Näin keität täydellistä pastaa ja säästät samalla sähköä – Fyysikon havainto johti pastasotaan
Tiede
Näin keität täydellistä pastaa ja säästät samalla sähköä – Fyysikon havainto johti pastasotaan
Pastaa keittäessä voi säästää energiaa, mutta miten se vaikuttaa makuun?
17.1.2023
 |
Apu

Italiaiset tunnetaan intohimostaan ruokaan ja sen valmistukseen. Niinpä mekkala oli valmis, kun italialainen Nobelilla palkittu fyysikko Giorgio Parisi neuvoi pastankeittäjiä: sammuta lämpö puolessavälissä, peitä kattila kannella ja anna jälkilämmön hoitaa loput, niin säästät energiaa.

Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Antonello Colonna vastasi, että siten pastasta tulee kumista pöperöä, jollaista ei ikinä tarjoiltaisi hänen ravintolassaan. Mediassa alkoi väittely, johon osallistui useita ruoka- ja tiedeasiantuntijoita.

Englantilaisen Nottingham Trent yliopiston yliopettaja David Fairhurst päätti opiskelijoidensa kanssa selvittää, kuinka kustannustehokas Parisin ehdotus on, ja tekeekö se pastasta mautonta.

Keitettäessä vesi läpäisee pastan, jolloin se nesteytyy ja lämpenee kiehuvassa vedessä noin kymmenessä minuutissa. Lämpeneminen saa aikaan pastan proteiinien hajoamisen syömäkelpoisiksi, Fairhurst kirjoittaa The Conversation -lehdessä.

Kolmannes energiasta kuluu veden kiehauttamiseen

Tyypillisesti litraan kiehuvaa vettä ­laitetaan sata grammaa pastaa 10–12 minuutin ajaksi. Keittämiseen kuluvasta energiasta noin 60 prosenttia menee veden kiehuvana pitämiseen. Jos lieden lämpö katkaistaan Parisin ohjeiden mukaan puolessavälissä, pienenee pasta-­annoksen keittämisen energialasku jopa neljäsosalla.

Lisäsäästöjä syntyy saman verran, jos pastan annetaan ennen keittämistä liota kylmässä vedessä kahden tunnin ajan. Myös keittoveden määrä vaikuttaa ­energiankulutukseen. Testit osoittivat, että veden puolittaminen johti täydelliseen pastaan, mutta veden pienentäminen kolmannekseen ei enää toiminut, koska pastan tärkkelyksen hajoaminen vaatii riittävästi kosteutta.

Pastaa keitettäessä kolmannes energiasta kuluu veden kiehuvaksi saamiseen. Siinäkin voi säästää. Italialaisen Tuscian yliopiston mukaan pastan proteiinijyvät hajoavat yli 80 asteessa, joten pastan ei tarvitse ”kiehua kunnolla” sadassa asteessa, kuten usein ohjeistetaan.

Testeissä kokeiltiin myös esiliotetun pastan kuumentamista mikroaaltouunissa, mutta sitä testaajat eivät suosittele, sillä tuloksena oli testien huonoin makuelämys.

Kommentoi »