Miesten e-pilleri otti harppauksen eteenpäin – suomalaisasiantuntija: "Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta"
Ehkäisy
Miesten e-pilleri otti harppauksen eteenpäin – suomalaisasiantuntija: "Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta"
Uusi menetelmä tarjoaisi mahdollisuuden käyttää ehkäisyä tarvittaessa, sillä vaikutus tulee hyvin nopeasti ja menee nopeasti ohi. Nyt ainoa samantyyppinen mahdollisuus on kondomi, jossa on omat puutteensa.
22.3.2023
 |
Apu

Voiko miesten ehkäisypilleri olla jo lähitulevaisuutta? Teholtaan lyhytaikainen, jo puolessa tunnissa vaikuttava pilleri on osoittautunut tutkimuksessa tehokkaaksi hiirillä. Vaikuttava ainesosa estää siittiöitä uimasta muutaman tunnin ajan, mikä riittää hedelmöittymisen estämiseen. Testeissä siittiöt ovat jo vuorokauden sisällä liikkuneet jälleen normaalisti.

Siinä missä naisten e-pillerit sisältävät hormoneja ja voivat aiheuttaa sen vuoksi erinäisiä sivuvaikutuksia, uutta menetelmää hyödyntävä miesten ehkäisy on hormoniton. Se ei siis vaikuta esimerkiksi käyttäjän testosteronitasoihin. Aiemmat, hormoneihin perustuvat ehkäisymenetelmäkehitelmät ovat tuottaneet miehille samantyyppisiä sivuoireita kuin naisten käyttämät e-pillerit.

Miesten ehkäisyssä monta tutkimuslinjaa

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri Antti Perheentupa on varovaisen innostunut tuloksesta, vaikka korostaa, että kyseessä on vasta eläinmalli.

– Maailmalla on lukuisa määrä tutkimuslinjoja miehen hedelmällisyyden rajoittamiseksi ja ehkäisyn järjestämiseksi. Suuri osa on verrattavissa e-pilleriin eli niissä yritetään estää siittiötuotantoa. Ongelma on, että niiden luotettavuus ei ole niin hyvä kuin voisi toivoa, koska ne eivät näytä toimivan ihan kaikilla. Lisäksi niissä on sivuvaikutuksia.

Uusi, Yhdysvaltain terveysviraston rahoittama hiiritutkimus on vielä varsin kaukana kliinisistä tutkimuksista eli ihmiskokeista. Pisimmälle on toistaiseksi päästy siittiötuotannon ehkäisyä hyödyntävissä vaihtoehdoissa. Testitasolla on esimerkiksi ihon läpi imeytyvä ehkäisygeeli, jossa hyödynnetään testosteronin lisäksi keltarauhashormonia ja joka on onnistunut ylläpitämään normaaleja testosteronitasoja ehkäisyvaikutuksestaan huolimatta.

– Tässä [siittiöiden uimakykyyn keskittyvässä tutkimuksessa] on aivan loistava konsepti, kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Ihmisillä ei ole tehty vielä ensimmäistäkään tutkimusta, mutta on mielenkiintoista, että eläimillä on osoitettu, että kiveksen adenylaattisyklaasientsyymin toiminta voidaan estää hyvin nopeavaikutteisesti ja tehokkaasti.

Tällä entsyymillä on suuri vaikutus ihmistenkin hedelmällisyydessä.

Siittiöiden viimeisessä kypsymisessä ja liikkuvuudessa välttämätön adenylaattisyklaasientsyymi on noussut aiemmin esiin hedelmättömyystutkimuksissa. Jotta siittiö saavuttaa täyden liikkuvuutensa ja kyvyn hedelmöittää munasoluja, kiveksessä ja lisäkiveksessä tarvitaan tietyt olosuhteet. Kun entsyymin toiminta estetään, olosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi siittiöiden kehitykselle.

– Tutkimuksissa on löytynyt miehiä, joilla tämän kyseisen entsyymin geeni on viallinen. Heillä ei ole muuta merkittävästi pielessä, mutta he ovat hedelmättömiä. Se kertoo siitä, että tällä entsyymillä on suuri vaikutus ihmistenkin hedelmällisyydessä.

Ennen ihmisiä seuraava askel on testit kaneilla. Menetelmää on kuitenkin jo testattu hiirikokeiden lisäksi menestyksekkäästi ihmisspermalla. Se on tärkeä lisä tutkimuksessa, vaikka ei heijastelekaan oikeaa fysiologista tilannetta, Perheentupa sanoo.

Perheentuvan mukaan erityisen hyvältä kuulostaa se, että koska tätä entsyymiä ei elimistössä oikein muualla ole, sen peukaloinnilla ei todennäköisesti ole kauheasti sivuvaikutuksia.

Oleellista on, että toimiessaan tämä menetelmä tarjoaisi niin sanotun on demand -mahdollisuuden eli sitä voisi käyttää tarvittaessa. Vaikutus tulee hyvin nopeasti ja menee nopeasti ohi. Nyt ainoa samantyyppinen mahdollisuus on kondomi, jossa on omat puutteensa. Kaikki muu ehkäisy vaatii pidempiaikaista käyttöä.

– Keltarauhasen ja testosteronin kombinaatiota pitää käyttää ainakin useita viikkoja, kunnes näkee, että siittiömäärät laskevat tasolle, jota pidetään riittävänä ehkäisymääränä. Suomessa ei oikeastaan käytetä pessaareita tai spermisidejä, joten katumuspilleri on ainoa tähän verrattavissa oleva vaihtoehto, mutta sitä ei voi pitää ehkäisynä, Perheentupa sanoo.

Mies ei tule raskaaksi, mikä hankaloittaa tutkimusta

Miksi miesten ehkäisyä on niin vaikea ratkaista? Yksi syy on se, että mies tuottaa noin 1000 siittiötä sekunnissa. Perheentuvan mukaan luotettavan ehkäisyn ylärajaksi on arvioitu miljoonaa siittiötä millilitrassa. Raskauden käynnistymiseen on arvioitu vaadittavan yleensä yli 15–40 miljoonaa siittiötä millilitrassa, ja vasta kun luku ylittää 40 miljoonaa per millilitra, raskauden käynnistymiseen vaadittavaa aikaa ei pidetä pitkittyneenä.

Hormonikombinaatioilla siittiölukujen vaihtelussa on ollut heittoja tutkimushenkilöiden kesken. Saattaa olla, että esimerkiksi 90 prosentilla teho on hyvä, jolloin koehenkilöistä jää edelleen 10 prosenttia, joilla siittiöluku voi vaihdella aika lailla. Perheentupa huomauttaa myös, että tutkimuksissa on seurattu siittiölukua, ei esimerkiksi seksikumppanien tuloa raskaaksi. Jutun alussa mainittu tuore koe-eläintutkimus eroaa tästä, sillä siinä on tutkittu hiirten tiinehtymistä.

Miesten hedelmällisyyden tutkimuksessa on myös se hankaluus, että mies ei tule raskaaksi.

– Yhdellä ihmisellä ei ole hedelmällisyyttä, se on naisen ja miehen välinen asia.

Pisimmällä ehkäisykehitys on keltarauhashormonin ja testosteronin yhdistelmissä. Perheentupa suhtautuu siihen hieman pessimistisesti.

– Teimme Turussa samaa tutkimusta jo melkein 20 vuotta sitten. Siittiömäärät saatiin dempattua [tukahdutettua] hyvin, mutta kun tutkimus saatiin maaliin, sitä rahoittaneet lääkefirmat ilmoittivat, että eivät ole kiinnostuneita jatkamaan pidemmälle. Ne olivat siihen mennessä parhaat saadut tulokset, mutta silti firmoilla ei ollut niistä lähtökohdista taloudellista mielenkiintoa jatkaa.

Raskauden ehkäisyssä ei hoideta sairautta, joten haittaa pohditaan tarkkaan

Raskauden ehkäisyn ongelma on, että sillä ei hoideta sairautta, joten hyödyn ja mahdollisen riskin tai haitan suhdetta pohditaan tarkemmin. Naisten e-pillereiden tiedetään esimerkiksi lisäävän laskimotukosriskiä.

– Ihmiset sietävät huonosti sivuvaikutuksia. Tiedetään, että naisten e-pillereillä on myös hyödyllisiä vaikutuksia, ja niitä käytetään muuhunkin kuin ehkäisyyn. Tiedossa ei ole, että miesten hormonaaliseen ehkäisyyn liittyisi erinomaista terveysetua.

Tilanne on varsin erilainen kuin silloin, kun naisten ehkäisypillerit lanseerattiin. Alkuperäiset e-pillerit eivät enää pääsisi markkinoille, Perheentupa huomauttaa.

– Vuosikymmenet sitten markkinoille tuotu naisten hormonaalinen ehkäisy ei enää menisi nykyisestä turvallisuusvinkkelistä läpi.

Mitä sivuoireita miesten hormonaaliseen ehkäisyyn sitten liittyy? Tutkimuksissa on kehitelty sekä geeliä että pistoksia. Perheentuvan mukaan päivittäin lisättävän geelin etu on tasainen pitoisuus, kun taas pistosten seurauksena pitoisuudet vaihtelevat. Esimerkiksi liian korkeasta testosteroniarvosta seuraa finnejä.

– Kyse ei ole mistään pikkufinneistä hermostumisesta, vaan ihmisellä voi mennä hartiat aivan rikki. Osa hormonista muuttuu estrogeeniksi, mistä voi seurata rintojen arkuutta ja turvotusta. Toiseen suuntaan pelattaessa voi tulla seksuaali- ja libidon häiriöitä. Keltarauhashormoni voi puolestaan aiheuttaa psyyken puolen häiriöitä, kuten alakuloisuutta ja masennusta. Hankalan siitä tekee se, että meillä ei ole keinoja etukäteen tunnistaa, kenelle niitä tulee.

Monessa kulttuurissa ehkäisy on ollut pitkälti naisen asia.

Jos nyt hiirillä tutkittu menetelmä pystyttäisiin tuomaan jollain muotoa ihmisten käyttöön, Perheentupa uskoo, että osa miehistä olisi vaihtelevasti hyvinkin innostunut käyttämään sitä. Miehillä on aiemmin ollut kaksi varsinaista ehkäisymenetelmää: kondomi ja vasektomia.

– On tehty tutkimuksia, luottaisivatko naiset tähän. Jos mies kysyy naiselta, syötkö e-pillereitä, siinä ollaan sanan varassa. Jos on olemassa valmiste, mikä otetaan tässä ja nyt, voisi ajatella, että luotto siihen olisi parempi, Perheentupa sanoo.

– Monessa kulttuurissa ehkäisy on ollut pitkälti naisen asia, joskin Suomessa tehdään enemmän miesten kuin naisten sterilisaatioita. Nainen kantaa isomman vastuun ehkäisystä. En tiedä, kuinka paljon syystä on lääketiedettä ja kuinka paljon kulttuurisidonnaista, tai ovatko ne edes ihan eri asioita.

Kommentoi »