei kykene hajottamaan kaakaon sisältämää teobromiinia. Mitä tummempaa suklaata, sitä vaarallisempaa se on. Teobromiinia syönyt koira on hermostunut, oksentaa tai ripuloi, sen sydän lyö nopeasti ja epäsäännöllisesti ja se voi mennä voimattomaksi. Pahoissa tapauksissa koira saa epileptistyyppisen kohtauksen ja kuolee.

Suklaan syönti vaatii välitöntä eläinlääkärin konsultointia. Evidensian verkkosivuilla on ensihätään laskuri, johon voi syöttää koiran koon ja syödyn suklaan määrän ja tummuusasteen. Laskuri antaa viitteitä siitä, pitääkö kiirehtiä vastaanotolle.

Viinirypäle ja rusina

Viinirypäleet ja rusinat eivät aiheuta oireita kaikille koirille, mutta osalle ne voivat aiheuttaa munuaisvaurioita. On siis tärkeää, ettei koiralle anna esimerkiksi rusinoita sisältävää maksalaatikkoa. Jos koira on päässyt syömään rypäleitä tai rusinoita, on syytä selvittää syöty määrä ja konsultoida eläinlääkäriä.

Kahvi ja kofeiini

Kofeiinipitoiset tuotteet aiheuttavat koiralle samantyyppisiä oireita kuin suklaa: tärinää, sydämentykytystä ja hyperaktiivisuutta.

Hiiva, taikinat ja alkoholi

Hiiva ja taikinat voivat käydessään aiheuttaa koiralle samanlaisia oireita kuin alkoholi, eli tajuttomuutta ja tasapaino-ongelmia. Taikina voi myös turvota vatsassa, mistä voi seurata pahoja ongelmia.

Vältä myös näiden antamista koiralle:

  • Maissintähkään liittyy suolitukoksen riski.
  • Useimmat koirat ovat laktoosi-intolerantikkoja eivätkä siedä maitotuotteita.
  • Kypsät luut voivat pirstoutua vaarallisesti. Kanan- ja sianluita ei koirille suositella raakanakaan.
  • Roskaruokaa ja muita rasvaisia, suolaisia tai sokeroituja ruokia on syytä välttää antamasta koiralle.
  • Pähkinät eivät ole koiralle hyväksi. Osa, kuten macadamiat, voivat aiheuttaa jopa myrkytyksen.

Miten toimia, jos epäilet koiran syöneen jotain vaarallista?

Oleellista on toimia nopeasti. Ota heti yhteys eläinlääkäriin ja kerro, mitä koira on syönyt ja miten paljon, sekä koiran paino. Koiraa on mahdollista oksennuttaa myös kotikonstein kolmiprosenttisella vetyperoksidiliuoksella, mutta siihen ei kannata ryhtyä ilman konsultaatiota. Myös suolaa käytetään oksennuttamiseen, mutta siihen liittyy suolamyrkytyksen riski.

Kotona kannattaa myös pitää lääkehiiltä, joka heikentää myrkkyjen imeytymistä, ja purkkiparsaa, joka saattaa estää teräviä esineitä rikkomasta koiran suolistoa. Lääkehiiltä ei pidä antaa ennen oksennutusta.

Kommentoi »